(27-09-2016, 09:08 PM)Бенито Пише: 400 само у Ужичкој републици. А 44 и 45?
Уопште, како Ужичани гледају данас на републику? Има ли потомака побијених?
Или су све титоисти? Као ови што раде у културним институцијама. Међуопштински архив у Ужицу је у катастрофалном стању. Бар је тако било у време док сам их посећивао.
Сећам се да сам неку директорку питао има ли шта о детињству Бранка Поповића, да не би тражио у тако очајним условима . Одговор:" Ко беше то?" Онај, селе, што су га рокнули Кун и компанија. Доктор( ка) историје уметности не зна ништа о једном од значајнијих сликара Европе, а вероватно најзначајнијем српском сликару у првој половини 20 века. И то њеном земљаку.
Мислим да је Ужички крај прошао боље од осталих после 44. управо због тога што је народ већински био у партизанима.Ко је био у четницима или их помагао а није стрељан одведен је на Сремски фронт.Нисам наишао на документа о масовнијим стрељањима после ослобођења.
Један човек ми је причао да је Крцун лично убио његовог деду док је радио у врту са својом децом.Дошао је са још неколико људи и опалио му један метак у главу.
Већина Ужичана зна оно сто су видели на филму.Једном на часу веронауке проф је питао колико је Немаца погинуло на Кадињачи.Цео разред ми се смејао када сам рекао одговор.Рекао је да сам у праву а осталима поручио да су много гледали Бранка Коцкицу како ,,обара'' Немце.Старији док су ишли у школу одлазили су на Кадињачу сваког 29.10. и рецитовали:
,,Наш батаљон мирно корача,
Пао је 14-ти km никад неће Кадињача''.
Морали су да знају песму напамет.
У архив нисам ишао јер сам електро-инжењер по занимању а историјом се бавим у слободно време.
Док је Вук био јак и док је у Ужицу био СПО можда је и могло нешто да се напредује.Сад су СНС-овци.
Иначе основне школе носе имена:Душан Јерковић,Слободан Секулић,Нада Матић док је школама Браћа Јечменица и Андрија Ђуровић промењен назив у Стари град и Краља Петра II.
Омладину слабо занима историја и баш бих волео да ово неко прочита и да ми се јави па да се заједно боримо за боље сутра.
Поповић за разлику од Миловановића је стрељан у Бг-у.
Искрено мислим да од 100 Ужичана за њих двојицу није чуло једно двоје.