Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Црвени месец

" Знам, Вуле, чекам да се укључиш." Баја
У нашим серијама, а што је био предмет многобројних критика, аутори нису разумели или нису желели да разумеју основе историјских догађаја које су обрађивали.
Овде имамо случај једне мале епизоде у историјском спектру тадашњих догађаја. Изненађујуће ми је било да сценариста апсолутно разуме те односе.
Наиме, краљев ађутант је сведок догађаја са Мердара. Он је тада био официр за везу са Врховном командом. Договорено је пре битке да се чека команда за напад да би се ускладио напад све три армије. Они у току ноћи губе везу са ВК, и Танкосић, а по претходном договору, одлучује да ипак нападне.
Официр за везу, а сада ордонанс престолонаследника Александра, написао је извештај после битке који је све ово потврдио.
Предмет истраге је да ли је Танкосић напао на своју руку и тиме угрозио бокове суседних војних јединица. Једино што је потребно је да ордонанс на испитивању потврди оно што је написао у извештају.
Међутим, ордонанс жели да дода да Танкосић није имао избора, него да је морао да нападне. Е, тај мали детаљ управо не одговара организацији Уједињење или смрт јер се то може тумачити као самовоља Танкосића и одвести га пред војни суд. Ордонанс то жели да каже управо зато што је задивљен Танкосићем.
Јавља се занимљива, а данашњој генерацији неразумљива морална дилема код ордонанса. Видим да многима ово није разумљиво, али ово показује изванредно познавање тог историјског периода. Зато сам нагласио да све друге историјске грешке и занатски грехови падају у воду у односу на горе наведене чињенице. Поготово када се упореди са досадашњим ТВ серијама са историјском подлогом које су до сада снимане код нас.
Зато смо овде видели и једну изванредну сцену: вечера Црнорукаца ноћ уочи сведочења ордонанса.
То је ниво који би требало да очекује српска јавност од серија или филмова које обрађују српску историју.
Одговори

Заборавих још једну похвалу- све честитке Бори Ђорђевићу на интерпретацији песме Драгише Недовића- Стани, стани Ибар водо, у новом и врло занимљивом аранжману Марка Кона.
Одговори

Да ли гледа неко још, ја нисам баш испратио задње епизоде? Има ли шта занимљиво?
Одговори

Гледам скоро сваку. Добро је за сада. Исте примедбе, али исте и похвале.
Што је убедљиво најважније, види се одмах да нема лоше намере.
Одговори

Одлична серија! Добро је Жељко Митровић одрадио посао Баја

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Вечерас сам ухватио пар минута, и видим Воју Танкосића како пјева омиљену пјесму: "Спрем'те се, спрем' те четници". Хармоника
Одговори

Бенито,серија је препуна досадних и умарајућих дијалога.Гледам је углавном накнадно,али стручном консултанту за историју треба честитати.Сећаш се да сам на квизу пре можда месец дана или два,постављао питање у вези Алфреда Редла? И у једној од прошлонедељних епизода видим да је случај Редл екранизован у серији. Smile
Одговори

Јесте серија препуна предугих дијалога, али то је секундарно. Очигледно је, као што смо и на почетку констатовали, требало испунити форму латино-серија.
Оно што је круцијално важно је да је серија далеко премашила и најоптимистичнија очекивања што се тиче поштовања историјских података. Зато су и историјске личности приказане приближно какве су оне заиста у том тренутку и биле.
Велики сам фан ове серије и гледам буквално сваку епизоду, јер још не верујем да неће у неком тренутку да "окрену ћурак". До тада, свака част!!!
И у драмском облику је добра. Рецимо, много је природнија дилема која се јавља у серији у вези наводног издајства гардијског официра, него рецимо у серији Дуг мору где главни лик среће и зближава ссе са особом која му је убила жену и ћерку.
Одговорно тврдим, и то је у серији Црвени месец најважније, да никада у српској кинематографији није епоха приказана оволико близу историјској истини.
ПС ево ако треба неку грешку да нађем- то је кад Апис пије са својим црнорукцима, јер Апис је био изразити антиалкохоличар и чак није дозвољавао да ико пије у његовом присуству.
Одговори

У којем је манастиру снимано и да ли је тада било женских манастира у Србији?
Одговори

Не би требало да је било. Мало уметничке слободе. Јок
Одговори

А да ли се догодило ово што управо гледамо у серији- напад Пашићеве тајне полиције на једног официра у центру Београда??
Одговори

(05-12-2019, 11:00 PM)Бенито Пише:  А да ли се догодило ово што управо гледамо у серији- напад Пашићеве тајне полиције на једног официра у центру Београда??

Не бих знао за напад на официра, а можда су стварно ловили неког аустријског шпијуна
Одговори

(05-12-2019, 11:00 PM)Бенито Пише:  А да ли се догодило ово што управо гледамо у серији- напад Пашићеве тајне полиције на једног официра у центру Београда??

Чим питаш ово, сигурно постоји неки повод. Не држи нас у неизвјесности. Smile
Одговори

Мислим да се ово заиста догодило. Не могу да се сетим извора. Колико се сећам, помињало се у вези Солунског процеса или у вези оног чувеног разговора Пашића и краља Александра, после кога је Пашић умро.
Зато нисам раније одговорио, јер не могу баш да се сетим где сам шта прочитао. Углавном, било је пре много година, али су се сценаристи срећом сетили и убацили у серију.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним