Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Локални избори 02. јун 2024

Већ сам горе написао да је цена Ђиласовог бојкота око 60 милиона евра. У међувремену је изашао овај текст на сајту Васељенска ТВ. Али, свеједно која је цена, сарадња Ђилас и Вучић, као нека сила осовине, почела је још тамо неке 2004. године, а у задњих 12 година се окачила Србима на кичму која је пред пуцањем.
Што се тиче тог Милоша Јовановића, ко год у Београду нешто зна о чаршији, зна ко гура тог фолиранта. Уосталом, само се сети како је постао председник ДСС-А. Ваљда једини случај у нашој историји да је једна странка постигла успех на изборима и одмах сменили тадашњу председницу.
Да не говоримо о дуговима те странке који нису враћени, а дозвољена је пререгистрација са новим именом и задржавањем све имовине. И тако даље...
Одговори

Него, пратим ово у Нишу и Чачку, где се опозиција још "ћера" око регуларности избора. Неће да им дају увид у бирачки материјал. Још када су мењали Закон о изборима, са неким скандалозним члановима тог новог закона, говорио сам какве ће бити последице.
Сада су се они толико осилили, да директно преправљају записнике накнадно. Још када би опозиција имала људи и снаге да темељно прегледа сав изборни материјал, чуда би се нагледала.
Унапред могу да тврдим да то везе са везом нема.
Људи не би могли да верују колико се овде краде бахато, неписмено, онако силеџијски, да трагова крађе има на све стране.
У страшној је ситуацији Србија. И већина људи то већ зна. Али, нико то не сме јавно да призна. Односно мали број људи то сме да учини.
Одговори

(07-06-2024, 10:05 AM)Бенито Пише:  Него, пратим ово у Нишу и Чачку, где се опозиција још "ћера" око регуларности избора. Неће да им дају увид у бирачки материјал. Још када су мењали Закон о изборима, са неким скандалозним члановима тог новог закона, говорио сам какве ће бити последице.
Сада су се они толико осилили, да директно преправљају записнике накнадно. Још када би опозиција имала људи и снаге да темељно прегледа сав изборни материјал, чуда би се нагледала.
Унапред могу да тврдим да то везе са везом нема.
Људи не би могли да верују колико се овде краде бахато, неписмено, онако силеџијски, да трагова крађе има на све стране.
У страшној је ситуацији Србија. И већина људи то већ зна. Али, нико то не сме јавно да призна. Односно мали број људи то сме да учини.

Постоји безброј начина да се избори покраду, а само један начин да буду поштени.
На пример, фантомске листе. На неким локалима се дешавало да вишепартијски избори изгледају на следећи начин. Од 7 листи постоји једна истинска листа и 6 лажних листи. Запамтио сам и неке конкретне примере. У Земуну је постојала листа "Доста је било..." на носилац се презива Радуловић. Или, на пример, у Бачкој Паланци је постојала листа "Бачка Паланка против насиља". А руске странке и да не спомињемо...

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Генерално су стандарди у спровођењу избора драстично пали. До несхватљивих граница,а све захваљујући том закону из, чини ми се, да не тражим сад, 2016. године. Ево даћу пример, да не буде прича у празно:
У једном месту, које је раније баш било познато по добро одрађеним изборима, седео сам у једној кафани, после децембарских избора. И поведе се разговор о изборима. Испостави се да је 5-6 чланова бирачког одбора било тог тренутка у кафани. Рекао сам им да су им избори били нерегуларни.
Скоче они одмах. Млађи људи, из различитих странака. Питам их имају ли Записник или неку копију  да могу да погледам. Један од њих имао је усликан примерак Записника. Гледао сам тај Записник буквално 15 секунди. Одмах сам их питао да ли је могуће да они не виде по самом Записнику да су избори нерегуларни. Гледају они поново...
"Па, шта си Ти овде видео нерегуларно?"
"Колико је људи гласало"
Они изброје. Отприлике 952, колико се сећам.
"Колико вам је гласало ван бирачког места?"
Погледају они - чак 57.
"Знате ли ви колико су ригорозна правила да се гласа ван бирачког места? Под један, мора да члан уже породице поднесе захтев општинској изборној комисији да тај и тај гласа ван бирачког места. Па да поднесе доказ да је то лице инвалид прве категорије, неспособно да напусти кућу и тако даље.... Онда општинска изборна комисија одређује три своја члана, обавезно из различитих странака, који утврђују чињенично стање и дају или не дају дозволу да то лице гласа ван бирачког места. Па се формира трочлана комисија од чланова бирачког одбора, од чланова из различитих странака, на дан избора, формира посебну изборну кутију, и излази на лице места да дотично лице гласа. Могуће је, по закону, пријаву за гласање ван бирачког места поднети и на дан избора, до 11 часова, али и о тој пријави мора одлучити општинска изборна комисија, до 14 часова, и дати или забранити бирачком одбору да дотично лице гласа на изборима.
А вама је 50 и нешто лица гласало ван бирачког места? Да ли сте испунили поменуте услове? Нисте.
Да ли сте формирали посебну изборну кутију за гласање тих лица? Нисте. Да ли вам је комисија из бирачког одбора за гласање тих лица била вишестраначка? Није."
Другим речима, око 6% од изашлих на изборе гласало је ван бирачког места. 
"Па, није то толико важно."
"Дечко, то су два цензуса. Две листе по 3% су могле, али нису прошле. Због 50 и нешто инвалида у овом месту. А сви знамо да овде укупно нема 3 инвалида. А ни за њих нико од породице није поднео захтев да гласају ван изборног места."
Ето, то је само један пример колико бахато ова Овај багра краде изборе, а нема ко да им се супротстави, јер је квалитет опозиције, чак тамо и где је уопште има, толико пао да је то невероватно. 
То је било незамисливо 1990-их и у првој деценији 2000-их. 
Катастрофа.....
Одговори

(07-06-2024, 10:57 AM)Бенито Пише:  Генерално су стандарди у спровођењу избора драстично пали. До несхватљивих граница,а све захваљујући том закону из, чини ми се, да не тражим сад, 2016. године. Ево даћу пример, да не буде прича у празно:
У једном месту, које је раније баш било познато по добро одрађеним изборима, седео сам у једној кафани, после децембарских избора. И поведе се разговор о изборима. Испостави се да је 5-6 чланова бирачког одбора било тог тренутка у кафани. Рекао сам им да су им избори били нерегуларни.
Скоче они одмах. Млађи људи, из различитих странака. Питам их имају ли Записник или неку копију  да могу да погледам. Један од њих имао је усликан примерак Записника. Гледао сам тај Записник буквално 15 секунди. Одмах сам их питао да ли је могуће да они не виде по самом Записнику да су избори нерегуларни. Гледају они поново...
"Па, шта си Ти овде видео нерегуларно?"
"Колико је људи гласало"
Они изброје. Отприлике 952, колико се сећам.
"Колико вам је гласало ван бирачког места?"
Погледају они - чак 57.
"Знате ли ви колико су ригорозна правила да се гласа ван бирачког места? Под један, мора да члан уже породице поднесе захтев општинској изборној комисији да тај и тај гласа ван бирачког места. Па да поднесе доказ да је то лице инвалид прве категорије, неспособно да напусти кућу и тако даље.... Онда општинска изборна комисија одређује три своја члана, обавезно из различитих странака, који утврђују чињенично стање и дају или не дају дозволу да то лице гласа ван бирачког места. Па се формира трочлана комисија од чланова бирачког одбора, од чланова из различитих странака, на дан избора, формира посебну изборну кутију, и излази на лице места да дотично лице гласа. Могуће је, по закону, пријаву за гласање ван бирачког места поднети и на дан избора, до 11 часова, али и о тој пријави мора одлучити општинска изборна комисија, до 14 часова, и дати или забранити бирачком одбору да дотично лице гласа на изборима.
А вама је 50 и нешто лица гласало ван бирачког места? Да ли сте испунили поменуте услове? Нисте.
Да ли сте формирали посебну изборну кутију за гласање тих лица? Нисте. Да ли вам је комисија из бирачког одбора за гласање тих лица била вишестраначка? Није."
Другим речима, око 6% од изашлих на изборе гласало је ван бирачког места. 
"Па, није то толико важно."
"Дечко, то су два цензуса. Две листе по 3% су могле, али нису прошле. Због 50 и нешто инвалида у овом месту. А сви знамо да овде укупно нема 3 инвалида. А ни за њих нико од породице није поднео захтев да гласају ван изборног места."
Ето, то је само један пример колико бахато ова Овај багра краде изборе, а нема ко да им се супротстави, јер је квалитет опозиције, чак тамо и где је уопште има, толико пао да је то невероватно. 
То је било незамисливо 1990-их и у првој деценији 2000-их. 
Катастрофа.....

Овај систем није настао јуче. Многи од главних актера данашњице су врбовани и стасавали у тим годинама које си навео. Е сад, зашто су неки тада глумили вишепартијски систем ни мени није баш најјасније. Ваљда био такав дух времена?
На пример, ми смо сада дошли у такву ситуацију да имамо вишепартијски систем са само једном партијом. А та партија више личи на Титов Народни фронт него на партију. А политика тог новог "народног фронта" је мешавина политике СРС-а и ЛДП-а. Овај, чије име не спомињеш, је заправо мешавина Шешеља и Чеде Јовановића. Упрошћено објашњено, разуме се. За разлику од, на пример Коштунице, који је по мени био мешавина кардинала Ришељеа и Дон Кихота.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Ко год је учествовао у раду бирачких одбора 1990-их и првих година 2000-их година, зна о чему причам. Гледао се сваки детаљ. Овој данашњој опозицији, Овај може да протури лубеницу кроз нос, они неће ништа приметити. Нису ти људи на локалу ништа криви, нико их није ни обучавао да контролишу изборе. То је све што сам хтео да кажем, јер "демократија је пре свега процедура", да цитирам већ поменутог Коштуницу. 
Али.... Потрудимо се да не одемо ван задате теме.
Одговори

Сви су у бирачким одборима због паре многи и не знају коју странку заступају, неки су променили неколико странака о расписивања избора до гласања.
Одговори

Ја у опште право гласа више не верујем.У праву је Ђорђе,то је у ствари принцип један лудак-један глас.Некад су право гласа имали само они који су уредно измирили пореске обавезе и тај систем ми се све више свиђа.То се такође звало демократија.Зашто да о буџету равноправно одлучују они који га пуне и они који су искључиво на расходовној страни ?! То је као у оном вицу о два канибала и вегетаријанцу на пустом острву.Не могу да се договоре шта ће за ручак па један људождер предложи демократско решење.Да гласају !!!
Одговори

Одувек сам био за неку врсту ограниченог права гласа. Рецимо, да пензионери имају право гласа, али да вреди пола гласа, да полиција нема право гласа и тако даље....
Али, хајде да се држимо за сада ових оквира које имамо и да они не буду злоупотребљени како је то код нас. Бојим се да ми не схватамо колико смо ми испод сваког нивоа изборног процеса.
Одговори

(07-06-2024, 03:21 PM)пек. Пише:  Сви су у бирачким одборима због паре многи и не знају коју странку заступају, неки су променили неколико странака о расписивања избора до гласања.
Не само то, него у села ван вароши често и не оду чланови бирачких одбора или се појаве само на затварању кутија да би потписали записнике због дневница. У току дана, председници бирачких одбора, а који су обично из владајућих странака, раде свашта, а нема никог да то евидентира. 
То је, међутим, до странака опозиције. Њени вођи прво треба да верују у то да их бирачка кутија, а не страна амбасада може довести на власт. После тога у то ће веровати и народ.
Увек је проблем код елите, а не код народа.
Одговори

Да се ја питам променио бих Устав и дозволио могућност одузимања права гласа свима који га злоупотребе. Ако продаш свој глас за 15 евра, за картон зејтина, за два метра асфалта испред куће, ти онда ниси достојан да то право уживаш и изгубићеш га доживотно. То је већ кривично дело, али то није довољно, треба кривац да сноси и грађанску санкцију. Овако се право гласа претворило у извор прихода и ако би се усвојило ово решење такав гласач ће у суштини да пати само због тога што више неће ништа да му капне по том основу, не зато што је остао ускраћен за право да утиче на политички живот земље или да се сам кандидује, његов ментални склоп не добацује до тих категорија. 

Ово све наравно када се темељно промени систем у Србији.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Дали су опозицији право на увид у бирачки материјал и у Нишу и у Чачку. Само би будала и помислио да преправља записник о раду бирачког одбора. Свака члан бирачког одбора има могућност да фотографише, након попуњавања и потписивања, записник о раду и обавезно га шаље својој странци. Сви записници су после пар сати били доступни на сајту Рик-а. Веома лако поређењем сликаног и објављеног може да се утврди да ли је било исправљања. Објавили су како је преправљен записник о раду на једном бирачком месту у Нишу и поставе фотографију наводно оригиналног записника и објављеног записника на сајту Рик-а. То што су објавили није оригинални записник о раду, већ контролни формулар у коме се прво уписују подаци. Веома могуће да је бирачки одбор уочио неко логичко неслагање и да се поново кренули са провером и пребројавањем гласова. Решење о исправљању бирачког записника може да донесе Гик у случају да је дошло до неке логичке лаке грешке (није унет укупан број гласача који су имали право гласа, укупан број гласова нађен у бирачкој кутији...). Уколико дође до неких крупних логичких неслагања, Гик може да приступи поновном бројању гласова и утврђивању стварних резултата. 
Што се тиче гласања ван бирачког места, то је одавно велики простор за манипулисање. У закону стоји да лице које жели да гласа ван бирачком места одређује лице које ће у његово име да обавести Гик или бирачки одбора на дан гласања, што значи да не мора да буде члан уже породице. Код нас је на неким претходник изборима председник једне градске општине донео списак људи и пријавио их за гласање ван бирачког места. И поред велике критике и приговара које су упућивали представници опозиције, то је прошло управо из лошег закона које је Бенито критиковао. Није инвалидност једина ствар због које неко има право да гласа ван бирачког места. То може бити и болест или старост (немоћ). Непостоји никаква изборна комисија Гик-а која проверава да ли су испуњени неки од ових услова за гласање ван бирачког места. Једина провера која се врши јесте да ли се лице које је пријављено налази са местом пребивалишта на територији које покрива бирачко место. Било је случајева да се људи пријаве за гласање ван бирачком места, као разлог наведу старост, а имају око 50 година...
Страмота је то што је Рик обрисао све записнике о раду бирачких одбора из Ниша... Али опет ко год се од странака бави озбиљно политиком, требало  би да су 
већ скинули и погледали сваки објављени записник. Постојање изборних неправилности показује са једне стране бахатост и безобразлук власти, а са друге стране потпуну неспособност опозијице. Па њихови чланови бирачких одбора су сваки записник потписали и у великој већини случајева нису имали никакве примедбе.
Одговори

[Слика: IMG-1e8e063c8d5f70b478e39ce4336a7d68-V.jpg]

Кад идиоту даш кило брашна и литар зејтина, и кажеш да заокружи број 2 ....  Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним