(19-02-2017, 01:42 AM)treca smena Пише: Срби су од своје мале државе коју је свако могао да прегази, за само седам година створили доминантну силу у региону, кадру да се одупре свакој претњи граничних држава. Елиминисане су кључне опасности које су долазиле од Отоманског царства, велике Бугарске и Аустроугарске монархије. Стварањем Југославије (која у време одржавања Конференције није била ни призната као држава) расформирана је Аустроугарска упркос отпору В. Британије.
Ovo gore sto sam citirao to je Ivkovic napisao. Procitao sam pazljivo prva dva teksta to je problem kod istoricara ili poznavalaca istorije je sto nabacaju toliko stvari a ne usrede se na jednu jedinu stvar. Ne mogu da citam stavove ljudi koji porede da je fasizam i komunizam isto tako da ne vidim sta sam se prosvetlio njegovim tekstovima.
Evo posto pricamo o stvaranju Jugoslavije ja mislim da nasa diplomatija je morala da ima mnogo jaci uticaj i manevar da zahteva mnogo vise, i da se izbori za svoje ciljeve i svoju zemlju
Г. Самарџићу, ту сам ја, али не вреди. Све је узалудно трошење живаца.
....
Елем, то што је цитирао "Трећа смена" је аксиом, ноторна, фундаментална чињеница. Али Трећој смени ни та ноторна чињеница није јасна. Односно, није му прихватљива јер се не уклапа у његов зацементирани стереотип.
Колико би тек бесан био да је прочитао трећи део о убиству краља Александра? По таквима, Александар Карађорђевић је издајник српства, кад оно међутим, све супротно од онога што он "зна".
Имају ли сви опадачи Карађорђевића благу представу шта је у ствари "Лондонски споразум"? Укратко: смртна пресуда за Србију. Лаже вас Шешељ.
1928. српска државност би била заокружена ампутацијом Словеначке и Хрватске, а што се то није десило, написасмо. Национално питање - та само погледајте пописе становништва на КиМ између два рата, и биће јасно да би проблем био решен да је Краљевина потрајала.
Или, питање - зар неко заиста сматра да су наши државници морали знати 1914-5. да ће се појавити Хитлер и Стаљин? Нису Краљевину Југославију поразили Бугари и Мађари већ Немачка. Како је Француска уз помоћ ВБ и приде Белгија прошла у сукобу са Немачком? Данска? рат трајао 8 сати. Чехословачка?...
Како разумети врло компликоване и брзе промене тог времена, а да се исте не сагледају. Није Југославија била неко изоловано место, па да се нешто разуме, без ширег сагледавања. Да се усресредимо на једно дрво, а шуму да не видимо?
Зна ли Трећа смена да је Мусолини, елем фашиста, први поделио фабрике радницима. А Хитлер славио Први мај?
Како да разумете Титов систем владавине, ако се не упознамо са феноменом "аустрофашизма"?
Али, шта год писали и коликогод доказивали, Трећа смена ће закључити:
Цитат:Evo posto pricamo o stvaranju Jugoslavije ja mislim da nasa diplomatija je morala da ima mnogo jaci uticaj i manevar da zahteva mnogo vise, i da se izbori za svoje ciljeve i svoju zemlju
Не, не, морали су више, тврдиће Трећа смена. Шта и како само Бог зна. Баш га брига, он тако мисли. Сигуран је да је у праву.
Никакав изузетак, већ типичан примерак апсолутне бандоглавости.
И ту је сваки разговор бесмислен.