Поруке: 6,672
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,685
Могу да је окачим на неки портал, па да скидају форумаши.
Она је већ јавна, пошто сам је добио на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.
Поруке: 2,481
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Ја бих је најрадије уврстио као неку врсту помоћног уџбеника студентима историје који проучавају историју Југославије (1941-1945).
Многе ствари ни ја нисам знао, или нисам знао да их правилно разумем.
Разуме се да треба да се постави.
Поруке: 17,496
Теме: 646
Углед:
2,056
То није довољно за ИСИ, или нпр. за Ватру.
Хватање ће они да растегну до 29. новембра 1945, у смислу да је физички ухваћен и натеран на сарадњу, а почетак 1946. ће да растегну до марта .
Тако они размишљају.
Поруке: 2,481
Теме: 19
Углед:
950
Није важно шта они мисле већ шта ће суд да каже. Свима је пружена прилика да документују погибију. Иначе, да се ја тако научно залетим са неким фотографијама и документима - па ме неко још научније поклопи - не бих могао главу да дигнем док се брука не заборави. Мислим конкретно на фалсификована Калабићева писма и фотографије.
Поруке: 1,250
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
329
Једна од најдетаљнијих и најбоље образложених одлука о рехабилитацији а прочитао сам их на стотине.
Углед:
1,685
Слободно скидајте Решење о рехабилитацији. Сад је јавно.
Имам ја пратећу електронску документацију послату из Суда. Чисто да смо мирни са законске стране.
Углед:
1,685
У најновијем "Лесковачком зборнику", Бојан Димитријевић је објавио чланак "Никола Калабић - прилог за разумевање једне ратне биографије".
Рад се може наћи онлајн.
Поруке: 403
Теме: 11
Придружен: Jun 2019
Углед:
302
Прочитах цео рад, па кад већ изгубих време, да напишем и ја коју.
По мени је рад лош, тенденциозан и јако перфидан, јер на врло лукав начин на први поглед стаје на страну исправљања неистина, а у ствари све време само ојачава и очвршћује слику о потпуковнику Калабићу, креирану од стране комуниста.
Мада се прелази на light варијанту, нешто слично као код Драже (нешто налик овом: није он био злочинац, није он наређивао злочине, али ови његови... да Бог сачува...). Верујем да ће тако бити и што се тиче рехабилитације, исто као код Драже - тотално игнорисање института и институција.
И даље се као веродостојне и релевантне користе верзије Слободана Пенезића, Милована Пејановића и Слободана Крстића, и даље се као веродостојан извор узима УДБ-ино, а наводно Мољевићево, дело ''Равна Гора у светлу и магли'' (никада јавност не виде ни центиметар тог фамозног тоалет папира), и даље се узимају као веродостојна сва измишљена писма (''Калабић'' - Ранковић, ''Калабић'' - Пенезић...), и даље се каже да је на фотографији са удбашима Калабић (овде је Димитријевић и претерано безобразан јер каже да се не зна да ли се Калабић стварно фотографисао са њима или је он накнадно убачен са неке друге фотографије; значи она особа на слици је дефинитивно Калабић, али ето да још мало да на тону лажној борби за истину, не зна се да ли је накнадно убачен са неке друге, пази Бога ти...), и даље се занемарује низ оригиналних извора који руше комплетну пирамиду лажи и потврђују да је потпуковник Калабић убијен 19. јануара 1946. испред Дегурићке пећине.
Рад изгледа као да га је писао Радош Бајић.
И тако даље и тако даље, ћосићевско-недићевска методологија заглупљивања овог народа опстаје и кроји историјску слику и у новом случају, случају рехабилитације потпуковника Николе Калабића.