Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ТВ серија "Хероји Халјарда", аутора Радоша Бајића

Бане Гајић је изнео критику на рачун трејлера за филм "Хероји Халијарда".

Преносим са његовог Фејсбук профила:

"Nazalost, ja se bojim diletantizma u tom filmu koji ce prvi dezavuisati istorijsku pricu, a evo i primera bas iz pomenutog trejlera koji sam uspeo da uocim vec u prvom gledanju. Lik JVuO gerilca nosi nemacku pusku s kraja rata koja ni teoretski nije mogla da bude blizu Srbije u leto 1944 (koristila je tek JNA posle rata, i cak pravila Crvena Zastava "na divlje", ali tek 1950tih), a da sve bude jos grdje, na rukavu stoji oznaka armije Poljske! Dakle, da se neko iole potrudio da povede racuna o vaznim detaljima, film bi bio ozbiljan i mozda cak referentan, koliko to moze da bude. Ovako, kad ih za takve stvari nije briga i napravili su takve greske, ostaje bojazan i za ostatak filma. Jer, istorijska autenticnost svih detalja je vec decenijama obavezno mesto svakog ratnog filma, s obzirom da je kod proizvodjaca u Kini i SAD moguce kupiti apsolutno svaku repliku iz svetskih ratova bilo kog dela oruzja, uniformi i opreme. Za 3D stampace ne postoje istorijske enigme".
Одговори

Политика: Ексклузивне фотографије савезничких авијатичара у Србији 1944.

Не улазећи у садржину филма који још није ни завршен, чињеница је да су припадници покрета Драже Михајловића спасили више стотина америчких авијатичара који су оборени изнад Србије. Тачније, Војска Краљевине Југославије у отаџбини је организовала њихово прикупљање и евакуацију са летелишта из Прањана, Коцељеве и места Бољанић код Добоја. Укупно око 500 авијатичара. О томе постоје бројни докази а међу њима су и ове фотографије које сада ексклузивно објављује „Политика”.

На њима се види сахрана погинулих савезничких пилота. Уз све почасти и обичаје српског народа. Такође, на фотографијама можемо да уочимо америчке ваздухопловце који присуствују сахрани настрадалих припадника покрета под командом Драже Михајловића.

https://www.politika.rs/scc/clanak/56737...rbiji-1944
Одговори

Ово је са сахране у Аџиним ливадама код Крагујевца јула 1944.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Сахрану спровео Мића Адмирал.
Одговори

Нема на сликама сахране других авијатичара. Прва слика је са скупа код Прањана.

И мало је нејасно зашто је аутор текста илустровао евакуацију авијатичара сликама сахране.
Одговори

(26-08-2023, 10:58 AM)Mitic Пише:  Бане Гајић је изнео критику на рачун трејлера за филм "Хероји Халијарда".

На својој објави је Гајић омашио доста тога. Слика коју спомиње није од краја маја, већ из августа. Британци су мање волели да се сликају.

И најбитније, слике из те фото серије су већ биле познате код нас. Имају две слике објављене у НИНу 1980. И онда се Гајић запањи кад три године касније види те супер тајне непознате слике... Открива топлу воду.

Занимљивост: У истом фељтону је објављен и Лалићев извештај (наведен као Крајгеров, који га је само проследио). Извештај и подаци из њега су убрзо потпуно заборављени у новијем издаваштву.
Одговори

(29-08-2023, 09:11 AM)ватхра Пише:  Нема на сликама сахране других авијатичара. 

Постоје и слике са сахране Томаса Ловета код Чачка.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

https://lat.sputnikportal.rs/20230903/pr...91729.html

Цитат:
„Ne smemo nikada više dozvoliti da Sreten i Mirko okrenu puščane cevi jedan protiv drugog, da otac nasrne na sina. Konačno se moramo opametiti. Moramo se ugledati na manje narode koji to nikada nisu uradili, već su uvek bili integrisani uz neku ideju. Mi smo od 1941 do 1945. u Srbiji imali bratoubilački, građanski rat koji je odneo mnogo više žrtava od onih nastalih u direktom sukobu sa okupatorima i nacistima. Sa veoma uzvišenim osećanjem očekujem da budu prepoznate te moje ideje i poruke koje nemaju veze sa revizionizmom ni sa propagandističkim floskulama da ja nekog uzdižem, a drugog blatim.“

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Суза ми је канула.
Одговори

(04-09-2023, 09:36 AM)Шумадинац Пише:  https://lat.sputnikportal.rs/20230903/pr...91729.html

Цитат:
„Ne smemo nikada više dozvoliti da Sreten i Mirko okrenu puščane cevi jedan protiv drugog, da otac nasrne na sina. Konačno se moramo opametiti. Moramo se ugledati na manje narode koji to nikada nisu uradili, već su uvek bili integrisani uz neku ideju. Mi smo od 1941 do 1945. u Srbiji imali bratoubilački, građanski rat koji je odneo mnogo više žrtava od onih nastalih u direktom sukobu sa okupatorima i nacistima. Sa veoma uzvišenim osećanjem očekujem da budu prepoznate te moje ideje i poruke koje nemaju veze sa revizionizmom ni sa propagandističkim floskulama da ja nekog uzdižem, a drugog blatim.“

Ух, ух!!! Јежим се од ове приче.: "Да насрне брат на брата, да удари отац на сина..." . Прича важи само у случају када брат некомуниста има прилику да удари на "брата" комунисту. У обрнутом случају је "УДРИ БРАТА ШТО ВИШЕ МОЖЕШ"
То је само комунистичка удујрма да извуку гузицу када им је густо, ништа друго. Када су комунисти инферорни у односу на некомунисте.
Имам скорашње горко искуство да не не могу од срама ни да пишем овдје о томе. Срам ме,  моје НЕМОЋИ и ИНФЕРИОРНОСТИ у односу на "браћу" некомунисте.

Definitivno, nema nam spasa, dok se ne pobjedimo neokominizam. Ne znam kako i nemam ideju kako to učiniti.
Ne vidim način!
Одговори

Како је само намазан Радашин.
Већ планира премијеру филма у братској Америци.А после каже,редовна дистрибуција широм УСА.
Овамо лапрда против уса и еу,ал му се лова не гади са те стране.
Премазан.
Одговори

(25-08-2023, 01:59 PM)Бенито Пише:  Гледао сам РТС Око. 
Вероватно је боље од "Равна Гора", јер од оног тешко да може горе. Али, не треба коментарисати нешто пре гледања. И то помног.
Јер, историја тзв југословенског (читај титоистичког) филма нас је, ваљда, научила да готово ниједна сцена, па чак ни кадар, у историјским филмовима није снимљена без иделошког разлога.
Полако, видећемо....

(05-09-2023, 12:24 AM)luka.luke Пише:  
(04-09-2023, 09:36 AM)Шумадинац Пише:  https://lat.sputnikportal.rs/20230903/pr...91729.html

Цитат:

Ух, ух!!! Јежим се од ове приче.: "Да насрне брат на брата, да удари отац на сина..." . Прича важи само у случају када брат некомуниста има прилику да удари на "брата" комунисту. У обрнутом случају је "УДРИ БРАТА ШТО ВИШЕ МОЖЕШ"
То је само комунистичка удујрма да извуку гузицу када им је густо, ништа друго. Када су комунисти инферорни у односу на некомунисте.
Имам скорашње горко искуство да не не могу од срама ни да пишем овдје о томе. Срам ме,  моје НЕМОЋИ и ИНФЕРИОРНОСТИ у односу на "браћу" некомунисте.

Definitivno, nema nam spasa, dok se ne pobjedimo neokominizam. Ne znam kako i nemam ideju kako to učiniti.
Ne vidim način!

Прочитај поново "Горски вијенац".   Баја
Одговори

(20-09-2023, 08:06 PM)Бенито Пише:  
(25-08-2023, 01:59 PM)Бенито Пише:  Гледао сам РТС Око. 
Вероватно је боље од "Равна Гора", јер од оног тешко да може горе. Али, не треба коментарисати нешто пре гледања. И то помног.
Јер, историја тзв југословенског (читај титоистичког) филма нас је, ваљда, научила да готово ниједна сцена, па чак ни кадар, у историјским филмовима није снимљена без иделошког разлога.
Полако, видећемо....

Прочитај поново "Горски вијенац".   Баја
Биће реда
Одговори

"Nezamisliv je poduhvat da usred rata spaseš 500 avijatičara. Seljaci i obični ljudi su bili heroji. Trebalo ih je sve sakriti i hraniti."

Душан Ковачевић

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним