Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Обратити пажњу на 58:21
Одговори

Милославе, ево одговорио ти је Вукашин овом Милошевом причом о реци Војуши. Отприлике, градација помоћи по нивоу, а и датумски иде овако:
Руски цар, Француска, Италија, Грчка, Велика Британија...
Ако изузмемо Русе, да нису Французи интервенисали у вези Крфа, катастрофа би била несагледива.
Уосталом, нагласак је био на томе да се види колико су Србе непријатељски дочекали Крфљани, јер се сада о томе пише потпуно супротно, па се, чак, и бајке измишљају.
Одговори

(10-11-2017, 05:24 PM)Вукашин Петковић Пише:  
Обратити пажњу на 58:21

Који је извор за овоУ
Мила пише да су Италијани почели евакуацију у децембру 1915. Питао сам је: Да ли на притисак руског цара? Она каже: Не.
Одговори

(10-11-2017, 05:41 PM)Бенито Пише:  Милославе, ево одговорио ти је Вукашин овом Милошевом причом о реци Војуши. Отприлике, градација помоћи по нивоу, а и датумски иде овако:
Руски цар, Француска, Италија, Грчка, Велика Британија...
Ако изузмемо Русе, да нису Французи интервенисали у вези Крфа, катастрофа би била несагледива.
Уосталом, нагласак је био на томе да се види колико су Србе непријатељски дочекали Крфљани, јер се сада о томе пише потпуно супротно, па се, чак, и бајке измишљају.

Јел имаш ти извор за ово што каже Ковић?
Одговори

Па, Италијани нису ни имали обавезе према руском цару. Њих су интересовала територијална проширења на рачун АУ, а да би то остварили, Срби су требали да преживе. Добили су гаранције Британаца и зато су се ангажовали. Али, било шта да је у питању, хвала им.
Што се тиче Милоша Ковића, буди сигуран да не прича напамет. Не знам тачно одакле је извор, али он је прочитао све могуће мемоаре, сећања, дневнике из тог периода и сигурно их је укрштао, тако да нема шансе да је он овако нешто измислио.
Одговори

Мислим да се на почетку евакуација вршила у Бизерту - Тунис (француска колонија), чини ми се око 10.000 људи, па да је због велике даљине одлучено, да се окупира Крф и да се гро српске војске ту смести.
Одговори

Тако је , тад су се убеђивали са оном Швабином да пусти Србе на своју територију. Кад су видели да неће да попусти, нису га више ни питали.

(10-11-2017, 11:13 AM)Вукашин Петковић Пише:  Петорица Срба су одликована орденом Светог Владимира, царске Русије, од тога само један од њих првим степеном овог одликовања. Ко су они?

Кнез Арсен Карађорђевић је сигурно један од њих, вероватно, једини са првим степеном. Надам се да ти ови остали нису генерал Милорадовић или гроф Сава Владиславић, јер су они постали и до краја живота остали Руси.
Одговори за осталу четворицу, да не тражимо дуго.
Одговори

Nije Arsen, ali jeste jedan od Karadjordjevica, dvojica su bila crkvena lica, dvojica politicari-drzavnici. Rec je o XIX-XX veku, za svu petoricu.
Одговори

Како није кнез Арсен? Чини ми се да му се приписује тај орден у биографији?
Ајде да пробам да погодим:
митрополит Михаило
владика Његош
Никола Пашић
Краљ Петар Први
и рецимо,
Мирослав Спалајковић.
Ето, онако, напамет.
Одговори

Погрешно сам се изразио, можда јесте Арсен носилац тог ордена, само ја нисам овом приликом мислио на њега. За Николу Пашића си погодио, добио га је априла 1916. године и то орден првог степена и за митрополита Михаила си погодио. Остала тројица су: Јован Ристић, митрополит Димитрије и престолонаследник Александар Карађорђевић.
Идемо даље, постави следеће питање.
Одговори

Један је глумац, други професор, а трећи историчар. Сви имају исто име и презиме. Како се зову и презивају ова тројица људи?
Одговори

Бојан Димитријевић? Јок
Одговори

Мало лаганије питање за промену.
Ћерај!
Одговори

Пуковник, командант брдске артиљерије Трећe армије, при крају рата са Бугарима 1913. године, погинуо је од удара грома на Власини, он је?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 40 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним