Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Битка за Калабића (2)

Кад се погледа Зборник Нор-а том 14 књига 4 (четничка документа), види се у четничким депешама са почетка 1945. године да је Нојбахер незадовољан, јер четници нападају Немце са оружјем које су добили од Немаца. (стр 714)

Такође, Нојбахер тврди да су се Калабић, Баћовић и Лукачевић споразумели са црвенима (стр. 714). А у фусноти, аутори демантују ту Нојбахерову тврдњу, а и четници то демантују у наредној депеши (стр. 917).

Што се тиче Николе и оружја, помиње се у америчком документу да је Никола одржавао контакте са 50 Недићевих људи (жандарма) у Аранђеловцу који су тамо постављени од Немаца да чувају железничку станицу. И ти недићевци су служили као извор оружја.

Претпостављам да се мисли на то.

Извештај Менсфилда, датум 7. април 1944, стр. 47

https://ia800106.us.archive.org/7/items/...201944.pdf
Одговори

То са недићевцима је друга прича, али они нису имали довољно оружја и муниције ни за себе. Немци су им давали пушке других калибара - не 7,9 - управо јер су знали да ће они дати четницима, или, боље речено, да ће им четници то лако покупити.
Одговори

"Крајем јуна, Дреднот је напустио област Београда и након четири дана доспео је у Михаиловићев штаб. Дреднот је провео наредних шест недеља путујући са самим Михаиловићем. Имао је дуге свакодневне разговоре са Михаиловићем, који је знао за Дреднота као агента Ескулапа, али га раније није срео. Дреднот је остао без сумње да је сам Михаиловић толико анти-немачки настројен да није у стању да сарађује са њима. У мају 1944. Мартл из Абвера, који је знао да је Дреднот у позицији да комуницира са Михаиловићем, затражио је од Дреднота да Михаиловићу понуди пуну немачку помоћ против партизана. Дреднот је пренео ову поруку и глатко је одбијена порука. Када је Дреднот срео Михаиловића, он се осврнуо на то и рекао да ће га, ако му Дреднот поново понуди немачку помоћ, пребити од батина."

Добро, Дража је сигурно у шаљивом тону рекао да ће пребити Ивана.

А чини ми се да је Радоје Вукчевић писао о томе како Дража воли шалу  Smile
Одговори

[Слика: Nikola-Kalabic-i-Gorska-kraljeva-garda-i...933953.jpg]

Ле ле.... 700 страна... Шок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Прескупо 2.200 динара у Новосадској књижари Службеног гласника, био само један примерак
Одговори

(17-11-2023, 10:02 AM)ZdravkoR Пише:  Прескупо 2.200 динара у Новосадској књижари Службеног гласника, био само један примерак

Не,него ће обимна,квалитетно графички урађена и одштампана књига,од које зараду деле два аутора,и издавач,да се дели бесплатно.
Ко,као стални корисник и купац у С.Гласнику,има право на извесне повластице,добиће је и за 2000.
А верујем,биће ускоро и нека "акција".

Још се није родио....ко је народу угодио...
Одговори

(17-11-2023, 10:24 AM)ексрежисер Пише:  
(17-11-2023, 10:02 AM)ZdravkoR Пише:  Прескупо 2.200 динара у Новосадској књижари Службеног гласника, био само један примерак

Не,него ће обимна,квалитетно графички урађена и одштампана књига,од које зараду деле два аутора,и издавач,да се дели бесплатно.
Ко,као стални корисник и купац у С.Гласнику,има право на извесне повластице,добиће је и за 2000.

Наравно да треба да буде бесплатно, прескупо је а то што је обимна.... као и "Босанска голгота" истих аутора, углавном шта написа Предраг Мишо Цемовић....
Одговори

(16-11-2023, 10:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(16-11-2023, 08:40 PM)Николај Пише:  
(16-11-2023, 08:19 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да су Немци давали оружје Николи, нема теорије. Не да нема трага - документ, сведочење - већ су се догађаји одвијало тако да то није могуће. Просто речено, било је непријатељство.

На који период се то односи? Пошто му јесу давали оружје у Босни крајем 1944, има о томе и у "Истина о Калабићу".
На период пре овога, наравно.
Ни тада се он није сретао са њима, а чини ми се да је муниција у питању. Тражио је преко својих агената, а не сећам се да су дали. Мислим да је сигурно да су продавали - за злато.

Пишем по сећању али има она Калабићева депеша Дражи где се жали да због покрета није могао да извуче још више муниције, иначе би да је ту остао добио још већу количину, нашта му Дража одговара да пријем муниције може да врши и у покрету јер је "довољно вешт". Не знам да ли се лично састајао тада, вероватно не, али јесте добио неку количину муниције (не оружје).

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Зар ће неко нормалан да чита те ловачке приче.

Док Погледи нису почели да пишу и снимају о Калабићу знали су га само из комунистичких серија, а сад су "стручњаци" који пишу монографију на 700 страна са "документима".
Нема потребе да више ико иде за њима и оповргава њихове бесмислице испричане кроз другу форму ,сад са документима - "документовано овај пут".

Кад се они дохвате докумената то вам је као кад се деретићевци дохвате генетике.Све се на крају претвори у "седам офанзива".
Одговори

Милион људи је погледало само документарни а ко зна колико играни филм и литературу.Људи су одлично упознати са чињеницама.
Тако да ће се ово продавати као марксов капитал данас.
Одговори

(17-11-2023, 12:19 PM)Николај Пише:  
(16-11-2023, 10:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(16-11-2023, 08:40 PM)Николај Пише:  
(16-11-2023, 08:19 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да су Немци давали оружје Николи, нема теорије. Не да нема трага - документ, сведочење - већ су се догађаји одвијало тако да то није могуће. Просто речено, било је непријатељство.

На који период се то односи? Пошто му јесу давали оружје у Босни крајем 1944, има о томе и у "Истина о Калабићу".
На период пре овога, наравно.
Ни тада се он није сретао са њима, а чини ми се да је муниција у питању. Тражио је преко својих агената, а не сећам се да су дали. Мислим да је сигурно да су продавали - за злато.

Пишем по сећању али има она Калабићева депеша Дражи где се жали да због покрета није могао да извуче још више муниције, иначе би да је ту остао добио још већу количину, нашта му Дража одговара да пријем муниције може да врши и у покрету јер је "довољно вешт". Не знам да ли се лично састајао тада, вероватно не, али јесте добио неку количину муниције (не оружје).

Калабић је био у источној Босни када је добио муницију?
Одговори

(17-11-2023, 10:40 AM)ZdravkoR Пише:  
(17-11-2023, 10:24 AM)ексрежисер Пише:  

Наравно да треба да буде бесплатно, прескупо је а то што је обимна.... као и "Босанска голгота" истих аутора, углавном шта написа Предраг Мишо Цемовић....

Ево одма' ће и Девић,и Самарџић,и Бенито и Перун,сви који улажу,труд,рад,време,енергију,на концу и новац у своје дело,одмах исто да поделе бесплатно,и гуле бајату проју да би ти био задовољан.

Ево сад ће и штампар,и издавач,и његов радник и трговац,сви ће одмах да похитају да ти учине.
Смањиће ти и број страна,ако ти је обимна.

Дедер да видимо твоја писанија,и ако можеш одвој ми једно 10-15 комада,бесплатно наравно,и плати и доставу,разуме се.

Јавићу ти утиске...поздрав.
Одговори

Лапсус, хтео је да напише "не треба бесплатно"...
Одговори

Онда се извињавамо.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним