Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Домаћа и инострана литература о четничком покрету

(26-02-2016, 03:38 AM)Милослав Самарџић Пише:  Одакле ти то да Италијани гађају збег на који иду усташе?

Нисам сигуран, вјероватно Момир Крсмановић. Требало би да је то било поред Дрине, па народ није имао гдје.
Одговори

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.h...ja-iz-rata
Одговори

Милослав Самарџић Пише:А какав им је био интерес да спашавају Јевреје? Ако се каже да су спашавали Србе да би протерали Хрвате даље од приморја, шта је онда са Јеврејима? Италија је била једина чланица Сила осовине која није испоручивала Јевреје (ни убијала, наравно).
Даље, шта је са Француском? Када су окупирали део Француске, и тамо су спашавали Јевреје, које су француске формације испоручивале Немцима.
...
Мислим да не треба размишљати у тим категоријама. Него просто, једни су такви и понашају се тако, други овако, трећи онако...
Знате, преживели Јевреји размишљају на исти начин. С обзиром да има јеврејских историчара који сумњају у разлог тога, па мисле да су Италијани то урадили због пара, преживели Јевреји кажу: "Спасили су нас, одбили су да нас испоруче Немцима. То је важно. Захвални смо за то".
Ако за Јевреје се може рећи да је то била чиста људскост, за Србе мислим да је било и људскост и интерес.
Хрвати су Италијанима одмах показали своје непријатељство и Немци су стекли код њих највећи утицај. Тако да су савезништвом са Србима Италијани парирали хрватско-немачко савезништво.

Што се тиче италијанских злочина над Србима, овако нестручно чини ми се да је њих било највише у Црној Гори.
Одговори

(03-03-2016, 05:48 PM)ЛукаЛоко Пише:  Хрвати су Италијанима одмах показали своје непријатељство и Немци су стекли код њих највећи утицај. Тако да су савезништвом са Србима Италијани парирали хрватско-немачко савезништво.
Јел ово пише неки италијански историчар?
Зато што ја користим готово исте речи.
Одговори

А зар није тачније рећи четничко-италијанско савезништво? Нит су сви Срби били за Дражу, нит су сви Италијани били за Савезнике. Напротив. А прије капитулације Италије, партизани су махом били Срби. Без обзира на руководство.
Одговори

(04-03-2016, 03:21 AM)Романија Пише:  А зар није тачније рећи четничко-италијанско савезништво? Нит су сви Срби били за Дражу, нит су сви Италијани били за Савезнике. Напротив. А прије капитулације Италије, партизани су махом били Срби. Без обзира на руководство.

Не, зато што Италијани нису спашавали четничке или партизанске породице, већ Српске.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(04-03-2016, 12:53 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-03-2016, 05:48 PM)ЛукаЛоко Пише:  Хрвати су Италијанима одмах показали своје непријатељство и Немци су стекли код њих највећи утицај. Тако да су савезништвом са Србима Италијани парирали хрватско-немачко савезништво.
Јел ово пише неки италијански историчар?
Зато што ја користим готово исте речи.
Можда не овако јасно изражено, али сигурно је да сви историчари који су се бавили том тематиком у последњим временима, свесни су да су Хрвати били потпуно везани са Немачком и да су Италијани били зато у потешкоћама па су тражили савезнике на терену и нашли су у српском елементу. Ако су уздржани, то је зато што је то замршено питање: италијанска политика је била импровизована, међу Италијанима било је различитих мишљења, то јест људи са различитим ставовима и људи који су сами променили своје ставове.

(04-03-2016, 03:21 AM)Романија Пише:  А зар није тачније рећи четничко-италијанско савезништво? Нит су сви Срби били за Дражу, нит су сви Италијани били за Савезнике. Напротив. А прије капитулације Италије, партизани су махом били Срби. Без обзира на руководство.
То што су Срби били подељени између четника и партизана, то је веома жалосно, зато та тема заслужује посебну дискусију.
Што се тиче Италијана који су били за Савезнике, тога је било. Знам да неки сматрају то као могући повод за подршку четника, али мени та теза не убеђује много.
Нису сви они који су били за четнике, били и за Савезнике. На пример онај Лузана који је упутио оно писмо Мусолинију, којим је осудио усташе због варварских злочина, био је веза са четницима и такође генерал фашистичке милиције и био је и после капитулације Италије на страни Мусолинија, против Савезника, као командант дивизије "М" (М као Мусолини).
Ја не бих разликовао Италијане између оних који су били за Осовину и оних који су били за Савезнике, него између војних официра који су били на терену и имали јасно виђење ствари, на пример тога да су им Хрвати били непријатељи, и на другој страни дипломата, као на пример амбасадор у Загребу Казертано, и политичара који су на почетку били потпуно за Хрвате.
Па стога у италијанској страни је било сукоба око тога.
Одговори

(26-02-2016, 03:39 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(25-02-2016, 07:15 AM)мунгос Пише:  
(24-02-2016, 09:19 PM)Мргуд Пише:  Па мислим да нико не доводи у питање да су Италијани помагали Србима у Херцеговини и Далмацији искључиво из своје користи, а не као пријатељи.

Ето ја то доводим у питање.

Кад су Талијани помагали Србима на почетку, чинили су то из општељудски разлога. То је чинила талијанска војска, обични талијански човјек, мимо и противно званичној политици Рима (Мусолинија) о немјешању. Чинили су то из људски побуда.

Ако нијесу били пријатељи, нијесу сигурно били ни непријатељи Србима Далмације и Лике. А народу са којим су долазили у контакт током рата, остали су у сјећању као пријатељи. Ја знам на десетине примјера ђе су људе отимали буквално из јаме (Јадовно и Паг, како Самарџић већ рече).

Из прича старијега свијета, људи су причали о њима као о сусједима и пријатељима са личним именима: Ђулијано, Ђовани, Марко, Фабрицијо....

Давали су народу храну, љечили су га итд. а да за то нијесу имали никаквог разлога. Штавише, имали су милион и један разлог више да не помажу Србе због онога како су им се Срби љепо зајмили 1915-1918.
Потписујем.

А шта су њима Срби урадили 1915-18?
Одговори

Смарање бре Sjajan spisateljski eksperiment, u kome se autorka podsmeva nelogičnostima svog vremena, „podmuklo“ osuđujući devijantne face i pojave našeg, balkanskog podneblja. Roman koji će Vas zabaviti i nasmejati (osim ako Vas ne rastuži)… Osim ako se ne zamislimo nad besmislom „realnosti“, u čiju istinitost odbijamo da poverujemo. Смарање бре
[Слика: cetnici_zlato_i_tamjan_cover_sajt_400x250.jpg]
Одговори

(28-04-2016, 03:20 AM)Романија Пише:  Смарање бре Sjajan spisateljski eksperiment, u kome se autorka podsmeva nelogičnostima svog vremena, „podmuklo“ osuđujući devijantne face i pojave našeg, balkanskog podneblja. Roman koji će Vas zabaviti i nasmejati (osim ako Vas ne rastuži)… Osim ako se ne zamislimo nad besmislom „realnosti“, u čiju istinitost odbijamo da poverujemo. Смарање бре
[Слика: cetnici_zlato_i_tamjan_cover_sajt_400x250.jpg]

Ријеч која је у српски ушла из хрватског и јако ме нервира. И кад се користи за женског и за мушког писца.
Одговори

Ријеч која је у првом Српском ријечнику из 1818. године. Значи по теби, Вук је "покрао хрватски језик" и назвао га српски?

Но мора да су и Бугари, Руси, Украјинци покрали Хрвате, а? Иебем ти тисућу списатеља!

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(28-04-2016, 02:33 PM)мунгос Пише:  Ријеч која је у првом Српском ријечнику из 1818. године. Значи по теби, Вук је "покрао хрватски језик" и назвао га српски?

Но мора да су и Бугари, Руси, Украјинци покрали Хрвате, а? Иебем ти тисућу списатеља!

У Вуковом Рјечнику су ријечи списати, списивање, списивати. Ја сам је први пут чуо у хрватском. И даље ми пара уши. Вјероватно нисам навикао.

И Вуков српски и Гајев хрватски су у ствари босански језик. И један и други имају велике количине оријентализама. Прави српски је српскословенски, а прави хрватски се говори на острвима код Ријеке.
Одговори

Миленко Максимовић - Бесмртници Озрена, Требаве и Посавине

https://drive.google.com/open?id=0Bzkz_Q...0EySVptakU

[Слика: 536.png]

Из ове наше победе, рађа се сунце слободе!
Одговори

Ратно издање
[Слика: 10847553_10206016102538535_5514852977045616851_o.jpg]
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним