Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Домаћа и инострана литература о четничком покрету
#71

David Martin, The Mystery of the 500 Rescued Airmen:
https://www.scribd.com/doc/253203751/Dav...ued-Airmen

The Siege of Sarajevo 1943:
https://www.scribd.com/doc/253322778/The...ajevo-1943
Одговори
#72

STARA BANJALUKA - ZAPOVEST KOMADANTA NOVJ


Prvo "rešiti" krajiške četnike!


U februaru 1942. godine, u jeku ustaških pokolja u Banjaluci, ali i celoj Krajini, u Banjaluku je vozom iz Sarajeva preko Okučana stigao Kosta Nađ, kojeg je glavni štab NOVJ na čelu sa Titom uputio sa instrukcijama "da sa Osmanom Karabegovićem formira štab za Krajinu i likvidira četničke vođe."


ČOVEK OD TITOVOG POVERENJA... Kosta Nađ


Tito nam je savetovao da za likvidaciju četnika "treba prikupiti jače snage i to brzo rešiti", jer "brza rešenja imaju velikog vojničkog i političkog efekta". Ali, za vojnički napad na četnike, trebalo je pre svega imati četnike kao jasno izraženu i u akcijama osvedočenu izdaju, kao javno iskazanu funkciju neprijatelja...


Iskustvo predaka


Đuro Pucar i Osman Karabegović, dajući i opise karaktera četnički orijentisanih komandira, dugo i opširno nam govore o jedinicama sa kokardama i mrtvačkim glavama. Dali su nam i zapisnik skendervakufskog savetovanja koje je imalo dalekosežan značaj za dalji razvoj ustanka u Krajini. Analiza je bila i kritika i analiza opasnosti od četništva, koje je ispravno shvaćeno kao akcija kontrarevolucije. Drugovi su na tom savetovanju govorili i o borbi za "radničko-seljačku vlast", o revoluciji, o opasnosti od kulaka...

Tito je Lepoj i meni takođe govorio o svemu tome, ali govorio je drugačije, pa je pre svega Titova shvatanja trebalo protumačiti drugovima i ostvariti ih u razvoju narodnooslobodilačkog pokreta.

Ako se s napadom na četnike čekalo, nije to bilo zbog neodlučnosti ili zbog nedovoljne smelosti kod partizanskih četa. Radilo se o osnovnom problemu: sama puška deluje samo zastrašujuće, ona nikog nije uverila. A mi smo u selima, gde su četnici imali prevagu, morali narod uveriti da smo mi vojska toga naroda, a da to četnici nisu. Morali smo imati dokaz izdaje, da bi naša vojna protivčetnička akcija bila uverljiva. Razmišljajući o tome, imao sam, sve vreme, na umu oštrinu Titovih ocena o četnicima - likvidiranje svih četničkih bandi isto je toliko važno kao i pitanje likvidacije okupatora.



Otupili oštricu borbe


Uroš Drenović je na konferenciji tražio da se njegov bataljon nazove četnički i obećao da će sarađivati sa nama. Drenović nas je tu zaskočio, jer je iznenada postavio pitanje stvaranja četničkog bataljona, iako je do te konferencije bio u štabu našeg Trećeg odreda zamenik komandanta... Nakon izvesnog vremena uvideli smo da smo tu pogrešili i da smo svojim kolebljivim stavom prema Drenoviću legalizovali do tada nepostojeće četničke organizacije u Krajini. Naši drugovi otišli su i dalje, pa su sporazum sa četnicima na samo jednom sektoru shvatili kao naše slivanje sa četnicima i da smo otupili oštricu borbe protiv četnika u našim četama...


...Mi smo imali iskustvo naših predaka i Pecijinih harambaša: njihovu grešku nismo smeli ponoviti. To je značilo da najvećom brzinom moramo i jedinice i narod pripremiti i organizovati za drugačiji način ratovanja. Jasno, pri tome smo morali upozoriti na sve nijanse izdajničkog ponašanja, od onih koji su već iznureni svet uveravali u nužnost "odlaganja borbe za povoljnije uslove", preko njihovih suštinskih istomišljenika kojima je italijanska parola "zaštite srpskog stanovništva od ustaških pokolja" pružala i dukate i utočište, do onih, koji su već otvoreno, kleknuli pred Italijanima.

Nadali smo se da ćemo područje južno od Banjaluke, od Vrbasa na zapad - Zmijanje (u ratu najčešće nazivano samo Manjača, po planini razvučenoj iznad Vrbasa u dužini od dvadesetak kilometara, bez sela, tek sa dvadesetak domaćinstava rasutih po slabo pošumljenoj visoravni), gde su Marčetići, Tešanovići i Azarići formirali "Manjački četnički puk" - temeljno i zauvek osloboditi od četnika.


Podozrivi Zmijanjci


Narod je tamo borben, ustrajan, žilav, i momci onoga kraja bili su dobri borci, da smo ih uspeli uključiti u narodnooslobodilački pokret. Ali, bilo je u njima neke praiskonske verske i nacionalne netrpeljivosti, naročito prema muslimanima, koje su nazivali Turcima i nekrstima, tako da su svojom opterećenom tradicijom davali veću šansu četničkom uticaju, nego nama. Tu je tek trebalo zaorati prve brazde bratstva i jedinstva.



Njihove su puške bile spremne da pucaju protiv svakog oblika okupacije, ali oni su poučeni od raznih Drenovića, Marčetića i Tešanovića smatrali da je svaki došljak ("svaki nekrst", govorili su) glasnik ili predstavnik nekakvog tuđina. Bio sam naivan, verujući da ćemo odmah dobiti čitavo Zmijanje kada razbijemo četničke formacije. No, narod nas je vrlo, vrlo sporo prihvatao kao vojsku slobode, kao vlastiti interes.



Nepismeno Zmijanje, sve u ovčjem kožunu, išlo je nekim svojim vanistorijskim tokom i sad je trebalo učiniti mnogo više od jedne akcije da se taj tok izmeni.


("Ratne uspomene", Kosta Nađ)
Одговори
#73

[Слика: WkpZcEr.png]
http://i.imgur.com/exkgVUj.png
http://i.imgur.com/DIXgruI.png
http://i.imgur.com/YxGD5b4.png
http://i.imgur.com/LnCGuwj.png
http://i.imgur.com/LnCGuwj.png
http://i.imgur.com/MZOfpXi.png

записи о Четницима територији Хрватске посље Ђујићевог повлачења и званичног окончања рата.
Још један доказ о томе да су Срби из тих крајева били "готово Хрвати" као што наводи М.Самарџић.
Одговори
#74

"Ђенералов трнов венац" коју је написао Небојша Рудан из Херцеговине (промоција је била у фебруару 2015). Књига на крајње специфичан начин говори о страдању српског народа средином 20. вијека оличеног у ђенералу Дражи. Тема књиге је Дража у затвору 1946, коме стижу имагинарна писма од разних личности (Ж.Топаловића, краља Петра II, Черчила, Броза, Дражине дјеце Гордане и Бранка, Нојбахера итд.). На крају, Дража "пише" и себи једно писмо тј. приказује се монолог човјека у самоћи. Ако нисте упознати с књигом, препоручујем је.

„Cilj pisanja ove knjige nije bio da uspostavim drugu vrstu stereotipa u obratnim ulogama već pokušaj mog skromnog doprinosa da se raskrinka ta komunistička fama po kojoj su četnici Draže Mihailovića bili njemački kolaboracionisti. Oni su, u stvari, bili čuvari starog poretka, koji su htjeli da se očuva Jugoslavija u predratnim granicama i da narod 1945. godine, nakon kapitulacije Njemačke, na slobodnim izborima izabere oblik vladavine i slobodno odluči ko će vladati Jugoslavijom. Prošlo je 50 ili 60 godina a još uvijek je na snazi ta komunistička istoriografija koja ima jednu crno-bijelu sliku, crno-bijeli stereotip“, kazao je Rudan, dodajući da se duša srpska u narodu neće smiriti dok čiča Draža ne bude dostojno sahranjen.

О писању Драже самом себи, Рудан је рекао: "То није наравно никаква шизофрена поцијепаност у бићу генерала Михаиловића, никакав дуплекс, него нешто што бих ја назвао његовим алтер-егом гдје се он сам суочава са собом".

[Слика: scd.jpg]
Одговори
#75

Цитат:Oni su, u stvari, bili čuvari starog poretka

Ово није тачно.
Има у десетини књига од четнички писаца ђе се тврди да "старо није ваљало и нико није желио повратак на старо".
Чак не вјерујем ни да се Дража био за то. Јер није ваљало ни за к.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори
#76

Извињавам се на отварању нове теме јер сам тражио сличну тему али нисам нашао. Ваљда ову нисам примјетио.
Одговори
#77

(14-06-2015, 10:39 PM)Брада Пише:  https://ar.scribd.com/doc/72980174/Zavje...rko-Rapaic
https://ar.scribd.com/doc/132352607/Grac...gdan-Bolta
https://ar.scribd.com/doc/81662545/Gde-S...as-Nitonja
https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&...SsKR0H_2eA
https://ar.scribd.com/doc/92444053/Revol...Mane-Pesut
https://ar.scribd.com/doc/87878691/Ratne...o-B-Plecas
Одговори
#78

Постоји нека могућност да ми неко да приступ овом сајту да скинем ове књиге?
Одговори
#79

Scribdu? Мораш направиш налог и онда ти аплоудујеш неку књигу или документ и онда ћеш моћи да скинеш.Осим ако се наравно књига не наплаћује, онда ништа Smile
Одговори
#80

НОВА КОМУНИСТИЧКА КЊИГА - "Дража - истина о четницима", коју је написао Душан Ступар (из Баната)

Књига је изашла јуче, 15. јуна 2015.

Предговор и прво поглавље:

http://www.vukoticmedia.rs/wp-content/up...dlomak.pdf

Kako je „komunizam” silazio sa istorijske pozornice, poraženi
u oslobodilačkom ratu postepeno su izlazili na scenu
kao ratni pobednici. U tu svrhu nude svoju istinu, negirajući
stvarna istorijska zbivanja. Na delu je, očigledno, neskrivena
mržnja i revanšizam prema partizanskom pokretu. To ne ide
u prilog istorijskoj istini i nacionalnom pomirenju.
Politiku kolaboracije sa okupatorima, najbolje osikavaju
upravo sama četnička dokumenta, zatim dokumenta nemač-
kih i italijanskih okupacionih komandi i ustanova, pa dokumenta
britanskog i američkog porekla. Dokumenta nemačkog
i italijanskog okupatora potiču iz stranih arhiva u Londonu,
Vašingtonu, Minhenu, Frajburgu, Koblencu i dr


[Слика: draza-korice-01.jpg]
Одговори
#81

(16-06-2015, 08:26 PM)Романија Пише:  НОВА КОМУНИСТИЧКА КЊИГА - "Дража - истина о четницима", коју је написао Душан Ступар (из Баната)

Књига је изашла јуче, 15. јуна 2015.

Предговор и прво поглавље:

http://www.vukoticmedia.rs/wp-content/up...dlomak.pdf

Kako je „komunizam” silazio sa istorijske pozornice, poraženi
u oslobodilačkom ratu postepeno su izlazili na scenu
kao ratni pobednici. U tu svrhu nude svoju istinu, negirajući
stvarna istorijska zbivanja. Na delu je, očigledno, neskrivena
mržnja i revanšizam prema partizanskom pokretu. To ne ide
u prilog istorijskoj istini i nacionalnom pomirenju.
Politiku kolaboracije sa okupatorima, najbolje osikavaju
upravo sama četnička dokumenta, zatim dokumenta nemač-
kih i italijanskih okupacionih komandi i ustanova, pa dokumenta
britanskog i američkog porekla. Dokumenta nemačkog
i italijanskog okupatora potiču iz stranih arhiva u Londonu,
Vašingtonu, Minhenu, Frajburgu, Koblencu i dr


[Слика: draza-korice-01.jpg]
Ступар је удбаш професионалац. Прве категорије. Шта то све значи, знамо.
Одговори
#82

Сигурно ће бити много тога непознатог (почевши од оригиналног наслова)! Blush

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#83

Пре неколико дана изашла је књига још једног удбаша, у издању Субнора, исто има реч ''истина'' у наслову, нешто као ''Истина о четничким злочинима''. Тврди се да је бројка у Србији 8.000 (жртава четничких злочина). Био је у ''Политици'' афирмативан приказ ове књиге, јуче.
Одговори
#84

(16-06-2015, 09:11 PM)Николај Пише:  Сигурно ће бити много тога непознатог (почевши од оригиналног наслова)! Blush
Ево шта аутор хоће да докаже, према предговору:

U takozvanom periodu jednoumlja, jednopartijskom - komunističkom
sistemu vladavine, jugoslovenska istoriografija
je, navodno, bila pod uticajem komunističke partije, pa je u
najlepšem svetlu prikazivala i veličala pobedničku - partizansku
stranu. Četnički pokret je, istovremeno, u svim aspektima
delovanja prikazivan negativno. Takvo posmatranje i opis
događaja karakterističan je i za mnoge istraživače van zemlje.

Дакле, да није била под утицајем КПЈ. Smile
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним