Поруке: 2,481
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Историја Србије - Средњи век: 5.400 прегледа
Битка на Церу 1941. године: 57.000 прегледа
Ово је баш занимљиво колико је траженија историја XX века.
Поруке: 4,061
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
464
(21-05-2020, 11:07 PM)Милослав Самарџић Пише: (21-05-2020, 08:15 PM)Петар Пише: Кад већ помену Пецку.Што се тиче немачких заробљеника.22.октобра немци су спроведени у Ужице.Већина спроводника су били партизани али и група четника војно-четничког одреда.Са оних познатих слика из колоне у Ужицу препознао сам двојицу четника који су били у спроводу.А што се тиче одбране код Пецке,четници се јесу склонили али су постојали случајеви појединачног отпора.Појединци су имали и успеха али је зато платио главом народ из тог краја.
Занимљиво. Можда ту има нечега. Можда су ти Немци спровођени у четничку команду у Ужицу, а тамо преотети? Перуне, знаш ли нешто о томе? У сваком случају, партизани су представљали ове Нењмце као њихове заробљенике.
Логично је да су слати у Ужице према неком ранијем договору. Нема смисла да их четници спроводе до партизана који су их претходно преотели четницима... Коларевић такође наводи да су заробљени Немци код Краљева упућивани у УЕ и наставља познату причу о плановима комуниста да их стрељају у Јабланици.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
950
Калабићу, а шта је права истина о немачким заробљеницима на Златибору у децембру 1941. године?
Да ли је тачно да су партизани почели да стрељају заробљенике приликом њиховог повлачења из Ужица и да су их у томе затекли немачки војници (неки њихов брзи одред), па је зато направљен онај велики масакр на Палисаду. У смислу да су ухваћени на делу.
Даље. Да ли су са заробљеним Немцима ишли и заробљени четници? Или је то била посебна група која је ишла другим правцем, па се заједно са партизанима распршила када је на Палисаду запуцало. И тако бежећи налетела на Немце.
Поруке: 4,061
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
464
Највећи проблем је што за тај период не постоји оригинална документација већ се углавном ослања на оно што је до сада објављено.
Према тој причи, дешавања су текла овим редом:
- 28./29. новембра партизани су стрељали оне који су, према њиховим критеријумима, били за стрељање. Ту нису спадали заробљени Немци, као и део заробљених четника (Стојко, Рогић, Јевремовић,...). Они су се са партизанима, као заробљеници, повлачили ка Златибору.
- 29. нов. Немци су ушли у УЕ и наставили даљу потеру за партизанима.
- Заробљене четнике партизани су пустили (нема ниједног доказа да тако није било) док су Немце потерали даље ка Златибору, остављајући болницу као заштитницу.
- У селу Јабланици, на интервенцију мештана и четника, одустало се од стрељања заробљених Немаца.
Занимљиво је да су Немци, приликом уласка у Јабланицу, убили човека који је био најзаслужнији што њихови сународници нису стрељани. Такође, када су ушли у Ужице, убили су и оца поручника Стојка Филиповића.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
950
Нисам знао да је Коча Поповић био одговоран и за убиство официра у Борикама. Ја сам чуо да је Ђилас послао своју групу са Спасенијом Цаном Бабовић (да "челичи" нове пролетере), али изађе на крају Коча. Борике, Игман, преговори са Немцима, Лесковац...
Иначе, кажу очевици да су пронашли поручника Милорада Булована закуцаног за дрво (симболика христовог страдања). Поручник Живко Ђорђевић је нађен у једној штали. Висио је обешен за кровну мајиу и са ножем у стомаку. Била је то тренинг вежба младих пролетера да се мало очеличе.
Поруке: 17,496
Теме: 646
Углед:
2,056
Нешто ми познато то за Ђиласа и нарочито Спасенију Бабовић, али, Коча Поповић им је ту командовао. Он је заиста заслужио комунистима што су му сад скоро дали ону улицу у Београду.
Поруке: 373
Теме: 1
Придружен: Sep 2019
Углед:
11
Нешто размишљам, могли сте да убаците и битку за Нови Пазар.