Оцена Теме:
  • 10 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Југословенска краљевска војска
#71

(23-03-2017, 10:13 PM)Andrejevic Пише:  
(23-03-2017, 10:06 PM)Перун Пише:  Је ли Бојовић био присутан овде?
Нажалост није.
Баш сам се поводом тога пре неколико недеља консултовао са госн Снејком.
Снејк каже да Вовјода Бојовић за време Намесништва није учествовао нити присуствовао манифестацијама(једино ако се можда нађе неки изузетак,али то би била нека манифестација мале важности).

По мени је чудно да једини живи фелдмаршал не присуствује доласку фелдмаршала једне пријатељске државе.Мислим да се власти нису удостојиле ни да позову Војводу да поздрави свог колегу Маршала и Почасног Војводу.
Тако да је Бојовић једино могао да незванично дође на манифестације и да смао посматра,или из преко новина или као цивил(али имајте у виду да је он имао дозволу да носи униформу иако је био на располагању,тј. у то време су пензионисани официри могли да носе своје униформе.

Да је Бојовић којим случајем присуствовао посети Д'Епереа,сигурно би заузимао главно место поред Д'Епереа у овом мом видеу.

Разлог је једноставан Помоћник Врховног инспектора целокупне војне силе Југославије био је кнез Павле који је 1935. године унапређен у Бригадног 1937. у дивизијског а 1939. у армијског генерала. Војвода Бојовић је имао виши чин па бих настао дуализам који је закон прописао зато су ондашње власти одлучиле да забораве на војводу Бојовића. Тек су га сетили 3. априла 1941. године када је треба да попуни место кнеза Павла. Дубљом анализом може се само доћи до закључка да је била вероватно сујета или да је војвода избегавао свечаности у шта сумљам. Наравно да је могао да носи униформу јер по војном закону тог времена војводе (фелдмаршали) се никад не пенизонишу, само се пребацују у резерву и могу се активирати по потреби. Исти закон има Краљевска војска Велике Британије за своје фелдмаршале (данас их има 9. 6 oфицира и 3 члана краљевске породице).

Мали чланак у Политици тог времена.
[Слика: 04?pageIndex=00001]

(23-03-2017, 08:12 AM)Andrejevic Пише:  
(23-03-2017, 02:06 AM)Snake Пише:  
(21-03-2017, 09:19 PM)Andrejevic Пише:  Таблица боје родова војске:
[Слика: post-7937-0-37707000-1325690672.jpg]
Иначе,по мом мишљењу,боје које су се најчешће виђале су биле:
1.затворена црвена(нормално,највећи део војске били су пешаци,а и огроман број људи који су служили војни рок сз слати у пешадију да у том роду служе војни рок)
2.црна(па има доста артиљераца)
3.затворена плава(имали смо доста генерала)
4.боја вишње(па сви ти тенкисти,инжињери)

Тачни назив за боје на крагнама генерала и војвода није затворено плава већ челик плава тј. мешавине плаве и сиве. Ево и доказа глумац Љубиша Јовановић који у филму Марш на Дрину, глуми војводу Степу носи генералску униформу и на крагни има управо ту боју јер је костимограф овог филма познавао униформу из периода Краљевине Југославије и то је једини филм о Српској војсци снимљен у време СФРЈ.

[Слика: Stepa-Stepanovic.jpg]

Да,то ми је било чудно,јер се сећам да је један форумаш критиковао лоше колорисану слику Војводе Мишића.Рекао је да су крагне биле мешавина плаве и металне боје као на пушкама-челик боје(вањда су тако лакирани метални делови карабина),да симболизују војску.Па сам помислио да су их називали затворене плаве,а да је квадратић са бојом мало потамљен.

Међутим имајмо у виду да је ово из 1922. можда неки делови нису промењени ако је нека утицајнија личност то захтевала(на пример када су прављене генералске униформе на брич панталонама је требало да буду плаве шрфте,али краљ Петар је затражио да буду црвене,па је тако и овде неко можда затражио да се боја не мења).

То су само варијације на тему. Штрафте на бриџ панталонама су биле су увек биле ројал тамно црвене а боје на рукавима и крагнама су се мењале зависности од рода војске. Та боја је била присутна на смб варијацији и тамно плавој варијацији панталона у зависности да су униформе за свакодневну употребу или су свечане. Гардијске бриџ панталоне биле су комплетно у ројал црвеној боји на моделу Миланка (пешадијско гардијскa) док је украсна ивица била тегет плава. Исти случај је био на моделу Душанка (коњичко хусарска). Сви краљеви су уносили мале измене на својим униформама. Тако нпр. Краљ Петар је имао једнобојне црне бриџ панталоне са златним украсним ивицама. Краљ Александар је имао другачији војводски знак на плетеницама. Кнез Павле је носио униформе за украсима на рукавима а чинове је пребацио са рукава на еполете итд. Све те измене су се уређивале уребама о одећи стим што то није био случај за монархе и регента.

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори
#72

Одговори
#73

Ево фима који је снимљен поводом 550. годишњице Косовске бите 1939. године.
На почетку се види како је организована прослава.Види се Патријарх Гаврило и после њега Министар Војске и Морнарице Армијски Генерал Милутин Недић.
Мало касније се на 4:07 опет види патријарх,а на 4:14 се опет види Генерал Милутин Недић како држи говор.Од неких 7 минута почиње играни филм који је снимљен у част Косовским Јунацима и траје до 28. минута.Од тих 28. минута креће парада трупа.На паради се види пешадија,коњица и артиљерија са чувеним Шкодиним топовима 8цм вз 30 који су били надалеко хваљени.

Једино што ме буни је на пешадији.Не знам да ли ми се само чини или пешадија не носи шлемове Адријан.Коњица и оркестар носе Адријане сигурно,али за пешадију ми је нешто чудно.На коњици се баш види упочетљив облик Адријана,али на пешадији као да нема оног сунцобрана и оног дела који извируја назад.Погледајте баш шлемове пешадије,мени не личе као шлемови Адријан.
Можда ми се само чини.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#74

Одговори
#75

Е ово је занимљиво;састав једне Југословенске Краљевске армије по формацији из 1936. са изменама до 1941.
http://apantelic.rs/jkv/form_arm/armija.htm

Мени је поготово занимљиво што свака армија мора да има јенду Хемијску чету
А другима ће бити занимљиво то што свака армија мора да има по један Четнички батаљон Smile

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#76

Нисам приметио да је неко раније окачио. Нисам стигао да одгледам, по времену настанка не бих рекао да обећава. Smile

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#77

(25-07-2017, 07:43 PM)Перун Пише:  Нисам приметио да је неко раније окачио. Нисам стигао да одгледам, по времену настанка не бих рекао да обећава. Smile
Ja sam okacio na temi Petar Bojovic.U dokumentarcu se vide odlicni snimci,na primer gde tenkovi FT-17 idu na jednoj paradi.Ali posebno je zanimljiv snimak gde Vojvoda Bojovic predvodi generalitet i admiralitet na sahrani Kralja Aleksandra.Reka sam na koliko minuta se nalaze ti snimci.

Nemojte me drzati za rec,ali koliko se secam dokumentarac j dao vrlo pozitivnu ocenu Kralju Aleksandru.
Bilo je reci i o Versaju i o svadji Pasica i Slovenaca,gde je neko rekao(mislim da je ovo rekao Pasic) da Slovebija ima teritoriju tamo dokle je stupio srpski vojnik.U dokumentarcu se pojavljuje Mile Bjelajac,a to znaci da je dokumentarac dobar.
Dakle imao je potitivnu ocenu o Kralju Aleksandru koliko se secam.
Opet naglasavam ne drzite me za rec dok ne pogledate.

Moram da dodam da je to 1989,a kako kaze Miloslav Samarezic,te godine je komunizam umirao svugde.Mozda je ovo jedan od prvih ne komunistickih dokumentaraca.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#78

Вероватно сте ово гледали. Занима ме ко може да буде Туцовић са полагања заклетве на почетку филма? Да ли је то Стеван Туцовић, брат Димитрија Туцовића? Са Пантом и осталом екипом био је у 32. класи ВА. Пре неки дан објављени су његови мемоари али се не помиње припадност Црној руци.


,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#79

(25-07-2017, 11:40 PM)Перун Пише:  Вероватно сте ово гледали. Занима ме ко може да буде Туцовић са полагања заклетве на почетку филма? Да ли је то Стеван Туцовић, брат Димитрија Туцовића? Са Пантом и осталом екипом био је у 32. класи ВА. Пре неки дан објављени су његови мемоари али се не помиње припадност Црној руци.

Мајор (потоњи пуковник) Стеван Туцовић је упитању. Нико од њих у мемоарима неће рећи да је био припадник Црне Руке јер после Солунског процеса није било добро помињати тај део прошлости и сам Петар Живковић се касније кроз Маршалат Двора обрачунавао са припадницима Црне Руке деградирајући их војној хијерархији тј. подметајући Краљу Александру I на потпис унапређења за официре који су симпатизери Беле Руке. Тако су многи као Панта Драшкић дуго чекали унапређење у чин пуковника а још дуже у чин бригадног генерала.

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори
#80

Без јаке дипломатије нема ни јаке државе а самим тим и јаке војске. Smile

[Слика: aj_9_iovo1_05_2_Page_1_Image_0001.jpg.5e8d7c3411.jpg]

[Слика: aj_9_iovo1_05_1_Page_1_Image_0001.jpg.e98fa039ba.jpg]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#81

Мој видео о генералима Краљевине Југославије.

Што се слика тиче најранија слика из 1919. године а што се тиче видео записа најранији је из 1927. године,раније видео записе са генералима нисам пронашао.


Хвала господину Снејку што ми је скренуо пажњу на неке грешке из првобитног видеа да бих ја сада исправио.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#82


Инжењерске вежбе одржане на Чукарици у близини Аде Циганлије 26. септембра 1940. године. На снимку је инжињерска бригада која изводи вежбу прелаз преко Саве. Први пут на неком филму је врховни командант Краљ Петар II у то време још малолетан али у униформи ђенералштабног потпоручника и његов брат од стрица кнез Александар син кнеза Павла. На снимку се појављују у крупном плану командант вежбе тадашњи пешадијски бригадни генерал Линус Деканева, министар војске и морнарице армијски генерал Милан Недић, начелник главног генераштаба и гувернер краља армијски генерал Петар Косић, помоћник врховног испектора војне силе армијски генерал Богољуб Илић и командант града Београда армијски генерал Милорад Петровић Лорд (са наочарима). Сви они стоје на бини а ван бине су помоћници и официри при главном генералштабу.

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори
#83

А ово је снимљено камером у боји или је после колоризовано ?

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#84

[Слика: Jugoslovenske_puske_24.jpg]
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним