(10-03-2017, 12:07 AM)Милослав Самарџић Пише: (07-03-2017, 08:58 AM)Vlad Alekš Пише: (06-03-2017, 03:36 PM)Милослав Самарџић Пише: Али ниси ми јасан за омеђење 1929? У свим српским бановинама Срби су били већина. Република Српска је практично остатак те Србије на западу.
Бановина Хрватска је била неуставна и после рата биле би враћене њене границе. У случају повољног исхода рата, наравно. Називи бановина само су формалност. А Бановина Словенија и Бановина Српске земље биле би проглашене да се није заратило.
Самарџићу, ти мени ниси јасан. Покушаваш да обијеш отворена врата.
Срби су изгубили 20. век због два пројекта. Први је Југославија, други је комунизам. Комунизам би много теже прошао да није било Југославије. Југославија је била бесмислена из више разлога. Била је бесмислена при стварању, била је бесмислена при функционисању. Сада је 2017. година, Самарџићу. Ако се неке ствари нису виделе јасно пре сто година, виде се данас.
Написао сам опсежан текст пре пар дана. Налази се мало уназад на овој теми. Ниси ми одговорио на оно питање у вези са америчким утицајем на стварање Југославије?
Јесу велике силе створиле Југославију. Али и Срби су се на Југославију примили. Сви Срби, или барем добра већина. Тек 1934. године Црњански излази са тезом да ствари треба посматрати са "српског становишта". Да поновим - у краљевини Југославији Срби су желели да буду Југословени и демократе, Хрвати су хтели да буду Хрвати, у Титовој Југославији Хрвати су били Хрвати, а Срби су били Југословени и комунисти. Ово данас је само последица оног од јуче.
Слободан Јовановић је написао есеј о културном обрасцу, то знаш. Он је ту тврдио да Срби у Југославији више немају културни образац. То је то, Срби су се изгубили.
И на крају, не разумем ово за бановине. Створена је бановина Хрватска, није створена бановина Србија. Тачка. Нема даље. Шта би било кад би било су бесмислене спекулације. Из простог разлога што не можемо да се договоримо ни како јесте било.
То да су се Срби ''примили'' на Југославију, звучи као оно да су прихватили комунизам...
Него кад се успостави нека државна идеологија онда то иде својим током. Не може се рећи да су се Срби ''примили'', јер онда губиш из вида све оне који се ''нису примили''.
Није створена Бановина српске земље (ни Бановина Словенија), просто јер се заратило. Главне политичке и интелектуалне снаге гурале су то решење и зато је сигурно да би било спроведено (Српска радикална странка, основана после Јерезе, и Српски културни клуб).
Без обзира на то, зашто шест бановина на истоку не могу бити српске, кад су то фактички биле (српска већина и српска управа)?
Да ли знаш неког из Српске радикалне странке, осим Стојадиновића? Ја не знам. А и он је пар месеци након проглашења Бановине Хрватске отишао на "службени пут". Одакле би правио бановину Српске земље? Са Маурицијуса? Опет сводимо причу на то шта би било кад би било? Српске елите су могле два пута да спасу Србију. Могле су, да се поновим, као Данунцио да упадну на територију и да ударе плот. А други пут су то могле, кад је штета већ учињена, у погледу организовања државе Југославије. Дакле, федерализација. Заједно смо, али свако зна шта је чије. Као предбрачни уговор. Спомињеш СКК. Мислиш да би Слободан Јовановић и Драгиша Васић имали снаге да се изборе за своје идеје? И остали уметници? Не.
Погледај статус "Македоније" у краљевини. Срби су имали већи утицај на "Македонце" у време турске окупације, него за време Југославије.
Самарџићу, у медицини је најбитнија дијагноза. Свако успешно лечење почиње добро постављеном дијагнозом. Срби сносе део кривице за своју трагичну судбину у 20. веку. Шта је узрок наших неуспеха, то мене интересује.
(10-03-2017, 12:07 AM)Милослав Самарџић Пише: То да су се Срби ''примили'' на Југославију, звучи као оно да су прихватили комунизам...
Може ли једно питање личне природе, али без икакве моје намере да те провоцирам? Може.
Да ли си ти био члан Партије?