07-03-2017, 08:58 AM
(06-03-2017, 03:36 PM)Милослав Самарџић Пише: Али ниси ми јасан за омеђење 1929? У свим српским бановинама Срби су били већина. Република Српска је практично остатак те Србије на западу.
Бановина Хрватска је била неуставна и после рата биле би враћене њене границе. У случају повољног исхода рата, наравно. Називи бановина само су формалност. А Бановина Словенија и Бановина Српске земље биле би проглашене да се није заратило.
Самарџићу, ти мени ниси јасан. Покушаваш да обијеш отворена врата.
Срби су изгубили 20. век због два пројекта. Први је Југославија, други је комунизам. Комунизам би много теже прошао да није било Југославије. Југославија је била бесмислена из више разлога. Била је бесмислена при стварању, била је бесмислена при функционисању. Сада је 2017. година, Самарџићу. Ако се неке ствари нису виделе јасно пре сто година, виде се данас.
Написао сам опсежан текст пре пар дана. Налази се мало уназад на овој теми. Ниси ми одговорио на оно питање у вези са америчким утицајем на стварање Југославије?
Јесу велике силе створиле Југославију. Али и Срби су се на Југославију примили. Сви Срби, или барем добра већина. Тек 1934. године Црњански излази са тезом да ствари треба посматрати са "српског становишта". Да поновим - у краљевини Југославији Срби су желели да буду Југословени и демократе, Хрвати су хтели да буду Хрвати, у Титовој Југославији Хрвати су били Хрвати, а Срби су били Југословени и комунисти. Ово данас је само последица оног од јуче.
Слободан Јовановић је написао есеј о културном обрасцу, то знаш. Он је ту тврдио да Срби у Југославији више немају културни образац. То је то, Срби су се изгубили.
И на крају, не разумем ово за бановине. Створена је бановина Хрватска, није створена бановина Србија. Тачка. Нема даље. Шта би било кад би било су бесмислене спекулације. Из простог разлога што не можемо да се договоримо ни како јесте било.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!