Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Домаћа и инострана литература о четничком покрету

Немој да ме постиђујеш. На Квизу Српска историја поставио сам питање да ли је Драгиша Васић остао удовац за време рата и када су форумаши одговорили да јесте, направио сам себе паметним тако што сам одговорио да није, него да му се жена зацопала у АУ официра и он се од ње развео, а у чаршију пустио причу да је она умрла. Позвао сам се управо на књигу ове Шкодрићке.
Онда се појавио неко од форумаша,сад се не сећам д ли Мића Адмирал или Вукашин Петковић или неко трећи, и демантовао ме тако што је нашао гроб прве Васићеве жене, да ли у Трепчи или Горњем Милановцу.
То ми је убедљиво највећи блам на квизу.
А видиш ову козу... Она која је то измислила и главни је кривац за моју грешку, језди небеским путевима каријере у небеској Србији и даље наставља да трује народ.
Погледај само ово за Веру Пешић. "Изгледа да је била у вези са једним партизанским командантом, али нема релевантне потврде ове информације...." Најмање три извора из ЈВ под командом Драже Михаиловића потврђују везу Вере Пешић са комунистичким командантом, али то њој није релевантно. Релевантно би једино било да тај комуниста то напише у својим мемоарима.
Ето, докле смо ми стигли.
Али, не треба да чуди, јер такве јајаре и будале се овим веселим Србима приказују као историчари, да је то Богу плакати...
Одговори

Ко је беше измислио то за Васићеву жену?
Штета што то нисам знао некад, да питам његову ћерку
Мени је у овом чланку најважнији податак што досије Вере Пешић, који се налази у Архиву Србије, не дају ни историчарима овог Архива, попут Љубинке. Дакле 2020-те. Нама нису дали 2015-те.
Добра је Љубинка, него је систем такав. У том систему је нпр. правило да се пише "много случајева", у овом случају много жена, када су у питању Срби. И обратно за комунисте.
Док ми поуздано знамо да је мали број у питању, највише због високе моралности тог друштва, а и зато што су четници то регулисали.
У том смислу, ако упоредиш Ђуретићеву књигу из 1986, и ову, видећеш битан искорак државних историчара.
Одговори

Добра је Љубинка...

Лист Правда, 10.мај 1917.
Јављају нам из Женеве, да је тамо стигла вест из
Србије, да је у Београду преминула Радојка, кћи г.
Стојана Д.Рибарца, супруга Драгише В. Васића,
адвоката и рез.пеш.капетана из Г.Милановца.
Наше искрено саучешће ожалошћену породици.

Читуља, 26.мај 1917.
Драгиша Васић и Воја Ст.Рибарац извештавају
своје рођаке и пријатеље да њихова Рада
преминула 5-18. марта у Г. Милановцу од
запаљења плућа.

Ћерка Бранислава Бранка (1915) :
Мајка умире са мојих непуних 2 године, а оца сам први пут видела када се вратио из рата, са 3 године...
Одговори

Милославе, ништа Те не разумем. За шта је добра Шкодрићка? Она је лично измислила за прву Драгишину жену. Ако није она измислила, прва је објавила. Могуће је да јој је извор била недићевска штампа за време рата или нека ознина пашквила, пошто су ти њихови досијеи легло лажних података, јер је комунизам такав систем. Кад неког прогласе за народног непријатеља, они о том човеку у досијеу пишу све могуће дојаве, што је магнет за разне смутљивце и улизице који онда трче к'о муве на мед и пријављују све и свашта о "народним непријатељима".
Сигуран сам да је Шкодрићкина књига у којој се налази та лаж о првој Драгишиној жени уско повезана са предајом досијеа УДБЕ Архиву Србије. Она је као виши кустос имала право да то прва гледа па је пожурила да се прослави.
Стварно не знам шта Ти значи ово "добра је Шкодрићка". Зашта је добра? За кисели купус?
Одговори

(02-12-2020, 12:14 PM)Мића Адмирал Пише:  Добра је Љубинка...

Читуља, 26.мај 1917.
запаљења плућа.

Мајка умире са мојих непуних 2 године, а оца сам први пут видела када се вратио из рата, са 3 године...
Адмирале, који је извор за Бранку?
Одговори

(02-12-2020, 12:31 PM)Бенито Пише:  Милославе, ништа Те не разумем. За шта је добра Шкодрићка? Она је лично измислила за прву Драгишину жену. Ако није она измислила, прва је објавила. Могуће је да јој је извор била недићевска штампа за време рата или нека ознина пашквила, пошто су ти њихови досијеи легло лажних података, јер је комунизам такав систем. Кад неког прогласе за народног непријатеља, они о том човеку у досијеу пишу све могуће дојаве, што је магнет за разне смутљивце и улизице који онда трче к'о муве на мед и пријављују све и свашта о "народним непријатељима".
Сигуран сам да је Шкодрићкина књига у којој се налази та лаж о првој Драгишиној жени уско повезана са предајом досијеа УДБЕ Архиву Србије. Она је као виши кустос имала право да то прва гледа па је пожурила да се прослави.
Стварно не знам шта Ти значи ово "добра је Шкодрићка". Зашта је добра? За кисели купус?

Па напредак у односу на Ђуретића и ту прву екипу.
Одговори

У ком смислу напредак?
Одговори

(02-12-2020, 12:42 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(02-12-2020, 12:14 PM)Мића Адмирал Пише:  Добра је Љубинка...

Читуља, 26.мај 1917.
запаљења плућа.

Адмирале, који је извор за Бранку?

Емиграција.
Бранка се удала 1933. за оф. Србислава Попова ( у рату мајор, ГШ. 2, логор, емиграција ).
После рата емигрира код мужа у САД. Остала удовица 1973, преудала се за Бранислава Стефановића. Иза ње остало ( данас ) 7 унучади и 11 праунучади, по свету.

Иначе по мало се заборавља ( утицај Љубинке и сличних !? ), Драгиша Васић - један од тројице наследника у случају да Дража..., Чича бр. 2...
Одговори

Уопште не разумем Милослава, поготово када почне да пише у овим скраћеницама. Објасни лепо човече.
Какав је напредак прећи са идеологизоване историографије на тајнополицијско изворну историографију???
Осим ако планираш да гостујеш код Миломира Марића??? Баја
Одговори

Љубинка се онако, полузгред, у свом делу Хоризонтална колаборација - интимне везе жена са немачким окупатором у Србији 1941-1944, у вези Драгише и њег.прве жене, позвала на рад извесног Петровића ( чинимо се да се тако презива ) и неког његовог рада. Ко је он и где му је објављен рад, мени је остало непознато.
Одговори

(02-12-2020, 01:05 PM)Бенито Пише:  Уопште не разумем Милослава, поготово када почне да пише у овим скраћеницама. Објасни лепо човече.
Какав је напредак прећи са идеологизоване историографије на тајнополицијско изворну историографију???
Ма каква тајна полиција. Исправила је Љубинка ово за Васићеву жену у другом издању. Ти никад ниси погрешио?Баја
Одговори

(02-12-2020, 01:37 PM)Мића Адмирал Пише:  Љубинка се онако, полузгред, у свом делу Хоризонтална колаборација - интимне везе жена са немачким окупатором у Србији 1941-1944, у вези Драгише и њег.прве жене, позвала на рад извесног Петровића ( чинимо се да се тако презива ) и неког његовог рада. Ко је он и где му је објављен рад, мени је остало непознато.
Ко год да је, узео је од Крлеже, тј. Крлежа је ово измислио.
Беше измислио и да му је Васић кум?
Одговори

(02-12-2020, 12:31 PM)Бенито Пише:  Милославе, ништа Те не разумем. За шта је добра Шкодрићка? Она је лично измислила за прву Драгишину жену. Ако није она измислила, прва је објавила. Могуће је да јој је извор била недићевска штампа за време рата или нека ознина пашквила, пошто су ти њихови досијеи легло лажних података, јер је комунизам такав систем. Кад неког прогласе за народног непријатеља, они о том човеку у досијеу пишу све могуће дојаве, што је магнет за разне смутљивце и улизице који онда трче к'о муве на мед и пријављују све и свашта о "народним непријатељима".
Бенито, ти си дописни члан Погледа, а она САНУ.
Али па шта и ако су се неке жене мувале са окупатором ? Морал ?
А ово је слободна љубав : Броз оставља трудну жену ( Херта Хас ), преузима од Јове Капичића 30 так млађу девојку за љубавницу ( Даворјанка ), па је оставља болесну, пред смрт и доводи нову другарицу ( Јованку ).
Цео комунистички врх, после рата је остављао оне ратне љубавне другарице и женио се балеринама, глумицама, професоркама ...Велики број тих нових другарица се током окупације " дружио " са окупатором.
Одговори

(02-12-2020, 08:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(02-12-2020, 01:05 PM)Бенито Пише:  Уопште не разумем Милослава, поготово када почне да пише у овим скраћеницама. Објасни лепо човече.
Ма каква тајна полиција. Исправила је Љубинка ово за Васићеву жену у другом издању. Ти никад ниси погрешио?Баја
Па, јесам... Захваљујући њој!!!
Ако се исправила у другом издању, чему онда овај интервју где је све поновила из првог издања...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним