Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Па, Митић је написао да ниси одговорио. Толико питања постављаш да не могу да похватам шта је питање.
Ајде, ако је све одговорено, терај даље.....
Одговори

У ствари, да. Гдин Милослав је дао одговор на свако своје питање кад се погледа неколико страница уназад. Направио сам превид. А Александар ће дати одговор кад буде видео своје питање. Као што каже Бенито,можемо даље са питањима
Одговори

Па да одговорим на ова моја два питања.
Дакле, веза између Драже и Драгољуба Јовановића била је супруга Жарка Тодоровића Валтера, пошто јој је овај други био професор за време студија.

Изгубљена је застава ексадрона Моравског коњичког пука 2 позива и то тако што су је запленили Арнаути код Ђаковице, када су запленили и читаву комору. Застава се налазила у једном сандуку пошто је била скинута са копља. Предали су је Бугарима и данас се налази у Војном музеју у Софији.
Одговори

Када су у 19. веку почеле да се граде и обнављају цркве, било је то не баш у православним стиловима.
Онда је једна направљена у српско-византијском стилу и од тада се све праве тако. Која?
Одговори

(04-02-2020, 01:10 PM)Милослав Самарџић Пише:  Када су у 19. веку почеле да се граде и обнављају цркве, било је то не баш у православним стиловима.
Онда је једна направљена у српско-византијском стилу и од тада се све праве тако. Која?

Да покушам неки одговор, али рекох да проверим шта знам Smile

Можда Црква Сошествија Светог Духа у Подгорцу
Одговори

(04-02-2020, 01:10 PM)Милослав Самарџић Пише:  Када су у 19. веку почеле да се граде и обнављају цркве, било је то не баш у православним стиловима.
Саборна црква Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу је прва црква "модерне Србије" која је саграђена у византијско-романском стилу. Саграђена је за владавине кнеза Милана Обреновића, односно Намесништва којим је управљао Јован Ристић.
За време митрополита Михаила Јовановића.
Одговори

(04-02-2020, 05:23 PM)Бенито Пише:  
Саборна црква Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу је прва црква "модерне Србије" која је саграђена у византијско-романском стилу. Саграђена је за владавине кнеза Милана Обреновића, односно Намесништва којим је управљао Јован Ристић.
За време митрополита Михаила Јовановића.
Тако је. Градња је почела 1869, а архитекта је био крагујевачки ђак, дипломирао архитекруру у Русији.
У КГ се црква зове Нова црква (Милошева је стара).
Одговори

Многи светски класици бавили су се Србима и Балканом, што као директном темом, што као кулисом радњи које су обрађивали у својим делима.
Тако се и један од најчитанијих светских писаца у једном својем делу сасвим посветио Балкану.
Ту земљу назвао Херцословачка, са главним градом који се зове Екурешт. Славни писац се поиграва са англосаксонским предрасудама према Србима и осталим народима са тог простора:
" То је једна од држава на Балкану... Највеће реке непознате. Највеће планине такође непознате, али бројне. Главни град Екурешт. Становништво углавном хајдуци. Главни хоби: убијање краљева и дизање револуција."
Можда је претешко питање о ком делу се ради, и зато:
Који тиражни светски писац је у питању?
Одговори

Да није Орвел?
Одговори

Није Орвел. Неко много тиражнији.
Одговори

Агата Кристи . . .

П.С. Варао сам . . . Јок

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

(05-02-2020, 06:16 PM)Бранке Пише:  Агата Кристи . . .

П.С. Варао сам . . . Јок
Тако је. Агата Кристи- Тајна димњака.
Може даље....
Одговори

Ко би рекао.
Навести 4 Дражина команданта који су пре рата објавили барем једну књигу.
Одговори

Јован Дерок
Јездимир Дангић
Доброслав Јевђевић
Момчило Ђујић
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 12 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним