Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ!!!

(22-02-2015, 06:06 PM)aco Пише:  Да ли је догматика оца Јустина једина, још ћете рећи да је и отац Јустин измислио догматику, или да је студирао из своје догматике.

Није отац Јустин измислио догматику па да је једина. Он је сакупио од светих отаца и приредио, али то незначи да је ту крај догматике. Увек се догматика мора проучавати и учинити разумљивом у своме времену.
Сигуран сам да би и данас отац Јустин приредио допуњено издање.
Немојте се ви крити из оца Јустина, он нема везе са вашом борбом против Цркве. Напротив.

Зар нису свети оци, сваки у своје време, постојећу догматику сакупљали организовали и представљали својим савременицима. То не значи да су негирали претходнике, већ да су њихову реч учинили доступнијом млађим генерацијама.

Шта би рекао отац Јусти када би га питали да ли је његова догматика крај. Сигурно би рекао да то може још оље и тачније.
Али ви што се плашите и самих себе све би да замрзнете.
Да бар поштујете догматику оца Јустина не би цепали Цркву.

Црква је ту да освећује време, а не да га умртви.
Наравно да увек може догматика да се представи боље. Ако баш хоћеш и Зизијулас је посредно ученик оца Јустина.

Мада нешто и не подржавам Зизијуласа, не мислим да је догматика мртва ствар коју треба само понављати. Увек се појављују нова питања на која треба одговорити.
Зато и догматика треба да се развија и разрешева нове проблеме.

Право је професора да одреди коју ће литературу студенти користити за испит.
Ако ми се тај професор и та литература не свиђају нећу пљувати на целу Цркву. Доће други професор и одредити другу литературу,
а они који су ван Цркве где ће.

Осим тога догматика оца Јустина није избачена са факултета, и налази се у списку литературе потребне за испит из догматике.

Већу глупост нисам прочитао у животу!!!
Какви су вам били професори,такви сте и ђаци!!!

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Данас се Артемије у једном делу јавности погрешно означава као "једини борац против екуменизма у СПЦ". При том, његови "бранитељи" под екуменизмом подразумевају сусрете и дијалоге православних и неправославних у које, свакако, не улазе заједничка богослужења која за нас православне нису дозвољена по светим канонима. Да би се уносила што већа забуна међу Србима, на разним анти-црквеним сајтовима се објављују фотографије са различитих сусрета појединих српских владика са представницима других традиционалних цркава и верских заједница. Са тим фотографијама се труде да докажу наводну "издају Православља у СПЦ". Фотографије имају за циљ и да Србе погрешно увере да их остали архијереји наводно "воде право у наручје римском папи". Судећи по начину презентације и интерпретације ставова о "анти-екуменизму" Артемија веома лако би се стекао погрешан утисак да се он никада и нигде није срео, а камоли фотографисао са римокатоличким бискупима, исламским муфтијама, протестантским пасторима и другим верских представницима. Ствари стоје драстично другачије.


Приложених Датотека Изведена сличица(e)
   

"стекни смирење и хиљаду ће се око тебе спасти" [/b]
Одговори

То баш треба себи да кажеш. Сличице, албуми и аброви су ваше оружије.

Кад би мало хтео да размислиш схватио би, али ти си овде да смућијеш,
па зато и не очекујем да ћеш нешто схватити, па и не пишем због тебе,
већ због других људи које желите увући у своји "безгрешну" клопку.

Ви сте ионако навикли да увек будете ПРОТИВ, и кад на факултету уведу само догматику
оца Јустина ви ћете наћи нешто друго да нападате. Просто јер
је противљење ваш начин постојања. Сатана значи противник, али ви нисте способни да из тога извучете поуку.

Због таквих су Свети оци рекли:
"Или си пчела или мува, пчела у смећу тражи и нађе цвет и нектар,
а мува у ливади цвећа нађе оно што воли."
А ви јој угрожавате опстанак.

Христова Црква је Света, људи у њој су разни, неко хоће да се спасе, а неко напасе.
Али то не квари Цркву. Она је јединствена, и Православне Цркве се међусобно потврђују.
Патријарх једне Цркве помиње на Литургији патријархе осталих Православних Цркава.
То је потврда јединства и исправности. Сваки свештеник, епископ, патријарх на Литургији помиње
конкретну личност, (епископа, патријарха, патријарха друге Цркве).

За монаха Артемија сам имао разумевања и подршке док није почео да цепа Цркву.
Односно да разапиње Господа, ма колико он то оправдавао, (као у осталом и сви расколници).

Он сада нажалост служи "литургију" не помињићи никога. Не може да помиње, јер га ниједна Православна Црква не признаје. Тако да ни са ким није у заједници.
Нажалост, пошто је заслепљен похвалама разних комуниста и додворача није способан да види истину. Или мисли да је он истина.
А комунисти и додворачи желе да пакосте Цркви. Брига њих за Артемија и монахе, они су им сада
погодно средство за борбу. Када им више не буду корисни одбациће их.

Или се Артемије узда у подршку једног грчког епископа, иначе бибшег унијате.
Можда треба њега да помиње.

И сад ми реци да је само Артемије Црква, а да су сви други застранили. Баш ћу да ти верујем.
Одговори

Епископ Артемије о Екуменизму

То је измишљотина исте оне исконске змије (која је "ђаво и сатана", Откр. 12,9) која је нашим Прародитељима у Рају предложила да постану богови али не помоћу Бога, него на супрот Бога, а помоћу ђавола. Тако и данашњи екуменисти, желе да остваре јединство Хришћана за које се Христос молио у својој првосвештеничкој молитви (пред страдање, види: Јн 17,21) али не на Истину и у Истини него на компромису, лажи, лицемерју. Не на вери у све што је Христос открио и људима за спасење оставио у Цркви својој, него на релативизацији свега па и саме Цркве. Тај пројекат су измислили Протестанти а прихватили сви остали, на жалост и многи "православни" пастири (Епископи и свештеници) који су са теоријског екуменизма (дијалог с неправославнима) увелико прешли на практичан екуменизам изражаван и пројављиван у заједничким молитвама и богослужењима па негде чак и у заједничком причешћивању. Но, то није довело до постављеног циља - уједињења "свих цркава", него до саблазни смутњи и деоба у Једној и Јединој Цркви Христовој, Цркви Православној.
И у наше време (као много пута у историји Цркве) испуњавају се речи Христове да Цркву Његову ни врата пакла неће надвладати (Мт 16,18). И заиста, у свакој помесној Православној Цркви има оних (међу клиром и народом) који не пристају и не прихватају отров екуменизма ма у каквим обландама се нудио и сервирао. Они и јесу и остају "Црква Бога живога, стуб и тврђава истине" (1 Тим 5). Ту Цркву заиста врата пакла никад неће надвладати јер је Истинит Онај који је то обећао онима који Га љубе.
Питање је како ти Православни Хришћани (монаси или мирјани) треба да гледају на неправославног човека? Као на свог тешко болесног брата по телу (сви смо од једног Адама) са болом, самилошћу и љубављу. Што је брат болеснији све већу љубав према њему треба показивати. Што се тиче људских односа и овоземаљских потреба понашати се према свим људима на исти начин. Свима указивати дужно поштовање, помоћ у било чему овоземаљском, спремност да се за ближњег (сваког човека) без обзира на веру или било које друге разлике својствене људима, ако треба и живот положи. То је наука јеванђељска, то је наука светоотачка, то је наука Цркве Православне (види причу о Милостивом Самарјанину, Лк 10,25-37). Тада и само тако Православни Хришћанин поступа као истински слуга Божији, слуга Бога који заповеда сунцу своме да греје и зле и добре, и киши својој да пада и праведнима и неправеднима (Мт 5,45).
Тако све док остајемо на пољу чисто биолошком, овостраном, на пољу биолошких потреба. Међутим, када је у питању однос Православаца као верника, члана Цркве Христове према некоме ко тај није (па био он Јеврејин, незнабожац - атеиста, муслиман, римокатолик, протестант или било шта друго у верском погледу), ствари се мењају из темеља. Ту Православац (уколико жели да то и остане) не сме преступити границе своје вере, померити међе које поставише Оци наши и мешати веру своју са туђом, правити и ићи на компромисе, тражити неке додирне тачке (минимум) са инославнима ради неког лажног (пролазног, овоземаљског) циља. То значи да Православни са неправославнима не може имати никакве верске обреде или молитвене заједнице. Он се не може молити са њима. О томе говоре и многи свети канони Цркве Православне. Али се може и треба молити за њих. Молити се да их Господ просвети, умудри и упути на пут спасења, на пут повратка и присаједињења Једној Светој Саборној и Апостолској Цркви изван које и мимо које нема спасења. На ту молитву за неправославне, Православца покреће и треба да покреће истинска љубав према њима. Јер по светом оцу Јустину Ђелијском само је она љубав права и истинска која ближњем осигурава живот вечни (спасење). Ту љубав показује Света Црква Православна молећи се непрекидно у својим светим молитвама "за све и сва": "Заблуделе од Православне вере, јеретике и отпаднике, призови познању истине: нехришћане просвети да би Те познали, грешнике приведи покајању..." (Акатист Исусу Сладчајшем). Но Црква нема никакву силу ни власт да неког примора на јединство у вери са Њом, да постане Њен члан. Чак и кад би могла не би то чинила, јер би то била тиранија а не љубав.
Најзад последње питање показује извјесну градацију. Сме ли Православац само да уђе у неправославну богомољу? Начелно сме! Али, одмах се поставља питање побуде и намере: ради чега? Да ли је у питању пука радозналост, научни приступ и проучавање таквог објекта, поштовање и пијетет, да би се унутра молио (па макар и сам)? Од намере, дакле, и циља његов улазак добија и моралну квалификацију. И свети Апостол Павле каже: "Све ми је слободно (дозвољено) али ми није на корист." Тако и "само" улазак у неправославну богомољу, само по себи није грех и зло, али то може да буде зависно од наше намере. Свети Василије Велики изричито говори: "Не доприноси слављењу Имена Божијега онај ко се диви учењу неправославних." Дакле, ни дивљење њиховим "богомољама" а још мање молитвено општење са њима. Сме ли да присуствује неправославном обреду и скупу? Све што је речено за претходно питање, важи и за ово. Ништа се нема ни додати ни одузети.
А сме ли молитвено да учествује у њему? Е то не сме. Ни под каквим условима или околностима. Принудом или силом, јер би тиме погазио све позитивне каноне и прописе своје Цркве Православне и престао би бити њен члан.
Нека овај кратак одговор на ово судбинско питање буде макар једна стрелица крај пута "који води у живот вечни" да савремени Православци неби са њега скренули и залутали на многобројним стазама и путељцима који су трасирали људи својим умом, а који сви воде - у пропаст вечну. Мир ти и благослов од Господа.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Нема потребе да толико причате о екуменизму, јер, сигуран сам,
овде на форуму нема присталица папског екуменизма. Нита га неко брани.
Сво смо притив таквог екуменизма.

Али би монах Артемије могао да каже и о томе шта је говорио када је тајно тражио и добио велики новац од католичке хуманитарне организације.
Када је се то сасвим случајно открило и документ подељен свим епископима у САСабору
тадашњи епископ Артемије је са љутито питао одакле вам ово. Наравно није могао
било шта друго да каже било очигледно шта је урадио.Читај

Зашто није истерао НАТО официре и војнике из Дечана када је за славу служио 2003. године. Ни он ни његови ревнитељи нису рекли ни А. Служили су Литургију у присуству иноверних и неверних.
Где им онда беше ревност.Сирома'

Тако да знаш да нико овде не подржава служење са иновернима и признавање папе, или нешто слично. Већ не подржавамо лицемерно оптуживање других за своје грехе и смућивање народа.
Зна се и колико на име Марко Радосављевић има новца у грчким банкама.

Иначе разлика између православних и католика поред свега осталог је у духу.
Католици имају дух мртвог закона и манипулације истим.
А Православни дух благодати и расуђивања.
Ви сте по свом духу и понашању много ближи западу.

Иначе сматрам да се папа веома радује вашем деловању на слабљењу Српске Православне Цркве.
Толико сте упорни да је реално претпоставити да ваш врх неко за запада и помаже,
а остали "ревнитељи" су се потпуно поистоветили са "доминиканцима", (док су спроводили инквизицију њихов назив народ је читао као "пси господњи").
Тако да је питање времена када ће те организовати и вашу инквизицију, да елиминишете све који
сметају вашој непогрешивости.

Иначе римокатолици нису чланови ССцркава. Чисто да се зна.
Одговори

(23-02-2015, 12:28 PM)aco Пише:  Нема потребе да толико причате о екуменизму, јер, сигуран сам,
овде на форуму нема присталица папског екуменизма. Нита га неко брани.
Сво смо притив таквог екуменизма.

Али би монах Артемије могао да каже и о томе шта је говорио када је тајно тражио и добио велики новац од католичке хуманитарне организације.
Када је се то сасвим случајно открило и документ подељен свим епископима у САСабору
тадашњи епископ Артемије је са љутито питао одакле вам ово. Наравно није могао
било шта друго да каже било очигледно шта је урадио.Читај

Зашто није истерао НАТО официре и војнике из Дечана када је за славу служио 2003. године. Ни он ни његови ревнитељи нису рекли ни А. Служили су Литургију у присуству иноверних и неверних.
Где им онда беше ревност.Сирома'

Тако да знаш да нико овде не подржава служење са иновернима и признавање папе, или нешто слично. Већ не подржавамо лицемерно оптуживање других за своје грехе и смућивање народа.
Зна се и колико на име Марко Радосављевић има новца у грчким банкама.

Иначе разлика између православних и католика поред свега осталог је у духу.
Католици имају дух мртвог закона и манипулације истим.
А Православни дух благодати и расуђивања.
Ви сте по свом духу и понашању много ближи западу.

Иначе сматрам да се папа веома радује вашем деловању на слабљењу Српске Православне Цркве.
Толико сте упорни да је реално претпоставити да ваш врх неко за запада и помаже,
а остали "ревнитељи" су се потпуно поистоветили са "доминиканцима", (док су спроводили инквизицију њихов назив народ је читао као "пси господњи").
Тако да је питање времена када ће те организовати и вашу инквизицију, да елиминишете све који
сметају вашој непогрешивости.

Иначе римокатолици нису чланови ССцркава. Чисто да се зна.

Опет лупеташ и вртиш причу у круг!Твој пријатељ шумадинац мало пре објави текст зизјуласа!!!А ти као као не поштујеш!!Прави сте преваранти!!!

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Најава Богослужења


У недељу осмог марта, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служиће Свету Архијерејску Литургију у Нишу, са почетком у 9:00 часова.

http://eparhija-prizren.org/

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Самозвани Артемије у заједници са самом собом!!!
Одговори

Недеља Православља у Барајеву


Православље. Не заборави праведну реч коју си рекао Господу, обнављајући са Њим завет, нарушен са твоје стране рђавом савешћу. Сети се како и због чега си га нарушио и старај се да избегнеш нове неверности. Није славна лепа реч - славна је верност. Зар није славно бити у завету са царем? Колико је, тек, славно бити у завету са Царем царева!
Али, та ће се слава обратити у твоју срамоту уколико не будеш веран завету. Колико је, од настанка света, великих људи прослављено! И сви су они прослављени за верност, у којој су истрајали, не гледајући на велике невоље и жалости које су имали због ње. А други искусише поруге и шибања, па још окове и тамнице; камењем побијени, престругани, измучени, од мача помреше; потуцаше се у кожусима и козјим кожама, у оскудици, у невољама, у патњама; они којих свет не беше достојан, потуцаху се по пустињама и горама и по пештерама и по јамама земаљским...

Зато и ми, имајући толики облак сведока, са трпљењем хитајмо у подвиг који нам предстоји: Гледајући на Исуса, Начелника и Савршитеља вере (Јев. 11, 36-38; 12, 1-2). Свети Теофан Затворник

У недељу Православља, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

У продужетку богослужења, Владика Артемије је са присутним монаштвом и народом, кренуо у литију око храма, носећи иконе у рукама, обележавајући и на тај начин победу Православља над иконоборством.

По повратку литије у храм, Владика Артемије је одслужио молебан и прочитан је Синодикон, који садржи анатему или проклетство свих јеретика, посебно иконобораца.

Владика је у својој празничној беседи истакао:

Прва недеља Часнога поста, зове се „недеља Православља“ браћо и сестре. То је Црква оредила тако, јер је у својој историји имала многе борбе, многе непријатеље. Непрекидну борбу са незнабошцима, са лажним учитељима, са јересима. И побеђивала у тим борбама. Али коначну битку коју је Црква извојевала на седмом Васељенском сабору, 843. године, за време царице Теодоре и њенога сина цара Михаила, тада је осуђена опака јерес иконоборства, која је Цркву мучила 120 година. Значи борба која је трајала више од једног века, била је завршена победом Цркве. И зато је ова недеља посвећена управо тој победи, победи над јереси иконоборства.

Трепезу љубави за све присутне, припремио је протосинђел Наум, са својом братијом у Христу.

Инфо служба

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Браните ви Православље од себе, јер му чините већу штету од папе.
Одговори

То је твоје мишљење!
п.с реци том Сабору и Синоду да имам за њих нов модел мерцедеса,само 100000 еврића,шта зна народ шта је нов мерцедес....

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Е баш га убоде, ко Бееее92.

Шта возе твоји идоли?
Одговори

Немам идола.
А возни парк испред патријаршије скупљи него испред МГМ у Л.А,а владике нам се заветовале на сиромаштво..цццц...неће да буде.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Бар имамо владике, а ви имате СКОЈЕВЦА а његов џип вам не смета.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним