Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

УДБА 2065

Људи, шта вам је?
То су ситне рибе.
Један конфидент савезне и војне УДБЕ је остварио нешто велико и за себе и за цео овај географски простор.
Остварио је нешто што нас је све скупо коштало, а тек ће нас коштати у будућности.
Одговори

Па добро, просветли нас више.
Одговори

Алија Изетбеговић.
Одговори

Имало би дуго да се пише о њему. Само сам мало загребао његову биографију, интересујући се за бурне догађаје и рат у Босни крајем 20 века. 
Умешаност југословенске удбе са једне и српске удбе са друге стране и КОС са треће стране, толико је очигледна, чак и без неких бољих докуменара, да се њихово присуство осећа готово у свим догађајима. Са свима њима је Алија Изетбеговић, скоро као кључна личност, био је кључни сарадник. 
С обзиром да је он био заврбован од удбе још у време прве робије, а могуће и раније, и како се рат започео, трајао и завршио, могу већ сад, скоро са сигурношћу, рећи да ниједан сарадник УДБЕ није одиграо толико важни улогу у неком историјским догађају на тлу бивше Југославије. Тај задатак није уопште био једноставан. Мислим да је исписивање његове биографије, негде у будућности када сви документи буду били доступни, један од највећих изазова за будуће историчаре. 
Вероватно ћемо тада на радикално другачији начин схватати рат у Босни и Херцеговини 1992/95, него што то схватамо сада. И ми Срби, али пре свих Бошњаци/муслимани. Ако буду паметни, па буду желели да промисле мало своју прошлост.
По мом мишљењу, ради се о једној од најмрачнијих личности наше историје иначе препуне разних фела зликоваца.
Он је један од разлога зашто се не смеју отварати досијеи. Али, далеко од тога да је једини.
Овај је следећи разлог......
Одговори

Хрвати су писали нешто о томе како су врбовани Изетбеговићи. Наводи се да је Александар Васиљевић посетио Алију Изетбеговића у затвору.

https://www.hrvatski-fokus.hr/2019/12/23404/

Бошњаци су писали да је Бакир Изетбеговић био сарадник удбе

https://avaz.ba/vijesti/bih/651055/udba-...4350712145

https://thebosniatimes.ba/84612/je-li-al...-ni-vazno/
Одговори

(20-07-2024, 11:48 PM)Бенито Пише:  Алија Изетбеговић.

Ене де, баш Алија.
Што није Шешељ или му кум "Вујица"?
Усташоид Шешељ дошао је право из зеничког затвора да шири четничку идеју у штуцованој Србији. 
Данин плачипич још од шесетосме био је ознин човек, што је и данас дан. 
Како си обавештен човек да не трошим речи о смраду из Француске или некад култног "Мажестика" где је и баба сера била њиова.
Неће бити да су све службе "братски" нам република знали шта се спрема а само "србска" остала у блаженом незнању. 
Држава се распадала по замисли Геншера а такозване "српске" службе јуриле србске националисте у очувању братствојединствености.
Што се Алије тиче... Имао је педигре стваран по замисли "латина" и, као што се показало добро је одиграо своју улогу.
Е, да не заборавим... Сви "другови" су били комунисти, гајили идеју јајца ко зеницу ока, ал најпре су били национално опредељени што код пука из Србије није био случај.
Одговори

Ево из прве руке за Шешеља.Од човека који га је дочекао приликом довођења на издржавање казне,тада се звало ,мислим,педагога.Елем,он свима прича како га је том приликом истукао неки Хрват Симић што није тачно.Пребио га је Србин,Жив . . . ,бивши боксер јер је је Шешељ одбио да џогерише пријемно што је као последњи требао да уради сходно традицији.Наравно,након батина је узео џогер у руке.Све време издржавања казне су се за њега интересовале стране амбасаде а нарочито АУСТРИЈСКА.Звали су телефоном најмање једном недељно а долазили једном месечно.
-А сада нешто о Алији.Он НИЈЕ изабран на изборима 1990-е односно НИЈЕ добио НАЈВИШЕ гласова.То је био Фикрет Абдић који је опет то своје место председника председништва БиХ уступио(не знам да ли је то по закону уопште било могуће) Алији НАКОН своје посете Београду.Занимљиво би било да неко истражи које све адресе је Бабо обишао у Бгд и чији је савет био пресудан за такву одлуку.За рат у Босни неопходно је и расветлити улогу Омера Бехмена који имао несхватљиво велику моћ иако то по функцији коју је обављао не би требало да буде тако.Има ту мало сличности са улогама Петра Живковића и Стеве Крајачића.Велика моћ која не извире из функције већ из нечег другог.
-Обратите пажњу на Шешеља и његову "одбрану" Срба.Не бих се зачудио да он на крају заврши у Загребу.Не знам да ли је још увек члан њиховог удружења филозофа и социолога ?!
Одговори

Јеремија, не сматраш, ваљда, да нешто напишем пре него што добро и дуго размислим.
Ниједан сарадник службе, бар да ја знам, није имао већу, конкретнију и компликованију улогу на историјске догађаје на простору и у догађајима везаним за заоставштину СФРЈ него што је то био Алија Изетбеговић.
Напоменуо сам да има много да се пише, што заузима много већи простор од једног поста, да би се схватило шта је тај човек одрадио у плановима УДБЕ, која је морала да постави ситуацију у Босни и Херцеговини управо на начин како су то осмислили Американци, односно ЦИА, у договору са КГБ.
Од почетка његовог политичког ангажмана па до краја његовог живота, види се готово у сваком његовом поступку колико је умешан у скоро сваки детаљ. А то је, понављам, живота коштало на хиљаде, на десетине хиљада живота људи различитих националности. 
И тек ће коштати....
Одговори

За Фрању Туђмана се рецимо зна да је директно из маршалата или тако нечега добио пасош и аусвајс да, после затвора због антидржавонг деловања, може да крстари светом и агитује за хрватску ствар. И код толико снажне УДБЕ перо с главе му није зафалило. Па сад, како ко тумачи ко је чији ту био.

...Од тада је д‌јеловао у Матици исељеника Хрватске (предсједник Комисије за Сјеверну Америку) и Матици хрватској (члан Управног и Извршног одбора и предсједник Комисије за повијест); наступао је на трибинама и објављивао радове о повијесним и сувременим темама. Тијеком 1971. године, Туђман је радикализирао и још јасније изразио своје ставове, што је узроковало и осуду хрватскога комунистичког водства (Мико Трипало, Савка Дабчевић-Кучар). То је 1972. године довело до његова затварања и инсценираног судског процеса у којему је Туђман требао послужити жртвеним јарцем као "тврдокорни националист" који одржава везе с хрватском политичком емиграцијом.[12] Захваљујући интервенцији Мирослава Крлеже код Јосипа Броза Тита избјегао је вишегодишњу робију и осуђен је на двије године затвора, што је касније смањено на девет мјесеци.[5][7]
У првому политичком процесу по Титову одласку с повијесне сцене, поновно је, у вељачи 1981., осуђен на три године затвора и на забрану свакога јавног д‌јеловања у раздобљу од пет година, због тога што је дао интервјуе за шведску и њемачку телевизију и француски радио, као и интервјуа објављеног у емигрантском листу Хрватска држава, у којима је говорио о својим повијесним просудбама и у прилог плуралистичке демокрације, неравноправности СР Хрватске, прогону дисидентских интелектуалаца и преувеличавању жртава логора Јасеновац.[7][8] У затвору у Лепоглави био је од сијечња 1982. до вељаче 1983. године, кад је био пуштен ради лијечења. У свибњу 1984.[10] враћен је у затвор ради издржавања остатка казне, али је у рујну исте године због погоршања здравственог стања увјетно пуштен из затвора. Из позиције дисидента, Фрањо Туђман промишља и пише о новијој повијести Хрватске из другачије перспективе, него што је то чинила службена хисториографија у комунистичкој Југославији, којој је прва брига била направити приказ повијести који у што већој мјери легитимира владавину ондашњег режима. Иво Голдстеин износи 1999. године: "Међу превредноватељима повијести ... по политичкој се снази у угледу, али и хисториографском знању и неким ширим погледима на повијест, недвојбено истицао Фрањо Туђман. Убрзо је у јавности тако одскочио у овом превредновању повијести од осталих, да је заправо у сагледавању овог проблема он једини вриједан позорности."[16]
Вишестраначје
Туђман с предсједничком лентом
Од 1987. године,[5] када му је враћена одузета путовница, Туђман путује по еуропским земљама те САД-у и Канади, а потом и Еуропи,[7] успостављајући контакте с хрватским исељеништвом и градећи везе које ће се показати пресуднима у годинама које су слиједиле.

Е, да ли је нпр Кучан имао везе са словеначком УДБА, не знамо.
Да је Милошевић имао везе са УДБА, ја не могу да замислим да није.
Одговори

Нимбусе, не негирам то што си написао. Али, гледај у контексту ове теме. Дакле:
Шта скривају документа удбе, шта је то тако драстично да не сме бити отворено пре 2065. године???
То, свакако, није идеја да сазнамо да се спремало раздруживање, барем од 1974, свих република и покрајина и да су на том плану радиле све републичке тајне политичке полиције СФРЈ, као и они који су постали "националне" вође.
Има, међутим, један битан детаљ, једна битна, по мени најбитнија непознаница ратова за заоставштином СФРЈ, односно њених последица.
Ко је дозволио и ко је све умешан у стварање овакве радикално исламистичке базе/државе на тлу Европе каква је Босна и Херцеговина, односно оних 22,7 одсто територије које је припало Бошњацима/муслиманима и који су ту територију претворили за ових тридесетак година у прави калифат.
То без умешаности српске удбе, са којом је вероватно био сарадник и Алија Изетбеговић, а не само са КОС-ом што је већ јавна тајна, није могло бити изведено.
Уједно је ово одговор и Јеремији који ме је питао зашто амнестирам српску УДБУ у односу на југословенску. Управо о томе и пишем овде - шта ћемо схватити кад будемо увидели да је Алија Изетбеговић радио за српску УДБУ? А многи елементи на то упућују.
ПС не могу сад свима посебно да одговарам.
За Викторију: није само Бехмен тајанствена личност рата у Босни и Херцеговини. То су и браћа Ченгићи, Фикрет Муслимовић и још један број из ужег окружења Алије Изетбеговића који су саучествовали у злочиначком подухвату Алије и његове породице и који су се не само невиђено обогатили захваљујући рату, него су Босну направили тачно онако како су и замислили - као џамахирију.
Одговори

Па, ја мислим да су ово урадили због себе. Непомјанику држим да би и одговарало на неки начин да се обнародује Изедбеговић и пројекат УДБА у БиХ (где је велики утицај и Родољуба Чолаковића и Авда Хума) али да он и његово окружење нису у том истом колоплету. Пошто јесу, онда ће то да се још гура под тепих и коначно, уништи. Пошто се нико из вајне опозиције не буни, а ни слободни интелектуалци, онда није далеко од памети да су то све деца истог родитеља.
Одговори

Е, видиш.... Мислим да је потпуно обрнуто.
Алија Изетбеговић је, у ратном времену и за кратак временски период, жртвовао добар део "државе" Босне и Херцеговине, чији је био председник (захваљујући УДБИ - да не понављам што неко написа како је постао председник Председништва БиХ, а није имао највише гласова) да би се силно обогатио и на мањој компактној територији остварио своју "Исламску декларацију". И да то ни у лудилу није могао да оствари да није имао свесрдну помоћ ЈНА, КОС, али и српске и хрватске удбе.
А погледај шта је Овај учинио за 12 година своје власти. Прво је предао Космет. Потом је практично дозволио да Кинези на 3 милиона и 400 хиљада квадратних метара успоставе своју екс-територијалност, а сада ће на отприлике истој територији то учинити и Рио Тинто. И ко зна шта је све још у плану.
Да се дође практично до истог решења - да се на малој територији Србије оствари и остане држава Удбија где ће они остати вечно да владају.
То је поента целог мог разумевања поступка Гашића, а по зна се чијем налогу, да потпише забрану отварања досијеа УДБЕ до 2065. године.
Одговори

То што је Алија жртвовао добар део БиХ нам је ишло и иде у прилог.Није тајна ни да је Насер Орић у Сребреницу дошао у униформи СДГ.Али не контам Алијину толико битну улогу на нивоу бивше СФРЈ а камоли данашње Србије.Наш највећи суноврат је за време шизоја ?! Још ово може да се преокрене.Треба да применимо филозофију аикидоа"искористи енергију противника да га победиш односно принудиш да одустане". Кад смо код Бехмена управо је његов телеграм из централе СДА у Загребу преломио да Алија одбије споразум Зулфикарпашић-Милошевић !Сада се већ и озбиљнији муслимански интелектуалци питају зашто ?
Одговори

Мене би сада интересовало има ли неких писаних анализа о тој ствари са Изетбеговићем?
Може се наићи на "чудну" дисертацију
Иван Е.(= Ејуб) Костић
КОНСТРУКЦИЈА, РАЗВОЈ И ТРАНСФОРМАЦИЈА ИДЕНТИТЕТА ПОКРЕТА МЛАДИХ МУСЛИМАНА

Од очигледног потурчењака

https://ifdt.bg.ac.rs/dt_team/kostic-ivan-ejub/

У којој може понешто да се назре, али у целини испада да су муслимани највеће жртве комунизма,  Изетбеговић, тако један ограничени политикант.

[font=Sans-serif]Ништа више нити конкретније.

[/font]
РС. Ово да досолим: Наречени Ејуб је роџени Београџанин, и то чији...

Цитат:...moja pokojna majka Stanislava Staša Pešić, koja je bila nekada naša čuvena glumica i veoma aktivna u pružanju otpora Slobodanu Miloševiću svojim angažmanom u Građanskom savezu Srbije, jedinoj istinskoj antinacionalističkoj partiji čija je liderka inače bila njena rođena sestra, a moja tetka, Vesna Pešić
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним