Поруке: 36
Теме: 0
Придружен: Jan 2017
Углед:
3
Ево једна прича коју ми и дан данас деда прича.
Не верујем да је истинита али барем је занимљива,а говори о томе по чему је названо село Живаја.
Е пошто је мој деда са Баније,а у Банији је био конц. логор Јасеновац и логор у Сиску,народ се тамо више борио са усташама и били су само партизани али не и комунисти већ обичан народ који је хтео да се ослободи усташа или барем заштити и побегне од истих.
"При почетку рата усташе су почеле да се све више нервирају због тога што устанички покрет све више јача и због тога што се народ повлачи у шуму,чак су и Немци вршили притисак на њих и било им је наређено да одма окупе усташке сатнике задужене за Банију и да реше тај проблем.Е сад усташе као усташе почињу клати народ и све их више застрашивати како би се вратили кући јер ако се не врате све ће их поубијати.И тако једног дана наиђу на дотично село и почну клати и одвозити у Јасеновац.Када су завршили са "послом" сатник викне питајући "Ко је жив?",нико се не одазива,пита још једном и пар минута касније јави се нека баба из јаме и каже "Жива ја".И тако је настало село Живаја.
(Последња измена: 26-01-2017, 02:23 PM од
Никола002.)
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
(26-01-2017, 02:21 PM)Никола002 Пише: у Банији је био конц. логор Јасеновац.
Јасеновац је у Славонији, на тромеђи са Банијом и Босном али ипак у Славонији.
Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
Село Живаја је настало пар стотина година прије тога (извор: документи и књиге из 19. вијека). А баба да је рекла да је жива, била би жива још пар тренутака посље тога и ништа дуже.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 5,715
Теме: 64
Углед:
364
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
(02-05-2017, 02:49 PM)Перун Пише: http://jadovno.com/dusan-bastasic-ne-pos...Qh_7PmGPIV
Мислим да тема тако и треба да се зове.
"У такозваној НДХ живело је 1,8 милиона Срба, што је било 26,5 одсто становника. Прогон је почео одмах након што су усташе преузеле власт. Упадали су у станове Срба и избацивали их на улицу. Забрањена је ћирилица, издата наредба о ограничавању кретања, укинут је назив српско-православна вера и замењен термином “грчко-источна вера”.
Срби су морали да носе око руку плаве траке, а одмах је почео притисак на православне свештенике и вернике. Павелић је 3. маја 1941. године донео Законску одредбу о прелазу са једне вере на другу која је прописивала регулисала превођење православаца на католичанство."
Ј. Керблер за "В. Новости"
Углед:
129
Цитат:У такозваној НДХ живело је 1,8 милиона Срба
2,3 милиона или 32,54%.
Шћепан Грђић, Бројчани однос Срба и Хрвата с обзиром на национално разграничење територија и статистички преглед Срба и Хрвата по срезовима према статистици од 1921. године а према прираштају од 1921. до 1931. прорачунато до 31. марта 1941. године, Београд.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(31-05-2017, 05:04 PM)мунгос Пише: Цитат:У такозваној НДХ живело је 1,8 милиона Срба
2,3 милиона или 32,54%.
Шћепан Грђић, Бројчани однос Срба и Хрвата с обзиром на национално разграничење територија и статистички преглед Срба и Хрвата по срезовима према статистици од 1921. године а према прираштају од 1921. до 1931. прорачунато до 31. марта 1941. године, Београд.
Колико је остало Срба у НДХ након проширења италијанске окупационе зоне?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
129
Не знам. То би требало израчунати а ја тренутно немам времена. Имам пописе и прорачуне које је радио Грђић, срез по срез.
(Последња измена: 31-05-2017, 07:57 PM од
мунгос.)
free photo upload[/img]
После овог заједничког злочиначког подухвата Хрвата и муслимана које је предвпоодио Немац Херман Тоногал, Срби су се у источној Херцеговини подигли на оружје ( "Јунски устанак" ).
На данашњи дан 1941. у Лици усташе поубијали 300 српских мушкараца, жена и деце из села Суваја.
извор: јеромонах Атанасије (Јевтић) „Од Косова до Јадовна“
(стр.239; Просвета, Београд, 1987.)
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
(02-05-2017, 03:45 PM)смедерево Пише:
Зар су нас и у Одеси убијали?