Поруке: 14,533
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,068
Објави и Ти, наравно... Јер господа нису ово обрадили сигурно. Пошто је то за њих виша математика. А и била би за сваког другог ко би то покушао да уклопи у владајући идеолошки историографски наратив.
Што њих, наравно, не правда.
Поруке: 4,404
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
651
(27-10-2021, 10:29 PM)Милослав Самарџић Пише: (27-10-2021, 09:13 PM)Николај Пише: Је л' читао неко? Мислим, већина је већ објављена у Зборницима.
![[Слика: FCu-QQWXX0-AE7-T5-U.jpg]](https://i.postimg.cc/0yxNCWpQ/FCu-QQWXX0-AE7-T5-U.jpg)
Није већина објављена у зборницима. Можда 10% пробраних...
Послата ми је данас, јавићу утиске.
Иначе имам те депеше и хтео сам да објавим овакав зборник, али... Хтео сам у ствари да објавим све депеше, то је преко 10 оваквих књига. Ове депеше су најбољи начин да се уђе у срж Другог светског рата код нас.
Само 10% за 1941-1942?
Током 1941. није ни било депеша осим занемарљив број са владом преко Хадсона. Исто и у прва 2-3 месеца 1942. Тек током те године је кренула дистрибуција радио станица по јединицама и командама.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Да, јесу, и зато има места да се сумња. А не знам зашто у војном не дају руком писано (тешко се чита а ови све лепо прекуцали). Хм...
Пример 1 (књига Радио депеше ЈВУО, стр. 543): "Мајор Трифун Микић. Убио војводу. Дочекао девет Срба бегунаца, регрута из јужне Србије".
Уствари, мајор Трифун Микић је убио војводу (Д)Почека (о) (војвода Драгослав Почековић) и девет Срба, бегунаца, регрута из јужне Србије.
Тај што је прекуцавао (приређивачи књиге су проверили и лепо су прекуцали) је одвојио, па је изашло да је мајор Трифун Микић, Пећанчев начелник штаба, дочекао 9 младића, а што аутоматски губи смисао стварног историјског догађаја. Да ли је он намерно тако прекуцао или не - то је већ друго питање.
Ово је само један пример.
Поруке: 17,015
Теме: 632
Углед:
1,877
Како не дају оригинале? Мени су давали. Оригинали су увек у истом фасциклама где и преписи. Само што истраживачи радије користе преписе, јер се боље види текст. Тако сам и ја првих шест месеци, док нисам видео разлику.
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Ђаво ће га знати шта је тачно, шта није, шта су уметали, шта нису. Видиш код ове на коју сам налетео како је куцано а није догађај тачан.