Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ужичка република

Директор музеја ужичког краја позвао је грађане Србије, а и шире, да посете меморијални комплекс на Кадињачи поводом 75 година од битке на Кадињачи. Нагласио је да поред споменика могу да посете и Легат посвећен Михаилу Миловановићу. (???????)ТужанШокПилотЧитај
Ко не зна ко је М.М., нека провери преко њета.
Да ли лудилу у српској култури има краја?????
Одговори

Кад народ као стадо прихвата стаус кво и истине из комунистичког доба. А на кључним мјестима у српској хисториографији насљедници комуниста.
Одговори

Gde je petokraka na novoj poštanskoj marki?
Ono što nije promaklo ni korisnicima poštanskih usluga ni filatelistima ni javnosti jeste izostanak bilo kakvih partizanskih obeležja u prikazu jednog od simbola borbe protiv fašizma.
Povodom 70-godišnice osnivanja Užičke republike na prigodnoj poštanskoj marki je ima. 75-godišnjica istog događaja, na istom formatu, obeležava se bez nje.
Postavlja se pitanje gde je nestala zvezda petokraka. Narodni muzej u Užicu za obeležavanje važnog datuma u borbi za slobodu odlučio se za radnike.
“Nije sve u partizanskom obeležju. To je na kapama, neko je primetio da li se neko odriče ili se ne odriče ideologije. Mi moramo znati da je na Kadinjači od oko 250 ili 270 boraca samo njih četvorica ili petorica bili članovi Komunističke partije. I ne treba radnicima sada naknadno gurati neke partijske knjižice ili partijska obeležja u džepove, oni su izašli da brane slobodu i da brane svoje Užice”, rekao je direktor Narodnog muzeja iz Užica Nikola Gogić...
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?...id=1181551
Одговори

(27-09-2016, 05:45 PM)Вукашин Петковић Пише:  Gde je petokraka na novoj poštanskoj marki?
Ono što nije promaklo ni korisnicima poštanskih usluga ni filatelistima ni javnosti jeste izostanak bilo kakvih partizanskih obeležja u prikazu jednog od simbola borbe protiv fašizma.
Povodom 70-godišnice osnivanja Užičke republike na prigodnoj poštanskoj marki je ima. 75-godišnjica istog događaja, na istom formatu, obeležava se bez nje.
Postavlja se pitanje gde je nestala zvezda petokraka. Narodni muzej u Užicu za obeležavanje važnog datuma u borbi za slobodu odlučio se za radnike.
“Nije sve u partizanskom obeležju. To je na kapama, neko je primetio da li se neko odriče ili se ne odriče ideologije. Mi moramo znati da je na Kadinjači od oko 250 ili 270 boraca samo njih četvorica ili petorica bili članovi Komunističke partije. I ne treba radnicima sada naknadno gurati neke partijske knjižice ili partijska obeležja u džepove, oni su izašli da brane slobodu i da brane svoje Užice”, rekao je direktor Narodnog muzeja iz Užica Nikola Gogić...
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?...id=1181551

Pa nisu svi partizani bili komunistiRolleyes
Одговори

Па и нису тада.

Како се овај дирекор не сјети да прошле године обиљежи 70 година Босанске голготе? Колико је тамо Ужичана изгинуло, ни они, нису били комунисти, ваљда.
Одговори

Ја сам из Ужичког краја и веома добро познајем становништво Ужица и околине.У раној фази рата Божа Јаворски је пљачкао ужичка села и комунисти су то вешто користили као пропаганду против четника тако да је локално становништво било више привржено партизанима.Већи део становништва који су били за четнике или неутрални присилно су мобилисани за битку на Трешњици.Добар део касније их је заробњен док су се остали повукли и ушли у састав прве и друге пролетерске.Конкретно у мом селу свега неколико људи је било у четницима док је у партизанима било на десетине.Неки од 41. а остали од 44.

Мали број партизана из Ужица били су чланови КП.Већина чланова погинула је Кадињачи или су касније ухапшени и стрељани.Крцун је извукао дебљи крај.

http://www.graduzice.org/userfiles/files...ca1941.pdf

Партизани су у Ужицу стрељали преко 400 цивила,међу њима и Михаила Миловановића,неке жандарме,свештенике,руске емигранте,чиновнике из градске општине али и њиховог ,,Жику Ждребета" (Владан Мићић из Пожеге, сведочио је како су убили преко 400 особа у Ужицу:„Неке сам убио и маљевима”).

http://www.znaci.net/00001/112_7.pdf

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

400 само у Ужичкој републици. А 44 и 45?
Уопште, како Ужичани гледају данас на републику? Има ли потомака побијених?
Или су све титоисти? Као ови што раде у културним институцијама. Међуопштински архив у Ужицу је у катастрофалном стању. Бар је тако било у време док сам их посећивао.
Сећам се да сам неку директорку питао има ли шта о детињству Бранка Поповића, да не би тражио у тако очајним условима . Одговор:" Ко беше то?" Онај, селе, што су га рокнули Кун и компанија. Доктор( ка) историје уметности не зна ништа о једном од значајнијих сликара Европе, а вероватно најзначајнијем српском сликару у првој половини 20 века. И то њеном земљаку.
Одговори

(27-09-2016, 08:23 PM)Живојин Мишић Пише:  Ја сам из Ужичког краја и веома добро познајем становништво Ужица и околине.У раној фази рата Божа Јаворски је пљачкао ужичка села и комунисти су то вешто користили као пропаганду против четника тако да је локално становништво било више привржено партизанима.Већи део становништва који су били за четнике или неутрални присилно су мобилисани за битку на Трешњици.Добар део касније их је заробњен док су се остали повукли и ушли у састав прве и друге пролетерске.Конкретно у мом селу свега неколико људи је било у четницима док је у партизанима било на десетине.Неки од 41. а остали од 44.

Мали број партизана из Ужица били су чланови КП.Већина чланова погинула је Кадињачи или су касније ухапшени и стрељани.Крцун је извукао дебљи крај.

http://www.graduzice.org/userfiles/files...ca1941.pdf

Партизани су у Ужицу стрељали преко 400 цивила,међу њима и Михаила Миловановића,неке жандарме,свештенике,руске емигранте,чиновнике из градске општине али и њиховог ,,Жику Ждребета" (Владан Мићић из Пожеге, сведочио је како су убили преко 400 особа у Ужицу:„Неке сам убио и маљевима”).

http://www.znaci.net/00001/112_7.pdf

Ма зај..и ту причу. Комунисти су или на силу мобилисали или лакомислене на превару повели са собом, оно једнакост, златне кашике, газдама ћемо одузети имовину, па је подјелити "фукари" (некима се исплатило). Шта су партизани јели у раној фази рата или им је Јаворски све појео.

Демагогија
Одговори

(27-09-2016, 08:23 PM)Живојин Мишић Пише:  Ја сам из Ужичког краја и веома добро познајем становништво Ужица и околине.У раној фази рата Божа Јаворски је пљачкао ужичка села и комунисти су то вешто користили као пропаганду против четника тако да је локално становништво било више привржено партизанима.Већи део становништва који су били за четнике или неутрални присилно су мобилисани за битку на Трешњици.Добар део касније их је заробњен док су се остали повукли и ушли у састав прве и друге пролетерске.Конкретно у мом селу свега неколико људи је било у четницима док је у партизанима било на десетине.Неки од 41. а остали од 44.
То се више тако причало после рата, него што је било у рату. Није могао Божа Јаворски да пљачка ужичка села и да је хтео - није био у њима. Био је на Јавору. Кратко на Златибору у лето 1941, па је сишао у Ужице, онда пар дана у једном селу изнад Ужица са Кораћем, па на Јавор.
Одговори

Шта вам би? Што сте скочили на дечка тако? Полако.
Ето, ако можеш, одговори на питања која сам поставио.Читај
Одговори

(27-09-2016, 09:08 PM)Бенито Пише:  400 само у Ужичкој републици. А 44 и 45?
Или су све титоисти? Као ови што раде у културним институцијама. Међуопштински архив у Ужицу је у катастрофалном стању. Бар је тако било у време док сам их посећивао.
Сећам се да сам неку директорку питао има ли шта о детињству Бранка Поповића, да не би тражио у тако очајним условима . Одговор:" Ко беше то?" Онај, селе, што су га рокнули Кун и компанија. Доктор( ка) историје уметности не зна ништа о једном од значајнијих сликара Европе, а вероватно најзначајнијем српском сликару у првој половини 20 века. И то њеном земљаку.
Мислим да је Ужички крај прошао боље од осталих после 44. управо због тога што је народ већински био у партизанима.Ко је био у четницима или их помагао а није стрељан одведен је на Сремски фронт.Нисам наишао на документа о масовнијим стрељањима после ослобођења.
Један човек ми је причао да је Крцун лично убио његовог деду док је радио у врту са својом децом.Дошао је са још неколико људи и опалио му један метак у главу.
Већина Ужичана зна оно сто су видели на филму.Једном на часу веронауке проф је питао колико је Немаца погинуло на Кадињачи.Цео разред ми се смејао када сам рекао одговор.Рекао је да сам у праву а осталима поручио да су много гледали Бранка Коцкицу како ,,обара'' Немце.Старији док су ишли у школу одлазили су на Кадињачу сваког 29.10. и рецитовали:
,,Наш батаљон мирно корача,
Пао је 14-ти km никад неће Кадињача''.
Морали су да знају песму напамет.
У архив нисам ишао јер сам електро-инжењер по занимању а историјом се бавим у слободно време.
Док је Вук био јак и док је у Ужицу био СПО можда је и могло нешто да се напредује.Сад су СНС-овци.
Иначе основне школе носе имена:Душан Јерковић,Слободан Секулић,Нада Матић док је школама Браћа Јечменица и Андрија Ђуровић промењен назив у Стари град и Краља Петра II.
Омладину слабо занима историја и баш бих волео да ово неко прочита и да ми се јави па да се заједно боримо за боље сутра.
Поповић за разлику од Миловановића је стрељан у Бг-у.
Искрено мислим да од 100 Ужичана за њих двојицу није чуло једно двоје.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(27-09-2016, 10:46 PM)Живојин Мишић Пише:  
(27-09-2016, 09:08 PM)Бенито Пише:  400 само у Ужичкој републици. А 44 и 45?
Мислим да је Ужички крај прошао боље од осталих после 44. управо због тога што је народ већински био у партизанима.
Како то? Златиборски четнички корпус је имао 2.200 људи под оружјем, док је у партизанима био један батаљон у саставу 1. пролетерске бригаде, што је 300-400 партизана. У том батаљону били су и из области Пожеге, а ту је био четнички Пожешки корпус.
Одговори

(27-09-2016, 10:09 PM)Бенито Пише:  Шта вам би? Што сте скочили на дечка тако? Полако.
Ето, ако можеш, одговори на питања која сам поставио.Читај
Мислиш на ово питање: ''Да ли лудилу у српској култури има краја?????''
Одговори

(27-09-2016, 09:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  
То се више тако причало после рата, него што је било у рату. Није могао Божа Јаворски да пљачка ужичка села и да је хтео - није био у њима. Био је на Јавору. Кратко на Златибору у лето 1941, па је сишао у Ужице, онда пар дана у једном селу изнад Ужица са Кораћем, па на Јавор.
Био је са Кораћем у мом родном селу.Ту су чак имали и састанак са комунистима.Довољно је било да су нешто опљачкали по ужичком крају то би се прочуло за два дана.Мислим да је и Вучковић то помињао у мемоарима.Планирао сам на сајму да купим Кораћове мемоаре да видим како он објашњава ситуацију пре 24. септ.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним