Поруке: 14,528
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Милославе, ево одговорио ти је Вукашин овом Милошевом причом о реци Војуши. Отприлике, градација помоћи по нивоу, а и датумски иде овако:
Руски цар, Француска, Италија, Грчка, Велика Британија...
Ако изузмемо Русе, да нису Французи интервенисали у вези Крфа, катастрофа би била несагледива.
Уосталом, нагласак је био на томе да се види колико су Србе непријатељски дочекали Крфљани, јер се сада о томе пише потпуно супротно, па се, чак, и бајке измишљају.
Углед:
3,065
Па, Италијани нису ни имали обавезе према руском цару. Њих су интересовала територијална проширења на рачун АУ, а да би то остварили, Срби су требали да преживе. Добили су гаранције Британаца и зато су се ангажовали. Али, било шта да је у питању, хвала им.
Што се тиче Милоша Ковића, буди сигуран да не прича напамет. Не знам тачно одакле је извор, али он је прочитао све могуће мемоаре, сећања, дневнике из тог периода и сигурно их је укрштао, тако да нема шансе да је он овако нешто измислио.
Поруке: 2,160
Теме: 21
Углед:
342
Мислим да се на почетку евакуација вршила у Бизерту - Тунис (француска колонија), чини ми се око 10.000 људи, па да је због велике даљине одлучено, да се окупира Крф и да се гро српске војске ту смести.
Углед:
342
Nije Arsen, ali jeste jedan od Karadjordjevica, dvojica su bila crkvena lica, dvojica politicari-drzavnici. Rec je o XIX-XX veku, za svu petoricu.
Углед:
3,065
Како није кнез Арсен? Чини ми се да му се приписује тај орден у биографији?
Ајде да пробам да погодим:
митрополит Михаило
владика Његош
Никола Пашић
Краљ Петар Први
и рецимо,
Мирослав Спалајковић.
Ето, онако, напамет.
Углед:
342
Погрешно сам се изразио, можда јесте Арсен носилац тог ордена, само ја нисам овом приликом мислио на њега. За Николу Пашића си погодио, добио га је априла 1916. године и то орден првог степена и за митрополита Михаила си погодио. Остала тројица су: Јован Ристић, митрополит Димитрије и престолонаследник Александар Карађорђевић.
Идемо даље, постави следеће питање.
Углед:
3,065
Један је глумац, други професор, а трећи историчар. Сви имају исто име и презиме. Како се зову и презивају ова тројица људи?
Углед:
3,065
Мало лаганије питање за промену.
Ћерај!
Углед:
342
Пуковник, командант брдске артиљерије Трећe армије, при крају рата са Бугарима 1913. године, погинуо је од удара грома на Власини, он је?