Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Домаћа и инострана литература о четничком покрету

Објави и Ти, наравно... Јер господа нису ово обрадили сигурно. Пошто је то за њих виша математика. А и била би за сваког другог ко би то покушао да уклопи у владајући идеолошки историографски наратив.
Што њих, наравно, не правда.
Одговори

(27-10-2021, 10:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-10-2021, 09:13 PM)Николај Пише:  Је л' читао неко? Мислим, већина је већ објављена у Зборницима.

[Слика: FCu-QQWXX0-AE7-T5-U.jpg]

Није већина објављена у зборницима. Можда 10% пробраних...
Послата ми је данас, јавићу утиске.
Иначе имам те депеше и хтео сам да објавим овакав зборник, али... Хтео сам у ствари да објавим све депеше, то је преко 10 оваквих књига. Ове депеше су најбољи начин да се уђе у срж Другог светског рата код нас.

Само 10% за 1941-1942? 
Током 1941. није ни било депеша осим занемарљив број са владом преко Хадсона. Исто и у прва 2-3 месеца 1942. Тек током те године је кренула дистрибуција радио станица по јединицама и командама.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(28-10-2021, 12:33 AM)Бенито Пише:  Објави и Ти, наравно... Јер господа нису ово обрадили сигурно. Пошто је то за њих виша математика. А и била би за сваког другог ко би то покушао да уклопи у владајући идеолошки историографски наратив.

Како да објавим, то је 10 година посла и камара пара...
Одговори

(28-10-2021, 01:26 PM)Николај Пише:  
(27-10-2021, 09:13 PM)Николај Пише:  Је л' читао неко? Мислим, већина је већ објављена у Зборницима.

Иначе имам те депеше и хтео сам да објавим овакав зборник, али... Хтео сам у ствари да објавим све депеше, то је преко 10 оваквих књига. Ове депеше су најбољи начин да се уђе у срж Другог светског рата код нас.

Само 10% за 1941-1942? 
Током 1941. није ни било депеша осим занемарљив број са владом преко Хадсона. Исто и у прва 2-3 месеца 1942. Тек током те године је кренула дистрибуција радио станица по јединицама и командама.
Да, креће од марта 1942, првих двадесетак станица. То је у комунистичким зборницима том два. Мрзи ме да проверавам, али не верујем да у том зборнику има 100 страна ове нове књиге. И тих 100 је прочишћено. Наводио сам примере, оно кад Дража пише Баћовићу да настави борбу против усташа и комуниста, а ови објаве: ''Наставите борбу против комуниста''.
Одговори

(28-10-2021, 03:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(28-10-2021, 12:33 AM)Бенито Пише:  Објави и Ти, наравно... Јер господа нису ово обрадили сигурно. Пошто је то за њих виша математика. А и била би за сваког другог ко би то покушао да уклопи у владајући идеолошки историографски наратив.

Како да објавим, то је 10 година посла и камара пара...

Када си се Ти посла бојао?  Ваистину!
Из дана у дан, наша историја клизи и дубоко тоне у живо блато идеологије... Када тамо оде, тешко је извући.
Једном  си пресудно утицао да се из тога глиба извуче. Немој дозволити да се то понови.
Одговори

Нису више знаци.нет

Сад су знаци.орг

https://znaci.org/
Одговори

https://www.facebook.com/109838097841240...946021519/
Одговори

(17-06-2022, 07:05 PM)Београђанин Пише:  https://www.facebook.com/109838097841240...946021519/

Излази ових дана једна књига о јвуо у Македонији.Ако налетим да је иѕашла ставићу овде.
Одговори

Feljton u Novostima, M. Ekmečić 

https://www.novosti.rs/c/feljton/1040/sr...ad-ekmecic

Ima zanimljivih podataka i opservacija. 

To je, izvod iz knjige.. "Izmedju klanja i oranja", ako se dobro sećam.
Одговори

(28-10-2021, 03:25 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(28-10-2021, 01:26 PM)Николај Пише:  

Само 10% за 1941-1942? 
Да, креће од марта 1942, првих двадесетак станица. То је у комунистичким зборницима том два. Мрзи ме да проверавам, али не верујем да у том зборнику има 100 страна ове нове књиге. И тих 100 је прочишћено. Наводио сам примере, оно кад Дража пише Баћовићу да настави борбу против усташа и комуниста, а ови објаве: ''Наставите борбу против комуниста''.

Раније смо се сагласили да је најтеже било фалсификовати депеше. Међутим, када помињеш ове из 1942. године - добар проценат њих је куцан на латиници и притом се користи препознатљива ијекавица. На пример, не би командант који је рођен у Крушевцу писао "сједео". А тај што је прекуцавао је лако могао да злоупотреби коју реч. Такође је црвеном бојом подвлачено нешто што задире у одговорност. У једној, где се јавља за састанак између немачког команданта у Чачку и Раковића, тај што је гледао, написао је "одвише". Одвише добар материјал за компромитацију.
Одговори

Да нису то преписи?
Одговори

Да, јесу, и зато има места да се сумња. А не знам зашто у војном не дају руком писано (тешко се чита а ови све лепо прекуцали). Хм...
Пример 1 (књига Радио депеше ЈВУО, стр. 543): "Мајор Трифун Микић. Убио војводу. Дочекао девет Срба бегунаца, регрута из јужне Србије".
Уствари, мајор Трифун Микић је убио војводу (Д)Почека (о) (војвода Драгослав Почековић) и девет Срба, бегунаца, регрута из јужне Србије.
Тај што је прекуцавао (приређивачи књиге су проверили и лепо су прекуцали) је одвојио, па је изашло да је мајор Трифун Микић, Пећанчев начелник штаба, дочекао 9 младића, а што аутоматски губи смисао стварног историјског догађаја. Да ли је он намерно тако прекуцао или не - то је већ друго питање.
Ово је само један пример.
Одговори

Како не дају оригинале? Мени су давали. Оригинали су увек у истом фасциклама где и преписи. Само што истраживачи радије користе преписе, јер се боље види текст. Тако сам и ја првих шест месеци, док нисам видео разлику.
Одговори

Ђаво ће га знати шта је тачно, шта није, шта су уметали, шта нису. Видиш код ове на коју сам налетео како је куцано а није догађај тачан.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним