Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је творац Југославије?

Ја сам убацио Јужно Славско Јединство као НВО своје време.....

Али изгледа нема овде неко са озбилно знање на предмет......тако смо стали где смо.....

Дрвљење!
Одговори

(27-02-2017, 02:41 PM)АНТИЈУГОСЛОВЕН Пише:  По теби је нормално да Совјети гину и ослобађају Србију док Срби леже, баш као и то да су Срби необучени након 4 године рата.
Онда, да се подигне неки споменик Недићу, јер је омогућио да многи Срби не знају шта је фронт до 1945. ?

Увек су градска деца, углавном из богаташких породица, била ослобођена рата. То је био случај и у Великом рату. Наравно, било је изузатака. То је увек било и увек ће и бити. Не оправдавам ово али тако је.

Проблем који ти не разумеш је да су на Сремски фронт слата деца од 13-14 година, како дечаци тако и девојчице. Да ли је то било добро решење?

Зашто нису послали усташе, Бугаре који су се цео рат борили против Срба па прешли у партизане? Могли су и они мало на Немачке митраљезе а не наша деца да гину.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(27-02-2017, 02:59 PM)Перун Пише:  Увек су градска деца, углавном из богаташких породица, била ослобођена рата. То је био случај и у Великом рату. Наравно, било је изузатака. То је увек било и увек ће и бити. Не оправдавам ово али тако је.

Проблем који ти не разумеш је да су на Сремски фронт слата деца од 13-14 година, како дечаци тако и девојчице. Да ли је то било добро решење?

Лаж !

(27-02-2017, 02:59 PM)Перун Пише:  Зашто нису послали усташе, Бугаре који су се цео рат борили против Срба па прешли у партизане? Могли су и они мало на Немачке митраљезе а не наша деца да гину.

Па и јесу слати и Бугари, Хрвати,Италијани,Македонци,Словенци ...
Одговори

Dobro naša greška, ti si u pravu. Zašto da ginu ustaše, Bugari i ostali koji su ceo rat ubijali i pljackali Srbe i za to bili plaćeni i odlikovani kad mogu naša deca, od kojih polovina nije školu završila, imala normalno detinjstvo,... Većina njih je bila gladna i bosa tokom rata, i zbog toga su zasluzili da poginu sa 15 godina.

Kada je otadzbina porobljena rat vodi cela nacija, kako vojnik sa puškom u šumi, tako i seljak sa plugom u njivi. Taj seljak odvajao je od usta svoje dece da bi dao okupatoru i pomogao regularnu vojsku kad god je mogao. Zar je zasluzio da bude proglašen narodnim neprijateljem i da mu decu vode na nemačke žice i mitraljeze?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(27-02-2017, 04:47 AM)Небојша Пише:  'Ајде људи да се вратимо на тему - ко је творац Југославије?

Милослав је цитирао нашег великог научника и политичара, Слободана Јовановића, који лепо каже да су се више ту питале победничке силе, него Србија.

Ту се нема шта приговорити ни додати, јер је ово здраворазумски закључак научника-савременика тих догађаја. Александрова сујета и жеља да влада великом државом, ако се узме да је уопште истинита прво, ал' ајде - јесте мали тас на ваги када се решавало о овом питању.

Штавише, ако се прочита комплетан додатак који је Јовановић написао о Пашићу где се велики део тиче југословенског питања, лепо може да се стекне слика о томе како је српска дипломатија радила у за нас неповољним условима без руске подршке, и како су се хаотично прилике мењале у 1917-ој и 1918-'ој (преговори Француза о сепаратном миру са Аустро-Угарском, разматрање опстанка АУ итд).

Мучни су делови који се тичу, опет као зао усуд, српске страначке подељености:

"Британска дипломатија испрва није било рђаво расположена према Пашићу; али кад су се самосталци и Југословени удружили противу њега, британска Влада била је више на њиховој страни, него на његовој. Услед тога ни Пашићу одбрана посебних српских интереса више није била лака. Он је, истина, имао уза се Француску, а и велики глас на коме је Србија стајала, нешто је вредео; али за одбрану посебних српских интереса тражио се пре свега јединствени српски фронт, а њега није било. Услед заваде радикала и самосталаца изгледало је, као да у Југословенском питању постоје два српска гледишта."

(тј. југословенско и српско)

Дакле, ја бих из овога закључио: творац Југославије је, у највећем обиму, Енглеска - која се на крају показала фаталном за наше интересе у оба светска рата; и у мањем обиму, самосталци око Љубе Давидовића, дакле југословенски идеалисти - који су после оформили и (предратну) Демократску странку изгуравши Видовдански устав са Прибићевићем.

Али...

За мене је интересантније питање како је Србија радила када се у том југословенском оквиру нашла. Из ове перспективе, нас нико није могао да спречи да наше земље тада јасно омеђимо у заједничкој држави, за сваки случај. Не мислим војно, него преговорима, али и војно где не можемо да се договоримо са Хрватима, јер смо тада били у повољнијем историјском тренутку за нас.

То можда историјски не би имало значаја потоњом победом комунизма, јер би се ратно разграничење деведесетих опет водило без потпоре Русије и на бази авнојевских граница које би форсирао Запад. Али би макар наша српска елита била права пред Богом да су урадили све, да се утврди зашта су наши преци изгинули; па нека нове генерације после ратују ако мисле да треба.

(А не да позивамо на Лондонски уговор, где нисмо било потписници, и на правно непостојеће Српске земље. Велика је одговорност комуниста за националну издају, али шта је с нашом националном интелигенцијом између два рата? И они залуђени Југословени?)

Дакле, волео бих да сазнам зашто српска елита није смогла снаге да омеђивање српских земаља заврши одмах после победе у Првом светскком рату, када је историјски тренутак био најповољнији. С нагласком: унутар Краљевине СХС, кад је већ била неминовна, али да се зна докле је наше.

Зна ли неко да препоручи неког озбиљног аутора да научим нешто више о томе?

Нису омеђили српске земље 1921, али јесу 1929, ево мапа:
http://kingdom-of-yugoslavia-in-ww2.com/...%B0%D0%B2/
Одговори

(27-02-2017, 02:41 PM)АНТИЈУГОСЛОВЕН Пише:  
(27-02-2017, 01:59 AM)Милослав Самарџић Пише:  Јел знаш ког датума је ''пробијен Сремски фронт''?
Знам,као и то да се до Аустрије стигло 30 дана касније !
Како 30 дана касније?
Ког дана је Црвена армија ушла у Беч?
Одговори

(27-02-2017, 02:59 PM)Перун Пише:  Проблем који ти не разумеш је да су на Сремски фронт слата деца од 13-14 година, како дечаци тако и девојчице. Да ли је то било добро решење?
Не од 13 и 14 година, сем можда изузетно. Али од 16 и 17 година - масовно.
Одговори

31.12.1928.године је било закључно годиште за мобилизацију. Па, израчунајте колико су имали година у новембру, децембру 44. године.
Само ми није јасно шта се расправљате са оваквим типовима.
Одговори

(27-02-2017, 06:56 PM)Бенито Пише:  31.12.1928.године је било закључно годиште за мобилизацију. Па, израчунајте колико су имали година у новембру, децембру 44. године.
Само ми није јасно шта се расправљате са оваквим типовима.
Не знају људи.
Одговори

Самарџићу, питао сам те одакле је онај цитат Слободана Јовановића, из простог разлога што сам ја тај цитат поставио пре годину, или две, на некој теми. То је давно било, па ако ме сећање не вара, ти си тада тврдио да најновија сазнања, проистекла из ишчитавања разних архива, вуку на то да су Американци били главни, или барем "најглавнији" у стварању Југославије. Јесам ли добро запамтио?
Елем, тај Јовановићев цитат јесте из оне књиге коју си навео. Прецизније, из великог есеја о Пашићу, поглавље "Пашић и Југославија".
Питање стварања Југославије јесте изузетно комплексно питање. Кад смо већ код Јовановића, треба ишчитати велики број његових списа да би се извео закључак о његовом ставу. На пример, он у том есеју о Пашићу наставља питањем - да ли је требало заузети српске територије и ударити плот? Без икакве Југославије. Као Данунцио што је урадио са Фиуме? Илити са Ријеком, што би рекли наши сељаци.
Нови коментатор Небојша је лепо навео улогу Самосталаца Љубе Давидовића. Они су од почетка до краја терали са југословенством. Све док се Демократска странка није угасила после 1945... А и дан данас су ми сумњиви. Smile
По мом скромном мишљењу Smile, Југославију су створили велики центри моћи негде на Западу, на пример, географски гледано - Енглеска. И Срби, као победници у силовитом налету, то су прихватили. Дакле, кооперација.
Зашто је мени историја интересантна? Зато што на основу ње можемо да схватимо садашњост, а можемо, богами, и да предвидимо будућност.
Из ове перспективе, 2017. година је, Југославија је била потпуни промашај. Како при оснивању, тако и током функционисања.
Где су се јављали кључни проблеми?
Имали смо Србију, која је била Пијемонт. Мислим на Србију пре 1912. Она се ослобађала од Турака 100 година. И за тих 100 година је осим слободе успела да створи и систем. Тај систем се заснивао на парламентарној демократији, уставној монархији и аграрној реформи. Ту је завладао западноевропски политички образац. Дакле, био је сличан енглеском, француском и белгијском обрасцу. Аграрном реформом, још под Милошем, укинут је феудализам. Буржоазија је почела да се буди. Српска нација је била свој на своме. У држави су живели православни Срби.
Ослобођењем Рашке, Космета и Македоније проширена је територија. У тим областима владао је и даље турски феудални систем. Будући да је вековима вршен геноцид над Србима, на тим просторима Немањиног и Душановог царства живело је неколико нација (или народа). То је трајало годину, две, па је избио нови рат и нова велика кланица. После рата, Србији су припојени делови који су робовали под Аустроугарском. И друга српска држава - Црна Гора, обашка. У земљама бивше Аустроугарске није извршена аграрна реформа. Дакле, био је феудализам. Тамо је владао средњоевропски политички образац. Монарх је постављао свог председника владе, без неких озбиљнијих парламентарних избора. Живели су, поред православаца, и неки људи који су били католици и муслимани. То је био свеопшти хаос.
Када је већ учињена штета, и направљена заједничка држава Југославија, чињене су грешка за грешком. Хрвати су се понашали као "тројански коњ". Били су одани Ватикану, а њихова Хрватска сељачка странка није била странка већ народни покрет. Као наши радикали под краљем Миланом. Дакле, били су фанатици. Видовдански устав је већ први озбиљни проблем. Изгласан је без Хрвата. Прибићевић је био шизофрен, одвојио се од Давидовића, а после се посвађао и са краљем Александром. Парламентарни систем није могао да функционише. Онда на ред долази још једна грешка - шестојануарска диктатура. Српске странке су већим делом разбијене и ослабљене. То је ишло на руку Хрватима. И комунистима, који су били у илегали већ скоро читаву деценију. Срби су хтели да буду Југословени и демократе, а Хрвати су желели да буду само Хрвати. Онда је направљена бановина Хрватска. Али, истовремено није направљена и бановина Србија. Пре тога су Стојадиновића смакли, а после су га држали на оном егзотичном острву.
Избегличке владе су функционисале на сличним принципима. Хрватски министри су били Хрвати. А српски министри су били како који. Радикали и Земљорадници су били Срби, Демократе Југословени, а Самосталци интегрални Југословени. А у НДХ сваког дана масовни покољи.
Након тога, на власт долази Тито. Али то је већ нека друга и дуга прича.
Шта смо могли да пробамо? Да као Данунцио упаднемо и ударимо плот. И да у наредних 100 година интегришемо све Србе и српске територије у јединствени систем уставне монархије, парламентарне демократије, аграрне реформе и православља.
Да ли смо нешто научили из историје? Ако јесмо, да ли та знања можемо да применимо у реалном времену?
Сада постоји 5 одвојених српских држава. Таксативно: Србија, Косово, Црна Гора, Република Српска и Македонија. У будућности ће сигурно доћи до неких интеграција. Срби морају добро да размисле које ће интеграције имати смисла. И колико ће трајати.

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

Vlad Alekš mislim da je sustina posta uglavnom objasnjenje nastanka Jugoslavije.

Ja se ne slazem sa misljenjem i stavovima AntiJugoslovena ali mislim da je dobro da se cuje drugo misljenje i da raspravljanje moze samo da poboljsa kvalitet foruma.
Одговори

(27-02-2017, 06:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-02-2017, 04:47 AM)Небојша Пише:  Дакле, волео бих да сазнам зашто српска елита није смогла снаге да омеђивање српских земаља заврши одмах после победе у Првом светскком рату, када је историјски тренутак био најповољнији. С нагласком: унутар Краљевине СХС, кад је већ била неминовна, али да се зна докле је наше.

Moжеш ли то мало да појасниш? Какво је то омеђивање српских земаља прављењем бановина 1929-те, када су оне смислено направљене да се спречи даље дезинтегрисање земље и три "племена" стопе у једну југословенску нацију? Па су зато и назване по именима река, да се избегне макар и помисао на било какве поделе.

Једино омеђивање које ја видим јесте оно које је направљено 1939. са Бановином Хрватском, где су признате минималне хрватске границе, а српске нису никакве. Какав "план" из 1940, какви бакрачи? Како се то преговара и одмах даје нешто једној страни, а за другу се забога "планира"?

Пре ће бити да је овакав немар за српске интересе последица поистовећивања - или, још боље, замене - српског идентитета код наше елите југословенским. Па се зато и бранио југословенски интерес, а не српски у сукобу са Хрватима. Лепо се историја поновила деведесетих.

(27-02-2017, 11:14 AM)Бенито Пише:  Милорад Екмечић
Стварање Југославије 1790-1918
Ратни циљеви Србије 1914-1918

Драгољуб Живојиновић
Ватикан и рат 1914-1918
Невољни ратници и Солунски фронт
Извини, ако нису најтачнији наслови, али нећеш погрешити. Прочитај те четири књиге, и многе ствари биће ти јасније. Добро је што си прочитао Слободана.

Хвала, нарочито за Живојиновића.
Одговори

(06-03-2017, 01:30 PM)Небојша Пише:  
(27-02-2017, 06:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-02-2017, 04:47 AM)Небојша Пише:  Дакле, волео бих да сазнам зашто српска елита није смогла снаге да омеђивање српских земаља заврши одмах после победе у Првом светскком рату, када је историјски тренутак био најповољнији. С нагласком: унутар Краљевине СХС, кад је већ била неминовна, али да се зна докле је наше.

Moжеш ли то мало да појасниш? Какво је то омеђивање српских земаља прављењем бановина 1929-те, када су оне смислено направљене да се спречи даље дезинтегрисање земље и три "племена" стопе у једну југословенску нацију? Па су зато и назване по именима река, да се избегне макар и помисао на било какве поделе.

Једино омеђивање које ја видим јесте оно које је направљено 1939. са Бановином Хрватском, где су признате минималне хрватске границе, а српске нису никакве. Какав "план" из 1940, какви бакрачи? Како се то преговара и одмах даје нешто једној страни, а за другу се забога "планира"?

Пре ће бити да је овакав немар за српске интересе последица поистовећивања - или, још боље, замене - српског идентитета код наше елите југословенским. Па се зато и бранио југословенски интерес, а не српски у сукобу са Хрватима. Лепо се историја поновила деведесетих.
Мислим да омеђења 1920. године није било због оног другог фактора, који нисам споменуо у чланку, а ти сига после овде навео. Јер тај други фактор је постао први у у унутрашњој политици, тј. председник скупштине био је демократа, а они су гурали југословенску линију.
Али ниси ми јасан за омеђење 1929? У свим српским бановинама Срби су били већина. Република Српска је практично остатак те Србије на западу.
Бановина Хрватска је била неуставна и после рата биле би враћене њене границе. У случају повољног исхода рата, наравно. Називи бановина само су формалност. А Бановина Словенија и Бановина Српске земље биле би проглашене да се није заратило.
Одговори

Бановине
Што бих значило да је Геноцид на Србима било је из далека препремљена и планирана!

Зашзо једино на тај начин се тотално промењује демографицна слика, што омогућава оно што је следило и десило се!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним