Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 4.29 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Хрватски геноцид над Србима 1941-1945

Ево једна прича коју ми и дан данас деда прича.
Не верујем да је истинита али барем је занимљива,а говори о томе по чему је названо село Живаја.
Е пошто је мој деда са Баније,а у Банији је био конц. логор Јасеновац и логор у Сиску,народ се тамо више борио са усташама и били су само партизани али не и комунисти већ обичан народ који је хтео да се ослободи усташа или барем заштити и побегне од истих.
"При почетку рата усташе су почеле да се све више нервирају због тога што устанички покрет све више јача и због тога што се народ повлачи у шуму,чак су и Немци вршили притисак на њих и било им је наређено да одма окупе усташке сатнике задужене за Банију и да реше тај проблем.Е сад усташе као усташе почињу клати народ и све их више застрашивати како би се вратили кући јер ако се не врате све ће их поубијати.И тако једног дана наиђу на дотично село и почну клати и одвозити у Јасеновац.Када су завршили са "послом" сатник викне питајући "Ко је жив?",нико се не одазива,пита још једном и пар минута касније јави се нека баба из јаме и каже "Жива ја".И тако је настало село Живаја.
Одговори

(26-01-2017, 02:21 PM)Никола002 Пише:  у Банији је био конц. логор Јасеновац.

Јасеновац је у Славонији, на тромеђи са Банијом и Босном али ипак у Славонији.
Одговори

Село Живаја је настало пар стотина година прије тога (извор: документи и књиге из 19. вијека). А баба да је рекла да је жива, била би жива још пар тренутака посље тога и ништа дуже.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(26-01-2017, 07:34 PM)Брада Пише:  
(26-01-2017, 02:21 PM)Никола002 Пише:  у Банији је био конц. логор Јасеновац.

Јасеновац је у Славонији, на тромеђи са Банијом и Босном али ипак у Славонији.

Да али је био близу Живаје.

(27-01-2017, 12:34 AM)мунгос Пише:  Село Живаја је настало пар стотина година прије тога (извор: документи и књиге из 19. вијека). А баба да је рекла да је жива, била би жива још пар тренутака посље тога и ништа дуже.

Рекао сам да је прича измишљена тј. причали су је многи који су из тог села.
Одговори

http://jadovno.com/dusan-bastasic-ne-pos...Qh_7PmGPIV

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(02-05-2017, 02:49 PM)Перун Пише:  http://jadovno.com/dusan-bastasic-ne-pos...Qh_7PmGPIV

Мислим да тема тако и треба да се зове.
Одговори

"У такозваној НДХ живело је 1,8 милиона Срба, што је било 26,5 одсто становника. Прогон је почео одмах након што су усташе преузеле власт. Упадали су у станове Срба и избацивали их на улицу. Забрањена је ћирилица, издата наредба о ограничавању кретања, укинут је назив српско-православна вера и замењен термином “грчко-источна вера”.

Срби су морали да носе око руку плаве траке, а одмах је почео притисак на православне свештенике и вернике. Павелић је 3. маја 1941. године донео Законску одредбу о прелазу са једне вере на другу која је прописивала регулисала превођење православаца на католичанство."

Ј. Керблер за "В. Новости"
Одговори

Цитат:У такозваној НДХ живело је 1,8 милиона Срба

2,3 милиона или 32,54%.

Шћепан Грђић, Бројчани однос Срба и Хрвата с обзиром на национално разграничење територија и статистички преглед Срба и Хрвата по срезовима према статистици од 1921. године а према прираштају од 1921. до 1931. прорачунато до 31. марта 1941. године, Београд.

Одговори

(31-05-2017, 05:04 PM)мунгос Пише:  
Цитат:У такозваној НДХ живело је 1,8 милиона Срба

2,3 милиона или 32,54%.

Шћепан Грђић, Бројчани однос Срба и Хрвата с обзиром на национално разграничење територија и статистички преглед Срба и Хрвата по срезовима према статистици од 1921. године а према прираштају од 1921. до 1931. прорачунато до 31. марта 1941. године, Београд.

Колико је остало Срба у НДХ након проширења италијанске окупационе зоне?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Не знам. То би требало израчунати а ја тренутно немам времена. Имам пописе и прорачуне које је радио Грђић, срез по срез.

Одговори

[img][Слика: korickajama.jpg]free photo upload[/img]

После овог заједничког злочиначког подухвата Хрвата и муслимана које је предвпоодио Немац Херман Тоногал, Срби су се у источној Херцеговини подигли на оружје ( "Јунски устанак" ).
Одговори

На данашњи дан 1941. у Лици усташе поубијали 300 српских мушкараца, жена и деце из села Суваја.
извор: јеромонах Атанасије (Јевтић) „Од Косова до Јадовна“
(стр.239; Просвета, Београд, 1987.)
Одговори

(02-05-2017, 03:45 PM)смедерево Пише:  

Зар су нас и у Одеси убијали?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним