Да прозборим и ја коју о филму - додуше са малим закашњењем
Одличан документарац, за сваку похвалу, верно преноси и наставља дух књига које је аутор годинама писао и архивске грађе које је истраживао. Хронолошки је све лепо сложено и прати причу од самог почетка Дражиног живота, па до последњих сати. Сад за нас који смо књиге читали, нема нешто пуно нових информација за које већ нисмо знали, али опет, лепо је видети све то упаковано у филмско рухо. Бриљантно су повучене паралеле и наглашене разлике између Краљевске Војске - четника - настављача традиција и духа славне Српске војске и комунистичких бандита којима је једини циљ био борба за власт. Такође, лепо је видети све оне аутентичне снимке четника у парадирању, марширању и постројавању, као и снимке самог Ђенерала, које досад нисмо имали прилике да видимо. Мени лично је најинтересантнија последња трећина филма, где аутор говори о хватању Драже, његовом суђењу, егзекуцији и могућим локацијама његовог гроба, пошто је то и даље под велом тајне, водећи нас на аутентичне локације на којима се то дешавало.
Што се тиче дужине трајања филма, пошто је и о томе било речи, мислим да се количина изнешених података и темпо нарације сјајно уклапају, тако да филм ни за тренутак не постаје досадан или "разводњен", већ целим трајањем држи пажњу гледаоца. Мене лично ни на тренутак није сморио, иако сам га гледао више пута. Е сад што ни десет сати филма не би било довољно да се преточи све оно што смо могли да прочитамо у књигама, то је друга ствар.
Све у свему, сјајно, Самарџићу, свака част!