Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4.2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко су нама Црногорци ?

https://www.youtube.com/watch?v=k7RFe0URw3Q
Цетиње 2012. :" Уби..."

https://www.youtube.com/watch?v=TFJHJv5mqFk
Цетиње 1993.

да су нама данашњи Црногорци браћа:
-не би се одвојили од Србије 2006.
-не би признали тзв.Косово 2008.
-не би честитали Тачију тзв.независност тзв. Косова
-не би Месића именовали почасним грађанином Подгорице
-не би усташу који негира Јасеновац примили у своју академију наука
-не би гласали да српски манастири на КиМ постану албанска културна баштина
-не би нападали српске туристе по ЦГ и псовали им мајку српску
-не би нападали српску дјецу по ЦГ и забрањивали им улаз у ресторан
-не би нападали СПЦ и пријетили јој одузимањем имовине
-не би увели црногорски језик умјесто српског
-не би своју дјецу слали да уче у школама црногорски језик
-не би промјенили писмо у некакво са 32 слова
-не би увели садашњу заставу умјесто црвено-плаво-бјеле тробојке
-не би им химна била Секуле Дрљевића -пријатеља Анте Павелића
-не би сваки дан у медијима блатили Србе,српску историју и оптуживали Србију за окупацију 1918.
-не би на трибинама узвикивали антисрпске увреде
-не би се на попису изјашњавали Црногорцима...

Онај ко себе не сматра Србином није Србин макар му сви преци били Срби !!!
Онај ко узвикује :" Србе на врбе" и "уби закољи да Србин не постоји" као и онај ко гласа за одвајање од Србије није ми брат макар нас иста мајка родила.
Одговори

Цетиње је одувек било антисрпско,тако да ова два примера нису мерило.Имаш ли шта репрезентативније или је поента срати по црногорцима и уопште шта је поента насловног питања?

У славу предака, на понос потомака!!!

http://cojstvo.rs/
Одговори

(20-10-2016, 04:51 PM)регул Пише:  Цетиње је одувек било антисрпско,тако да ова два примера нису мерило.Имаш ли шта репрезентативније или је поента срати по црногорцима и уопште шта је поента насловног питања?

1.Видим да је теби сасвим нормално да са трибина се чује :"Уби,закољи да Србин не постоји " као и :" Србе на врбе "...
2.Нормално ти је и да је Цетиње одувијек било антисрпско
3.Мене који сам поставио ово што су они радили нападаш,а њих браниш !!! Да ли је то нормално ?
4.Ко се боји истине ?
Одговори

www.njegos.org

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

Некад је Црногорац била само географска одредница као и Шумадинац или Мачванин нпр. али од 1948.постала је то национална одредница. Све је започео Краљ Никола који је остао без столице након уједињења са Србијом 1918.,а довршиле су комуњаре 1948.
Данашњи Црногорци граде идентитет на затирању свега онога што јасно показује да су били Срби:
промјенили су националност ,промјенили су заставу,химну,писмо,име језика,а раде и на промјени цркве...
Одговори

Краљ Никола
1860-1918

Једна жеља преовлађиваше све друге: да ми је цијело прикупљено Српство загрлити, да ми је све његове непријатеље спржити!

Дјела

Саглашавање с посланичким предлогом уздизања земље у ранг краљевства:

Господо народни посланици!

Свјестан славне улоге ових наших страна у историји српскога народа за вријеме моћних краљева и господара негдашње Зете, колијевке славних Немањића; и свјестан доцније улоге наше отаџбине, ја одобравам предлог Народне скупштине да се обнови старо краљевско дојстојанство мојој држави; одобравам тим прије што видим у жељи представништва мога драгог народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност.

Та будна свијест драгога ми народа, као што је водила и његове синове по крвавим бојиштима, тако је и мене пратила и потпомагала у мом раду с унутрашњим препородом Црне Горе; и ја у овом свечаном часу, са очинским задовољством и поносом признајем да је заслуга мога народа у истој мјери колико и моја, што је Црна Гора под заштитом свемогућег Бога и братске нам Русије заузела мјесто међу културним народима.

Имајући народ способан за просвјету и државни живот, тако готов да уложи све своје силе за част и углед своје отаџбине, и тако одан мени и моме дому, што је скупа допринијело значају и угледу који данас ужива Црна Гора у свијету, ја примам краљевско достојанство које проширеној Црној Гори припада по историјском праву и по њеним сопственим заслугама, будући тврдо убијеђен да ће све велесиле са благовољењем поздравити поред једне краљевине у српском Подунављу ову другу у српском Приморју, као једну залогу више за културни напредак и мир на овој граници између Истока и Запада, а Словенство и сви Срби као једно више јемство за опстанак и бољу будућност српскога племена.

Нека свемогући Бог благослови ово наше дјело!

Нека живи и све више напредује мила наша отаџбина Црна Гора!

Цетиње, 15-28. VIII 1910.

Звоно Цетињског манастира (1859)

Насред поља, усред горе,
кад твој човјек чује звек,
очи небу дигне горе,
свом гријеху тражи л'јек.

На кољена земљи пане: -
"Помози ми Боже мој!"
Склопи руке и уздахне:
"Мио творче, ја сам твој"

Када свети твој глас хуји,
он свједочи Бога двор,
гдје: "Господе, помилуј нас!"
српске дјеце пјева хор.

Звони, звони, мило звони,
Србима је то олтар;
за њ се р'јека крви проли,
то је Христа Бога дар!

И кроз ваздух и облаке
твој нек с' ори слатки јек
и поздравља све јунаке,
којима се диви в'јек;

Карађорђа и Данила ...
И кажи им, звоно, хој,
да је већа турска сила,
срушиће је народ мој!

Ave Caesar! Morituri te salutant! (1908)

Залази сунце, лијепо сунце,
што наше грије просторе;
хлад је притиска и српска брда,
и српска поља и српско море.

По нашој земљи, у сваком крају
исти, исти уздах летука;
народна душа смућена плаче;
на нас је сада велика мука.

Бијели вео низ раме виле
виси онако као без душе;
пјесама нема у наше племе
да сутон овај разбију, сруше.

Мрак нам пријети невиђелицом,
и ноћ се ближи и обухвата
не само нејач, жене и старце,
но момка српског и српског хата...

- Причекај сунце, ту на заходу!
Лакше!...Куда ћеш?...У морске вале?
Зар хиташ тако да не озариш
још једном Српства пропаст, развале?...

Устав' се мало на небосклону!
Ту скупи своје последње зраке,
па с' осмјен' мало на ову земљу,
њене синове, њене јунаке!

Они ће да мру, као у море
што твоји ноћас умиру зраци...
На Србе сунце, насмиј' се мило,
јер они јадни бар су јунаци...

Ах, јесу!...Сјутра, кад ти сјајни
природим бљесну зракови врући -
од њих ћеш чути: "Поздрављају те,
о царе сунце умирујући!"

http://www.njegos.org/petrovics/krnikola.htm

Васојевички Закон у 12 точака
ТОЧКА ПРВА

1. Да се беспоговорно умире сва братства васојевичка и србљачка. Ко не буде олџија, да буде нагонџија.

2. Да мушка глава буде триста гроша, а женска триста један.

ТОЧКА ДРУГА

3. Нове џамије да се не граде, а старе да се забатале.

4. Потурчењаке нико да не убија, но да се остави свакоме братству да своје врне у прађедовску вјеру. Ако потурице не буду олџије, да буду нагонџије, а ћотеци што ко понесе.

5. Ко се поданас потурчи и лажну вјеру прими, да се за Турчина држи.

ТОЧКА ТРЕЋА

6. Ко не притече у помоћ кад душмани ударе на граничаре, да нема никаква дијела у плијену и да се од њега нико не жени нити му ђевојку даје.

7. Ко убије или плијени Колашинца без знања Слатињана кад ови држе вјеру с Колашином градом, да Слатињанима дугује крв.

ТОЧКА ЧЕТВРТА

8. Ко српско украде па се уфати, да плати дупло и кметовима ручак. Ако се не уфати, да му је арам.

9. Ко турско украде, да му је алал.

ТОЧКА ПЕТА

10. Ко у кући качкине држи, да им је друг.

ТОЧКА ШЕСТА

11. Који Бранковић душманима јави што главари и народ зборе, да се обестрви он и свако његов на вјечни вијек и амин.

12. Ко своје главаре прескочи и од туђина правицу тражи, да је крив.

13. Ко поданас оде везиру у Скадар, да се к нама више не врће, а ако се врне, да се тури под томруке, па ако се покаје, да се пусти, а ако не покаје, да се обестрви.

ТОЧКА СЕДМА

14. Карван нико да не дира, но нека иде куд га пут води. Ако чесову штету учини да одмах и беспоговорно плати; ако то неће, да му похарани задржи коње и товар докле кмет дође и да буде како кмет рече. Ако кмет у селу није, да пресуди први поштен човјек који се у близини нађе.

ТОЧКА ОСМА

15. Духовници кад у бој иду, да обритве браду и да носе нашке хаљине; ако то неће, да им главари џебану не дају.

16. Бог је створио жену, а не Сатана, и то тако да остане навијек амин. Ко противно говорио, да је проклет: на овоме свијету неимао анђела-чувара, а на ономе не видио раја, већ му душа вјечито у паклу била и испаштала његове муке.

17. Духовници да се оставе жена, а који се курваром обрете, и то се начисто докаже, да се уштроји и од свештенодејства одлучи.

ТОЧКА ДЕВЕТА

18. Турци да клањају на своју земљу. Ко их уфати да то раде на његову земљу, да је властан мотком их оћерати, а ћотеци што ко понесе.

19. Хришћани су вољни и на Спасовдан забости крстове и на нехришћанске земље које окружују њихова имања. Нехришћани могу те крстове уклонити са својих башта тек сјутрадан по Спасовудне, а никако прије. Ко противно учини, да плати селу штету и ручак кмету.

20. Ко се поданас уфати да вјештице фата, да се тури под томруке за петнаест дана. Ако би било чесове штете да и то плати.

21. Ко копиле у воду удави, да се под гомилу тури.

22. Ко се уфати да ради у завјетне дане, да му се све поквари и нечастивом преда што тих дана уради, а кметовима обашка ручак.

23. Који ковач не удари на Божић прије сунца чекићем у наковању, па се то начисто докаже, да му се преломи чекић и наковањ, а он и свако његов обестрви.

ТОЧКА ДЕСЕТА

24. Ко своју кућу и породицу забатали да се лиши сваке војничке части.

ТОЧКА ЈЕДАНАЕСТА

25. Да данка другог нема осим војводске акче

26. Да војводска акча буде по два гроша с дима на дим.

ТОЧКА ДВАНАЕСТА

27. Да се Васојевићко држи од Ножице до Љешнице, од Бјеласице до на врх Ржнице, и Брезојевица црква, која цвили међу турским градовима као љута гуја међу огњевима.

http://www.njegos.org/clans/vaszak.htm

Јован Б. Маркуш
Родослови српских династија из Зете и Црне Горе
С благословом митрополита црногорско-приморског Амфилохија поводом двије стотине година Првог српског устанка, Одбор за прославу у Црној Гори

http://www.njegos.org/markus/index.htm

MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

(20-10-2016, 05:19 PM)Ројалист Пише:  Краљ Никола
1860-1918

Једна жеља преовлађиваше све друге: да ми је цијело прикупљено Српство загрлити, да ми је све његове непријатеље спржити!

Дјела

Свјестан славне улоге ових наших страна у историји српскога народа за вријеме моћних краљева и господара негдашње Зете, колијевке славних Немањића; и свјестан доцније улоге наше отаџбине, ја одобравам предлог Народне скупштине да се обнови старо краљевско дојстојанство мојој држави; одобравам тим прије што видим у жељи представништва мога драгог народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност.

Та будна свијест драгога ми народа, као што је водила и његове синове по крвавим бојиштима, тако је и мене пратила и потпомагала у мом раду с унутрашњим препородом Црне Горе; и ја у овом свечаном часу, са очинским задовољством и поносом признајем да је заслуга мога народа у истој мјери колико и моја, што је Црна Гора под заштитом свемогућег Бога и братске нам Русије заузела мјесто међу културним народима.

Имајући народ способан за просвјету и државни живот, тако готов да уложи све своје силе за част и углед своје отаџбине, и тако одан мени и моме дому, што је скупа допринијело значају и угледу који данас ужива Црна Гора у свијету, ја примам краљевско достојанство које проширеној Црној Гори припада по историјском праву и по њеним сопственим заслугама, будући тврдо убијеђен да ће све велесиле са благовољењем поздравити поред једне краљевине у српском Подунављу ову другу у српском Приморју, као једну залогу више за културни напредак и мир на овој граници између Истока и Запада, а Словенство и сви Срби као једно више јемство за опстанак и бољу будућност српскога племена.

Насред поља, усред горе,
очи небу дигне горе,

"Помози ми Боже мој!"
Склопи руке и уздахне:

он свједочи Бога двор,
српске дјеце пјева хор.

Србима је то олтар;
то је Христа Бога дар!

И кроз ваздух и облаке
и поздравља све јунаке,
којима се диви в'јек;

Карађорђа и Данила ...
И кажи им, звоно, хој,
да је већа турска сила,
срушиће је народ мој!

што наше грије просторе;

исти, исти уздах летука;

Бијели вео низ раме виле
виси онако као без душе;

о царе сунце умирујући!"

ТОЧКА ПРВА

1. Да се беспоговорно умире сва братства васојевичка и србљачка. Ко не буде олџија, да буде нагонџија.

ТОЧКА ДРУГА

4. Потурчењаке нико да не убија, но да се остави свакоме братству да своје врне у прађедовску вјеру. Ако потурице не буду олџије, да буду нагонџије, а ћотеци што ко понесе.

ТОЧКА ТРЕЋА

6. Ко не притече у помоћ кад душмани ударе на граничаре, да нема никаква дијела у плијену и да се од њега нико не жени нити му ђевојку даје.

7. Ко убије или плијени Колашинца без знања Слатињана кад ови држе вјеру с Колашином градом, да Слатињанима дугује крв.

ТОЧКА ЧЕТВРТА

8. Ко српско украде па се уфати, да плати дупло и кметовима ручак. Ако се не уфати, да му је арам.

ТОЧКА ПЕТА

ТОЧКА ШЕСТА

11. Који Бранковић душманима јави што главари и народ зборе, да се обестрви он и свако његов на вјечни вијек и амин.

13. Ко поданас оде везиру у Скадар, да се к нама више не врће, а ако се врне, да се тури под томруке, па ако се покаје, да се пусти, а ако не покаје, да се обестрви.

ТОЧКА СЕДМА

14. Карван нико да не дира, но нека иде куд га пут води. Ако чесову штету учини да одмах и беспоговорно плати; ако то неће, да му похарани задржи коње и товар докле кмет дође и да буде како кмет рече. Ако кмет у селу није, да пресуди први поштен човјек који се у близини нађе.

ТОЧКА ОСМА

15. Духовници кад у бој иду, да обритве браду и да носе нашке хаљине; ако то неће, да им главари џебану не дају.

16. Бог је створио жену, а не Сатана, и то тако да остане навијек амин. Ко противно говорио, да је проклет: на овоме свијету неимао анђела-чувара, а на ономе не видио раја, већ му душа вјечито у паклу била и испаштала његове муке.

17. Духовници да се оставе жена, а који се курваром обрете, и то се начисто докаже, да се уштроји и од свештенодејства одлучи.

ТОЧКА ДЕВЕТА

18. Турци да клањају на своју земљу. Ко их уфати да то раде на његову земљу, да је властан мотком их оћерати, а ћотеци што ко понесе.

19. Хришћани су вољни и на Спасовдан забости крстове и на нехришћанске земље које окружују њихова имања. Нехришћани могу те крстове уклонити са својих башта тек сјутрадан по Спасовудне, а никако прије. Ко противно учини, да плати селу штету и ручак кмету.

20. Ко се поданас уфати да вјештице фата, да се тури под томруке за петнаест дана. Ако би било чесове штете да и то плати.

22. Ко се уфати да ради у завјетне дане, да му се све поквари и нечастивом преда што тих дана уради, а кметовима обашка ручак.

23. Који ковач не удари на Божић прије сунца чекићем у наковању, па се то начисто докаже, да му се преломи чекић и наковањ, а он и свако његов обестрви.

ТОЧКА ДЕСЕТА

ТОЧКА ЈЕДАНАЕСТА

ТОЧКА ДВАНАЕСТА

27. Да се Васојевићко држи од Ножице до Љешнице, од Бјеласице до на врх Ржнице, и Брезојевица црква, која цвили међу турским градовима као љута гуја међу огњевима.

Јован Б. Маркуш
С благословом митрополита црногорско-приморског Амфилохија поводом двије стотине година Првог српског устанка, Одбор за прославу у Црној Гори

од 1918. па до своје смрти Краљ Никола је водио антисрпску политику
Одговори

(20-10-2016, 05:31 PM)АНТИ-ЈУГОСЛОВЕН Пише:  
(20-10-2016, 05:19 PM)Ројалист Пише:  Краљ Никола
1860-1918

Дјела

Насред поља, усред горе,
очи небу дигне горе,

"Помози ми Боже мој!"
Склопи руке и уздахне:

он свједочи Бога двор,
српске дјеце пјева хор.

Србима је то олтар;
то је Христа Бога дар!

И кроз ваздух и облаке
и поздравља све јунаке,
којима се диви в'јек;

Карађорђа и Данила ...
И кажи им, звоно, хој,
да је већа турска сила,
срушиће је народ мој!

што наше грије просторе;

исти, исти уздах летука;

Бијели вео низ раме виле
виси онако као без душе;

о царе сунце умирујући!"

ТОЧКА ПРВА

ТОЧКА ДРУГА

ТОЧКА ТРЕЋА

ТОЧКА ЧЕТВРТА

ТОЧКА ПЕТА

ТОЧКА ШЕСТА

ТОЧКА СЕДМА

ТОЧКА ОСМА

ТОЧКА ДЕВЕТА

ТОЧКА ДЕСЕТА

ТОЧКА ЈЕДАНАЕСТА

ТОЧКА ДВАНАЕСТА

Јован Б. Маркуш

од 1918. па до своје смрти Краљ Никола је водио антисрпску политику

Краљ Никола
1860-1918

Предраг Вукић
Српство у Црној Гори
- збирка докумената -
"Спознаћете истину
и истина ће вас ослободити"
Господ Исус Христос

http://www.njegos.org/vukic/index.htm

Тесла је волио Његошев "Горски вијенац", али и пјесме Ђуре Јакшића, Војислава Илића и Јована Јовановића Змаја. Маја 1894. објавио је у Century Magazine чланак o Јовану Јовановићу Змају који почиње причом о страдању Срба на Косову, а затим додаје да је "од те фаталне битке па све до најновијих времена, за Србе настао мркли мрак, са само једном звијездом на небу - Црном Гором." С владаром вјечно слободне српске земље Црне Горе, књазом и краљем Николом Петровићем Његошем, Тесла је био у веома срдачним односима. Њих двојица су се често дописивали, а књаз га је у априлу 1895. одликовао високим црногорским одликовањем - Орденом Даниловог крста првог реда.

У Америци, Тесла се редовно виђао са црногорским исељеницима. Црногорцима који су мукотрпно радили у америчким рудницима Тесла је новчано помагао. Црногорске добровољце који су хитали у отаџбину да се боре у Балканским ратовима и Првом свјетском рату, Никола Тесла је испраћао и покривао трошкове путовања.

Управо почетком Првог свјетског рата је у Америку стигао Петар Перуновић-Перун, познати црногорски гуслар. Његов задатак је био да обилази исељеничке клубове и својим гуслањем побуђује родољубива осјећања како код Црногораца, тако и код осталих Срба. Перуновић се често виђао са Михаилом Пупином, а посјећивао је и Николу Теслу. Тесла и Перуновић су увијек водили дугачке разговоре, а црногорски гуслар није пропуштао прилику да Тесли отпјева по коју епску пјесму. О њиховом првом сусрету 1916. године, Перуновић је оставио заиста дирљиво свједочанство. Тада му се Тесла обратио ријечима:

"Мени је драго што вас видим. За вас сам чуо веома похвално. Ви сте војник и гуслар. Ја волим гусле и народну пјесму. Имам ћирилицом штампане све народне Вукове пјесме и често прочитам по коју, колико да се освјежим народним духом и не заборавим српски језик. Гусле су ми остале у драгој успомени још док сам био дијете у Лици."

Перуновић је потом запјевао, па о томе каже:

"Већ на почетку пјевања пјесме Стари Вујадин примијетио сам да сам на Теслу учинио добар устисак. У средини пјесме Тесла се мало занесе, а низ образе му потекоше сузе. Мене то још више одушеви, те сам све снажније пјевао. Послије свршене пјесме, Тесла устаде и снажно ми стеже руку." Тада је Тесла и нагласио: "Гусле су најјача сила да освоје душу Србину!"

http://www.njegos.org/emigrants/tesla.htm

Одговори

(20-10-2016, 05:38 PM)Ројалист Пише:  Краљ Никола
1860-1918

Предраг Вукић
Српство у Црној Гори
- збирка докумената -
"Спознаћете истину
Господ Исус Христос

Све до смрти краља Николе Италија је помагала његове тежње за обновом Краљевине Црне Горе.
Одговори

Проглас Одбора за прославу двјестогодишњице владе куће Петровић-Његоша

Цетиње, 1896. године

Браћо Црногорци!

Тешки су настали дани за српски народ послије пропасти српске државе на Косову. Истина, поједини дијелови још неко вријеме животарили су, полагано издишући, али се најпослије и потоња искра слободе и независности умало није угасила. Пада Лазаревићева деспотовина, паде поносна Босна, паде јуначка Херцеговина, најпослије клону Иван-бегова Зета. Неста врховнијех вођа, остаде стадо без пастира ... Наста коначна пропаст. Тад прену гениј српског народа и ули му нову снагу и нову наду у челичне груди. Око духовнијех својих пастира стадоше се прикупљати у Новој Зети, у Црној Гори, одважнији синови нашег народа из разнијех крајева, те отпочеше очајничку борбу на смрт и на живот са освајачем. Дуга је, мучна, крвава је та борба била; то је био рат, коме се знао почетак, а свршетак се није предвидио. Али ко ће сили одољети? И челичне груди подлегну тешкијем, честијем ударцима. Цио народ српски заспа; шака витезова црногорскијех, не видјећи ни одакле помоћи, стаде малаксавати. Слабији попустише и предадоше се непријатељу. Духовни пастири, који се дотле ни најмање нијесу одвајали од свог народа, мало по мало такође малаксаше. Плахи и лакоми издадоше. Наста претешко доба за Црну Гору:

Бјеше облак сунце ухватио,
Бјеше гору тама притиснула,
Пред олтаром плакаше канђело,
На гусле се струне покидале,
Сакриле се виле у пештере,
Бојаху се сунца и мјесеца;
Бјеху мушка прса охладњела.
А у њима умрла слобода,
Ка`кад зраке умру на планину,
Кад утоне сунце у пучину.

Још један мали ударац, и потоња искра српске слободе и независности угаси се! Али је било још животне снаге у нашем народу, још он коначно није сном мртвијем заспао био, није само имао ваљаног пастира, ваљаног вође, који ће га предводити. И таквог даде тај исти народ. Појави се човјек из куће, која својом наравственом моћи бјеше надвисила све друге; појави се човјек, који својим духом бјеше надмашио све своје сувременике, појави се Данило Петровић - Његош, и Србин поново оживље... Није потребе, да овдје ређамо, што ве учини тај велики Господар; није потребе доказивати, да би мјесто данашње Црне Горе, те дике српске, био какав пашалук, или што друго, да не имадосмо онаквог духа, каo што бјеше Владика Данило, и као што бјеху до данашњег дана и сви Његови Нашљедници на исте Куће.

Браћо Црногорци!

Ево са срећом навршује се 200 година од тог епохалног догађаја у нашој домовини, 200 година откако сретно господари данашња наша Владалачка Кућа, 200 година непрекидне славе, која је уздигла Црну Гору на ону висину, на коју се до данас не диже ниједна на свијету тако мала простором земља, а то све благодарећи оној Кући, коју први заснова Владика Данило.

Браћо Црногорци!

Треба да се сјетимо овог епохалног догађаја при свршетку другог стољећа, да прославимо што љепше тај велики дан, да се том приликом сјетимо свега, што учини наша јуначка, витешка наша Владалачка Кућа Петровић - Његоша у течају овијех 200 година; да се сјетимо свију онијех великијех дјела, која би довољна била да прославе и какву моћну државу, и која почини народ црногорски са својим Великијем Господарима на Куће Петровић - Његоша.

Зато вас позивамо, да заједнички прославимо велезначајне дане 7, 8. и 9. септембра ове године у цијелој земљи, а особито овдје на Цетињу, гдје ће дан 7-ог септембра посвећен бити успомени Владике Данила, оснивача наше династије, великог препородиоца и Оца Црне Горе и оснивача српске независности на новом темељу; овом приликом ће се пренијети Његови земни остаци на Орлов Крш у нарочито за то подигнути мавзолеј; 8-ми септембра посвећен је прослави двјестогодишњице славне владе Куће Петровића; 9-ог истог мјесеца прослава стогодишњице славне побједе, коју су одржали Црногорци, предвођени витешкијем својим Господаром Петром I на Крусама; у исто вријеме освећење Војничког Стана и благослов почетка новог правца у војсци црногорској. За ову свечаност треба да спремите овамо своје одабране прваке, представнике општина, племена, своје главаре, да својим присуством увеличају славу у нашој престоници.

Браћо Срби на све стране!

Српска државна мисао нашла је уточиште у Црној Гори, за њу су се Црногорци кроз толико вијекова јуначки борили и све своје за њу жртвовали, те тако је дохранили и данашњем нараштају предали.

Зато овом приликом, и ако смо раскомодани, и ако смо поудаљени једни од другијех, ипак овијех радоснијех дана надамо се, да ћете преко својих представника заступљени бити у прослави на Цетињу, а сви скупа у духу с нама; да ћете с нама заједно онијех свечанијех дана дијелити сву ону радост, која ће обузети сваког Србина у Црној Гори, кад се само сјети ове славне двјестогодишњице владе наше Владалачке Куће, кад се сјети, шта је све та Кућа до данас учинила за Српство, чему ли се још напријед надати може.

Слава Црне Горе - то је слава цијелог српског народа, јер Црна Гора на првом мјесту припада Српству, и све њене жртве за Српство су принесене.

Овом приликом надамо се, да ће и остала браћа Словени, а и пријатељи наше Владалачке Куће, пријатељи свију Словена у духу примити учешће у нашој слави, а преко својих одабранијех синова и лично на Цетињу учествовати.

Само жалимо, да због малог простора мјеста, оскудице подвознијех средстава и другијех тешкоћа и незгода нећемо бити у стању загрлити своју браћу и пријатеље и задовољити их онако и у оноликом броју, колико бисмо жељели; али најпослије љубав братска и добра воља неће оскудјевати, и ко дође - добро нам дошао.

У очекивању овијех свечанијех дана из дубине душе ускликнимо:

Живио Велики потомак Великог оснивача династије Петровић - Његоша Његово Височанство Књаз и Господар НИКОЛАЈ I !

Живило Њено Височанство Књагиња МИЛЕНА !

Живило Његово Височанство наш Нашљедник Књаз ДАНИЛО !

Живиле Њихове Свјетлости Књажеви: Велики Војвода Граховски и Зетски МИРКО и Велики Војвода Захумски ПЕТАР !

Живила цијела Владалачка Кућа Петровић - Његоша !

Живио цио народ Српски!

http://www.njegos.org/petrovics/proglas.htm

(20-10-2016, 05:54 PM)АНТИ-ЈУГОСЛОВЕН Пише:  
1860-1918

Предраг Вукић
Српство у Црној Гори
- збирка докумената -
"Спознаћете истину
Господ Исус Христос

Све до смрти краља Николе Италија је помагала његове тежње за обновом Краљевине Црне Горе.

OHAMO, 'HAMO!
There, Over There!
Traditional Anthem of Montenegro
Written in 1867 by Montenegrin King Nikola I

First translation into English by Aleksandar Rakovic; correction of first translation and final English version by anonymous American of Serbian origin

Download OHAMO, 'HAMO! in mp3 format

Онамо, онамо... за брда она,
говоре да је разорен двор
мојега цара; онамо веле,
био је негда јуначки збор.

Онамо, онамо... да виђу Призрен!
Та то је моје - дома ћу доћ'!
Старина мила тамо ме зове,
ту морам једном оружан поћ'.

Онамо, онамо... са развалина
дворова царских врагу ћу рећ':
"С огњишта милог бјежи ми, куго,
зајам ти морам враћати већ'!"

Онамо, онамо... за брда она
казују да је зелени гај
под ким се дижу Дечани свети:
молитва у њих присваја рај.

гдје небо плаво савија свод;
на српска поља, на поља бојна,
онамо, браћо, спремајмо ход!

погажен коњ'ма кликује Југ:
"У помоћ, дјецо, у помоћ, синци,
светит' ме старца - свет вам је дуг!"

Онамо, онамо... сабљи за стара
његова ребра да тупим рез
по турским ребрим'; да б'једној раји
њом истом с руку рес'јецам вез!

Милошев, кажу, пребива гроб!
Онамо покој добићу души,
кад Србин више не буде роб.

There, over there... beyond those hills,
Ruined lies, they say, my
Emperor's palace; there, they say,
Once, heroes had gathered.

There, over there... I see Prizren!
It is all mine – home I shall come!
Beloved antiquity calls me there,
Armed I must come there one day.

There over there... from on top of the ruins
Of Emperors' palaces to the devil I will say:
"Flee from my beloved home you plague,
Already your loan I must repay!"

Lies a green grove, they say,
Under which rises up Holy Decani:
A prayer said within Paradise claims.

Where sky of blue bends down her arch;
On to Serb fields, on to battle fields,
There, brothers, prepare to march!

Trampled by horses' hooves cries out the Jug:
"Come help me, children, come help me, sons,
Avenge the old man - sacred is your task!"

There, over there... for the ribs of the old man,
I'll dull my sabre's edge on
The ribs of the Turks; and cut the ties
From the wrists of the wretched masses!

Lies there, they say, Milos's grave!
There my soul eternal peace shall gain,
When the Serb is no more a slave.
http://www.njegos.org/onam.htm

Одговори

(20-10-2016, 05:59 PM)Ројалист Пише:  Проглас Одбора за прославу двјестогодишњице владе куће Петровић-Његоша

Цетиње, 1896. године

Браћо Црногорци!

Тешки су настали дани за српски народ послије пропасти српске државе на Косову. Истина, поједини дијелови још неко вријеме животарили су, полагано издишући, али се најпослије и потоња искра слободе и независности умало није угасила. Пада Лазаревићева деспотовина, паде поносна Босна, паде јуначка Херцеговина, најпослије клону Иван-бегова Зета. Неста врховнијех вођа, остаде стадо без пастира ... Наста коначна пропаст. Тад прену гениј српског народа и ули му нову снагу и нову наду у челичне груди. Око духовнијех својих пастира стадоше се прикупљати у Новој Зети, у Црној Гори, одважнији синови нашег народа из разнијех крајева, те отпочеше очајничку борбу на смрт и на живот са освајачем. Дуга је, мучна, крвава је та борба била; то је био рат, коме се знао почетак, а свршетак се није предвидио. Али ко ће сили одољети? И челичне груди подлегну тешкијем, честијем ударцима. Цио народ српски заспа; шака витезова црногорскијех, не видјећи ни одакле помоћи, стаде малаксавати. Слабији попустише и предадоше се непријатељу. Духовни пастири, који се дотле ни најмање нијесу одвајали од свог народа, мало по мало такође малаксаше. Плахи и лакоми издадоше. Наста претешко доба за Црну Гору:

Бјеше облак сунце ухватио,
Бјеше гору тама притиснула,
Пред олтаром плакаше канђело,
На гусле се струне покидале,
Сакриле се виле у пештере,
Бојаху се сунца и мјесеца;
Бјеху мушка прса охладњела.
А у њима умрла слобода,
Ка`кад зраке умру на планину,
Кад утоне сунце у пучину.

Још један мали ударац, и потоња искра српске слободе и независности угаси се! Али је било још животне снаге у нашем народу, још он коначно није сном мртвијем заспао био, није само имао ваљаног пастира, ваљаног вође, који ће га предводити. И таквог даде тај исти народ. Појави се човјек из куће, која својом наравственом моћи бјеше надвисила све друге; појави се човјек, који својим духом бјеше надмашио све своје сувременике, појави се Данило Петровић - Његош, и Србин поново оживље... Није потребе, да овдје ређамо, што ве учини тај велики Господар; није потребе доказивати, да би мјесто данашње Црне Горе, те дике српске, био какав пашалук, или што друго, да не имадосмо онаквог духа, каo што бјеше Владика Данило, и као што бјеху до данашњег дана и сви Његови Нашљедници на исте Куће.

Браћо Црногорци!

Ево са срећом навршује се 200 година од тог епохалног догађаја у нашој домовини, 200 година откако сретно господари данашња наша Владалачка Кућа, 200 година непрекидне славе, која је уздигла Црну Гору на ону висину, на коју се до данас не диже ниједна на свијету тако мала простором земља, а то све благодарећи оној Кући, коју први заснова Владика Данило.

Браћо Црногорци!

Треба да се сјетимо овог епохалног догађаја при свршетку другог стољећа, да прославимо што љепше тај велики дан, да се том приликом сјетимо свега, што учини наша јуначка, витешка наша Владалачка Кућа Петровић - Његоша у течају овијех 200 година; да се сјетимо свију онијех великијех дјела, која би довољна била да прославе и какву моћну државу, и која почини народ црногорски са својим Великијем Господарима на Куће Петровић - Његоша.

Зато вас позивамо, да заједнички прославимо велезначајне дане 7, 8. и 9. септембра ове године у цијелој земљи, а особито овдје на Цетињу, гдје ће дан 7-ог септембра посвећен бити успомени Владике Данила, оснивача наше династије, великог препородиоца и Оца Црне Горе и оснивача српске независности на новом темељу; овом приликом ће се пренијети Његови земни остаци на Орлов Крш у нарочито за то подигнути мавзолеј; 8-ми септембра посвећен је прослави двјестогодишњице славне владе Куће Петровића; 9-ог истог мјесеца прослава стогодишњице славне побједе, коју су одржали Црногорци, предвођени витешкијем својим Господаром Петром I на Крусама; у исто вријеме освећење Војничког Стана и благослов почетка новог правца у војсци црногорској. За ову свечаност треба да спремите овамо своје одабране прваке, представнике општина, племена, своје главаре, да својим присуством увеличају славу у нашој престоници.

Браћо Срби на све стране!

Српска државна мисао нашла је уточиште у Црној Гори, за њу су се Црногорци кроз толико вијекова јуначки борили и све своје за њу жртвовали, те тако је дохранили и данашњем нараштају предали.

Зато овом приликом, и ако смо раскомодани, и ако смо поудаљени једни од другијех, ипак овијех радоснијех дана надамо се, да ћете преко својих представника заступљени бити у прослави на Цетињу, а сви скупа у духу с нама; да ћете с нама заједно онијех свечанијех дана дијелити сву ону радост, која ће обузети сваког Србина у Црној Гори, кад се само сјети ове славне двјестогодишњице владе наше Владалачке Куће, кад се сјети, шта је све та Кућа до данас учинила за Српство, чему ли се још напријед надати може.

Слава Црне Горе - то је слава цијелог српског народа, јер Црна Гора на првом мјесту припада Српству, и све њене жртве за Српство су принесене.

Овом приликом надамо се, да ће и остала браћа Словени, а и пријатељи наше Владалачке Куће, пријатељи свију Словена у духу примити учешће у нашој слави, а преко својих одабранијех синова и лично на Цетињу учествовати.

Само жалимо, да због малог простора мјеста, оскудице подвознијех средстава и другијех тешкоћа и незгода нећемо бити у стању загрлити своју браћу и пријатеље и задовољити их онако и у оноликом броју, колико бисмо жељели; али најпослије љубав братска и добра воља неће оскудјевати, и ко дође - добро нам дошао.

У очекивању овијех свечанијех дана из дубине душе ускликнимо:

Живио Велики потомак Великог оснивача династије Петровић - Његоша Његово Височанство Књаз и Господар НИКОЛАЈ I !

Живило Њено Височанство Књагиња МИЛЕНА !

Живило Његово Височанство наш Нашљедник Књаз ДАНИЛО !

Живиле Њихове Свјетлости Књажеви: Велики Војвода Граховски и Зетски МИРКО и Велики Војвода Захумски ПЕТАР !

Живила цијела Владалачка Кућа Петровић - Његоша !

Живио цио народ Српски!

http://www.njegos.org/petrovics/proglas.htm

(20-10-2016, 05:54 PM)АНТИ-ЈУГОСЛОВЕН Пише:  
1860-1918

Предраг Вукић
Српство у Црној Гори
- збирка докумената -
"Спознаћете истину
Господ Исус Христос

OHAMO, 'HAMO!
There, Over There!
Traditional Anthem of Montenegro
Written in 1867 by Montenegrin King Nikola I

First translation into English by Aleksandar Rakovic; correction of first translation and final English version by anonymous American of Serbian origin

Download OHAMO, 'HAMO! in mp3 format

говоре да је разорен двор
мојега цара; онамо веле,
био је негда јуначки збор.

Онамо, онамо... да виђу Призрен!
Та то је моје - дома ћу доћ'!
Старина мила тамо ме зове,
ту морам једном оружан поћ'.

Онамо, онамо... са развалина
дворова царских врагу ћу рећ':
"С огњишта милог бјежи ми, куго,
зајам ти морам враћати већ'!"

казују да је зелени гај
под ким се дижу Дечани свети:
молитва у њих присваја рај.

гдје небо плаво савија свод;
на српска поља, на поља бојна,
онамо, браћо, спремајмо ход!

погажен коњ'ма кликује Југ:
"У помоћ, дјецо, у помоћ, синци,
светит' ме старца - свет вам је дуг!"

Онамо, онамо... сабљи за стара
његова ребра да тупим рез
по турским ребрим'; да б'једној раји
њом истом с руку рес'јецам вез!

Милошев, кажу, пребива гроб!
Онамо покој добићу души,
кад Србин више не буде роб.

Ruined lies, they say, my
Emperor's palace; there, they say,
Once, heroes had gathered.

There, over there... I see Prizren!
It is all mine – home I shall come!
Beloved antiquity calls me there,
Armed I must come there one day.

There over there... from on top of the ruins
Of Emperors' palaces to the devil I will say:
"Flee from my beloved home you plague,
Already your loan I must repay!"

Lies a green grove, they say,
Under which rises up Holy Decani:
A prayer said within Paradise claims.

Where sky of blue bends down her arch;
On to Serb fields, on to battle fields,
There, brothers, prepare to march!

Trampled by horses' hooves cries out the Jug:
"Come help me, children, come help me, sons,
Avenge the old man - sacred is your task!"

There, over there... for the ribs of the old man,
I'll dull my sabre's edge on
The ribs of the Turks; and cut the ties
From the wrists of the wretched masses!

Lies there, they say, Milos's grave!
There my soul eternal peace shall gain,
When the Serb is no more a slave.
http://www.njegos.org/onam.htm

Покушаваш замутити воду. Постављаш ствари из 19.вијека и прије 1918.

Краљ Никола шаље Париској конференцији захтев да се поврати независност Црне Горе

1918. затварале су се очи пред доказима да Хрвати,Словенци ,муслимани нису браћа Србима па се догодила 1941. и геноцид
1945.затварале су се очи пред логором Јасеновац и узвикивало "братство и јединство" па се догодила 1991.у Хрватској,1992. у БиХ ,1995.и тзв.Олуја
1999. Србија је бомбардована, КиМ отето,а српски народ протјеран и то у многоме јер су 1918. и 1945. Срби били великодушни према албанској "браћи" и ако су и они прије тога показали своје лице

Данас, Срби затварају очи пред доказима који долазе из ЦГ и ако ти докази јасно указују шта нам данашњи Црногорци мисле
Одговори

ВЛАДАРСКА КУЋА ПЕТРОВИЋ-ЊЕГОШ
НИКОЛА I, ЊЕГОВА ДЈЕЦА, ЗЕТОВИ И УНУЧАД

Штампано издање ове публикације приредио је на Цетињу 1910. Одбор за прославу 50-годишњице владања Њ. Кр. Височанства Књаза Николе I. Електронско издање ове књиге приредио је Александар Раковић на сајту Српска земља Црна Гора, 26. октобра 2002.

http://www.njegos.org/album/indexs.htm

Андрија Мандић је српски политичар из Црне Горе, рођен 19. јануара 1965. у Шавнику. Он је предсједник Нове српске демократије (НОВА), највеће српске и друге највеће опозиционе политичке странке у Црној Гори.

Последњи Дражин четнички Војвода Мило Ракочевић је 12. маја 2007. године на основу својих сазнања произвео Андрију Мандића у српског војводу.

О СРБСКИМ ДИНАСТИЈАМА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ:

Војислављевићи

Страна 08. Родослов

Страна 09. Краљевина Зета 1101. год, карта

Немањићи

Страна 10. Родослов, страна прва

Страна 11. Родослов, страна друга

Страна 12. Родослов, страна трећа

Страна 13. Родослов, страна четврта

Страна 14. Родослов, страна пета

Страна 15. Лоза, фреска, Пећка патријаршија

Страна 16. Српске земље крајем XII и почетком XIII вијека, карта

Страна 17. Путовања Светог Саве, карта

Страна 18. Србија од 1282. до 1321 године, карта

Страна 19. Српско царство, карта

Балшићи

Страна 20. Родослов, страна прва

Страна 21. Родослов, страна друга

Страна 22. Зета средином XIV вијека, карта

Страна 23. Зета крајем XIV вијека, карта

Страна 24. Зета крајем XIV и почетком XV вијека, карта

Страна 25. Средњовјековна Зета

Црнојевићи

Страна 26. Родослов, страна прва

Страна 27. Родослов, страна друга

Страна 28. Најранији посједи Црнојевића, карта

Страна 29. Горња и Доња Зета, карта

Страна 30. Продирање Турака на територију Зете, карта

Страна 31. Обнова државе Зете

Страна 32. Црна Гора 1500. године

Страна 33. Црна Гора на карти Европе 1500. године

Страна 34. Пећка патријаршија 1557. године

Страна 35. Октоих петогласник

Обреновићи

Страна 36. Родослов, страна прва

Страна 37. Родослов, страна друга

Страна 38. Родослов, страна трећа

Страна 39. Родослов, страна четврта

Страна 40. Родослов, страна пета

Страна 41. Родослов, страна шеста

Страна 42. Родослов, страна седма

Страна 43. Србија 1804-1833. г, карта

Петровићи-Његоши

Страна 44. Родослов, страна прва

Страна 45. Родослов, страна друга

Страна 46. Родослов, страна трећа

Страна 47. Родослов, страна четврта

Страна 48. Родослов, страна пета

Страна 49. Родослов, страна шеста

Страна 50. Црногорске државне заставе

Страна 51. Црна Гора до 1796. г, карта

Страна 52. Црна Гора и Брда послије 1796. до 1820. г, карта

Страна 53. Црна Гора и Брда послије 1820. до 1859/60. г, карта

Страна 54. Црна Гора и Брда 1859/60. г, карта

Страна 55. Књажевина Црна Гора 1878. г, карта

Страна 56. Краљевина Црна Гора 1913. г, карта

Страна 57. Историјска карта Црне Горе од XV вијека до 1918. г.

Карађорђевићи

Страна 58. Родослов, страна прва

Страна 59. Родослов, страна друга

Страна 60. Родослов, страна трећа

Страна 61. Родослов, страна четврта

Страна 62. Родослов, страна пета

Страна 63. Србија, 1878, 1912, 1913. г, карта

Страна 64. Србија, Црна Гора и западне покрајине при уједињењу у Краљевину СХС, карта

Страна 65. Административна подјела Краљевине СХС на округе и жупаније, карта

Страна 66. Краљевина Југославија, подјела на бановине, карта

Страна 67. Зетска бановина 1929. г, карта

Страна 68. Историјска карта од Старе Црне Горе до Зетске бановине

Црногорци на Косову 1999 године

Одговори

престани постављати те тепихе ако мислиш водити дијалог
Одговори

Бивши Срби нису Срби. Јел тако? 5+5
Може ли се и треба ли вјеровати некоме ко се на укупно 6.пописа (48,53,61,71,91,92,02)изјаснио другачије од нас? Читај
Чудна смо сорта, спремни смо се поклати међу собом нарочито око тога ко је већи Србин, а већина Срба родољуба сматра одрођене ново народе некаквом браћом, док нас ти исти мрзе, презиру и раде све нама у контру и на штету.
Србин је онај који сам каже за себе да је тако, и коме су сви преци Срби, чему подсјећати багру да су им се преци некада писали као Срби, данас треба сабирати и утврдити оно што нам је остало, а то ипак није мало.
Искрено мислим да су нас у ова г.вна и довели типови који нису Српског поријекла а представљали су се таквима, а ми фала богу наивни и ето шта посље буде. Пичкарају се тзв. "пречани" и тзв."србијанци" а за то вријеме над Србима (пречанима и србијанцима) владају којекакви рватског, цигањског,цинцарског,црногорског и ко зна каквог поријекла . . . Ниђе чистог Србина!
Мени су монтенегри мрски и рангирам их заједно са чокалијама, хрвати су ипак на првом мјесту. Ваистину! табаџија
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним