Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Рехабилитација Николе Калабића

Могу да је окачим на неки портал, па да скидају форумаши.

Она је већ јавна, пошто сам је добио на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.
Одговори

Ја бих је најрадије уврстио као неку врсту помоћног уџбеника студентима историје који проучавају историју Југославије (1941-1945).
Многе ствари ни ја нисам знао, или нисам знао да их правилно разумем.
Разуме се да треба да се постави.
Одговори

Решење о рехабилитацији Николе Калабића - анонимизација

https://www.mediafire.com/file/46sa9qk61...a.pdf/file
Одговори

(10-10-2022, 05:41 PM)Mitic Пише:  Решење о рехабилитацији Николе Калабића - анонимизација

Хвала Митићу, ово је одлично. Ваистину! Хармоника 
Нисам знао рецимо за овај део где каже да је Архив доставио и документ од оперативног радника УДБЕ који каже ........Никола се на нашем терену везао са четнички орјентисаним грађанимау Ваљеву и околини који су му јатаковали све до његовог хватања и ликвидације почетком 1946....". Дефинитивна потврда да Никола није издао.
Одговори

(11-10-2022, 09:44 AM)ZdravkoR Пише:  
(10-10-2022, 05:41 PM)Mitic Пише:  Решење о рехабилитацији Николе Калабића - анонимизација

Хвала Митићу, ово је одлично. Ваистину! Хармоника 
Нисам знао рецимо за овај део где каже да је Архив доставио и документ од оперативног радника УДБЕ који каже ........Никола се на нашем терену везао са четнички орјентисаним грађанимау Ваљеву и околини који су му јатаковали све до његовог хватања и ликвидације почетком 1946....". Дефинитивна потврда да Никола није издао.

То је најјачи документ који потврђује да је озна убила Николу 1946. године.

И то чак из пера удбаша.
Одговори

То није довољно за ИСИ, или нпр. за Ватру.
Хватање ће они да растегну до 29. новембра 1945, у смислу да је физички ухваћен и натеран на сарадњу, а почетак 1946. ће да растегну до марта .
Тако они размишљају.
Одговори

Није важно шта они мисле већ шта ће суд да каже. Свима је пружена прилика да документују погибију. Иначе, да се ја тако научно залетим са неким фотографијама и документима - па ме неко још научније поклопи - не бих могао главу да дигнем док се брука не заборави. Мислим конкретно на фалсификована Калабићева писма и фотографије.
Одговори

Једна од најдетаљнијих и најбоље образложених одлука о рехабилитацији а прочитао сам их на стотине.
Одговори

Слободно скидајте Решење о рехабилитацији. Сад је јавно.

Имам ја пратећу електронску документацију послату из Суда. Чисто да смо мирни са законске стране.
Одговори

(11-10-2022, 08:56 PM)Ђорђе Пише:  Једна од најдетаљнијих и најбоље образложених одлука о рехабилитацији а прочитао сам их на стотине.

Ја сам се буквално згражавао да неке судије толико нису могли да разлуче шта су формације Милана Недића, Димитрија Љотића и генерала Михаиловића. Само сам у једном поступку учествовао (завршио се рехабилитацијом) и више никад. Али, када видим да има неких судија попут др Драгана Обрадовића- без размишљања бих се реактивирао и била би ми част да износим доказе. 
Искрен да будем, док нисам прочитао решење - нисам веровао и мислио сам да је то слична варијанта претходним. Можда мало префињенија, око неких детаља и због саме личности која се рехабилитује. Али, ово је пресуда која малтене грми.
Одговори

У најновијем "Лесковачком зборнику", Бојан Димитријевић је објавио чланак "Никола Калабић - прилог за разумевање једне ратне биографије".

Рад се може наћи онлајн.
Одговори

Какав је рад по теби.
Одговори

Добро је то што се делови овог чланка поклапају са Решењем о рехабилитацији Николе Калабића које је донео Виши суд у Ваљеву. У ствари, делове овог рада је Бојан прочитао као сведок на суду и Суд је уважио његов исказ, што се може видети у Решењу.

Такође каже да је Никола водио борбе са партизанима, Немцима, недићевцима, Руским заштитним корпусом итд. Помиње и акцију која је послужила за радњу у филму "Опкољени".

Али и помиње да је Никола починио недела која су окаљала четнике. Помиње и онај тзв. споразум из 1943. године, али наводи да је био из нужде. Добро је ово тумачење тих споразума из 1943: "Немачки команданти оценили су да ти уговори четницима служе за јачање организације и слободније инфилтрирање у администрацију српске владе".

Занимљиво је да не помиње онај тзв. сусрет у Тополи 11. августа 1944. године. Сигурно је, по Бојану, био небитан. Или можда тумачи да се уопште није ни десио због ове реченице у његовом раду: "Средином фебруара 1944. генерал Фелбер је закључио да споразуми са четницима нису испунили оно што се од њих очекивало: „Нови споразуми су забрањени“.

И даље каже да је Калабић учествовао у хватању Драже. Не знам да ли је био упознат или неће да се упушта у тумачење удбиног документа који је Архив Србије доставио Суду у Ваљеву где се говори о Николином хватању и ликвидацији почетком 1946. године.

По мени, најбољи су ти делови који се поклапају са деловима из Решења о рехабилитацији Николе.

Ево тог рада

https://leskovackizbornik.rs/index.php/z...ew/130/129
Одговори

Прочитах цео рад, па кад већ изгубих време, да напишем и ја коју.

По мени је рад лош, тенденциозан и јако перфидан, јер на врло лукав начин на први поглед стаје на страну исправљања неистина, а у ствари све време само ојачава и очвршћује слику о потпуковнику Калабићу, креирану од стране комуниста.

Мада се прелази на light варијанту, нешто слично као код Драже (нешто налик овом: није он био злочинац, није он наређивао злочине, али ови његови... да Бог сачува...). Верујем да ће тако бити и што се тиче рехабилитације, исто као код Драже - тотално игнорисање института и институција.

И даље се као веродостојне и релевантне користе верзије Слободана Пенезића, Милована Пејановића и Слободана Крстића, и даље се као веродостојан извор узима УДБ-ино, а наводно Мољевићево, дело ''Равна Гора у светлу и магли'' (никада јавност не виде ни центиметар тог фамозног тоалет папира), и даље се узимају као веродостојна сва измишљена писма (''Калабић'' - Ранковић, ''Калабић'' - Пенезић...), и даље се каже да је на фотографији са удбашима Калабић (овде је Димитријевић и претерано безобразан јер каже да се не зна да ли се Калабић стварно фотографисао са њима или је он накнадно убачен са неке друге фотографије; значи она особа на слици је дефинитивно Калабић, али ето да још мало да на тону лажној борби за истину, не зна се да ли је накнадно убачен са неке друге, пази Бога ти...), и даље се занемарује низ оригиналних извора који руше комплетну пирамиду лажи и потврђују да је потпуковник Калабић убијен 19. јануара 1946. испред Дегурићке пећине.

Рад изгледа као да га је писао Радош Бајић.

И тако даље и тако даље, ћосићевско-недићевска методологија заглупљивања овог народа опстаје и кроји историјску слику и у новом случају, случају рехабилитације потпуковника Николе Калабића.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним