Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Битка за Калабића (2)

(23-11-2023, 04:37 PM)Бенито Пише:  Јуче, у продавници Службеног гласника, пазарим нешто и, наравно, гледам књиге. Стоји дотична књига, као нова у књижари, посебно истакнута. Питам продавачицу:
"Госпођо, имате ли Ви неке бенефиције за свој посао? Ипак сте изложени радијацији." И покажем у правцу дотичне књиге. 
У том тренутку, улази други купац и она не одговори. Чим је други купац изашао, жена ми полушапатом рече:
"Знате, и ја сам против те књиге. Ипак је он издао нашег Чичу."
Тужан Тужан Тужан
Па, је л' пао пазар?  Кез
Одговори

Ма, како да не. Баш сам докон да читам умотворине Николе Миловановића Грбе.
Одговори

На фејсбуку сијају варнице испод објаве.
Одговори

Јел има навођења извора у новој књизи о Калабићу и који су најчешћи?
Одговори

Да ли су комунисти упали у четнички систем радио везе?
Удбаши, у њиховим мемоарима, тврдили су да су почетком 1945. године упали у четнички систем радио везе. Наводно, Дражи су слали депеше потписујући се презименом његовог заробљеног команданта, мајора Ћосића. Тако су успели да намаме у клопку и Дражу у његову војску. Ову причу удбаша није прихватила историографија СФРЈ, али јесте данашња, званична, у Србији, у књизи ”Никола Калабић и Горска краљева гарда” др Бојана Димитријевића и др Немање Девића. Два доктора узимају удбашку причу здраво за готово, без провере. Међутим, верзија Удбе демантована је у књизи ”Истина о Калабићу”. Два доктора полемишу са том књигом, не објашњавајући зашто није тачан – ако заиста није – деманти удбашке приче, мада је то њихова дужност, као научника. На овом месту доносимо поглавље из књиге ”Истина о Калабићу” о удбашкој причи о упаду у четнички систем везе
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/da-li-su-komunist...28161.html
Одговори

Могу да се кладим да је комунистима, када су смишљали ту прву верзију заробљавања из 1962. године, као модел послужило хватање усташке групе Боже Каврана из 1948. Њих су намамили у Југославију преко радио-станице.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Самарџићу,

"Од преласка на дупли систем шифровања, нема доказа да су Немци, а наравно ни комунисти, макар једном упали у четнички систем везе. С друге стране, комунистичке радио депеше редовно су хватали и дешифровали Немци, а повремено и четници. То је била логична последица неукости комуниста."

Наравно да има доказа колико су Немци читали и четничких и партизанских депеша.
И четничке су прилично читали, колико и старије партизанске.
А не знам зашто пишете да је то партизанске неукости, кад у фусноти наводите да Немци нису могли да разбију Нову шифру.
Одговори

Јел може један пример да су пробили четничку дуплу шифру?
Одговори

Mилославе, треба да се оканеш те фундаменталне грешке, на коју те и Ватра и ја већ дуго упозоравамо. Наравно да су читали и "дуплу шифру". Давао сам ти примере прошли пут када смо дискутовали о томе. Постоје декрипти немачких порука у којима се позивају децидно на прислушкивање четничког радија дубоко у 1944 па чак и касније. Имам документа о томе, мислим да има и Ватра то.

Да ти поновим илустративан пример, негде из новембра, 1943, декриптован Дражин распис јединицама: "да се запале ватре у облику слова А и да горе целу ноћ. Величати пријатељство Рузвелта и краља Петра. " Немци констатују да је Дража хладан према Британцима док је Американцима веома наклоњен. Пишу и својим јединицама да се не мешају, јер је то начин да се спрече бољшевичке намере.
Више пута сам ти ово поновио.

Друго, како су се дистрибуирали кључеви и упутство за "дуплу шифру"? Па радиом! ( то и сам наводиш горе у чланку). И то једноструко шифрованим, које је већ компромитовано.
Мош мислити, "дупла шифра". Као да је Боготац...
Не знам када ћеш разумети колико је то још онда био доста примитиван метод за функционисање једног гломазног система у ратним условима као што је била ЈВуО.
Одговори

Депеша коју си навео делује као јавна, чак и са намером да је Немци чују. Јел имаш неку о покретима јединица нпр?
Да су простом шифром слали кључеве за дуплу - за ту тврдњу треба баш јак доказ.
Одговори

Ма, не. Порука је декриптована. Значи, била је шифрована. Ти кажеш да је у то време коришћена дупла транспозиција.

За ово друго, ти си навео пример Дражиног упутства за коришћење "дупле шифре" послатог радиом.
Дакле, када је одлучено да се пређе на дуплу шифру, како су дистрибуирани кључеви и сва неопходна упутства? Радиом? Курирски?
Ако је ово прво- логично је да је све потребно послато прво простом шифром ( да би се текст уопште разумео, јел те). А која је даље већ компромитована, то јест читана. Ово друго је много ризичније и спорије из Дражине перспективе гледано, те и мање вероватно?
И да, наравно има доста о покретима и локацијама трупа из 1944.
Одговори

Занимљиво питање како је послато за прву, али не знам одговор. Овај пример није то, ово је од касније, кад су мењане шифре. Када је Дража рекао да се прелази на дуплу шифру - јер је пао Валтер, итд. - тада није послао те нове дупле, нити пише како ће их послати.
Добро, не кажем да нису успели да пробију дуплу. Оно што знам, то је да је Дража истраживао сваку такву могућност, слао је људе, високе официре, да провере. И резултат је увек био да шифра није пробијена. Могуће наравно да јесте, а да нису били свесни. Онда, могуће да је то што је пробијено проста - јер је мало-мало неко користио просту - било је преко 100 радио станица - с образложењем да нема времана за дуплу. Могуће да је и сам Дража поинекад користио просту, ради заваравања непријатеља.
Волео бих да видим извештај као онај за вод Волни, где тачно кажу колико су ухватили, колико дешифровали. Има ли то за 1944?
Одговори

(23-11-2023, 12:42 AM)Милослав Самарџић Пише:  Стварно не знам шта да кажем. А треба да напишем критику. Шта да напишем на ово? Тужан

Држи се чињеница, кратко, за ствари које отворено лажу или подмећу за Бобу и остало. Наведи оригиналне документе и цитирај дословно. Онда максимално распали по њима што лажу, ако је тако како кажеш. И на основу тога изведи једини закључак да неки моралистички закључци вреде колико и те лажи.

Еј, ми у 21. веку ратујемо с њима преко судских вештака да доказујемо да ли је УДБА нешто фалсификовала или није. У архив тајне полиције могу да уђу само одабрани и да виде шта им УДБА дозволи, то јест подметне. И онда ангажују графолога Кидање Који озбиљан историчар може да дозволи ову спрдњу са науком? Зашто архиви политичке полиције нису у потпуности отворени за све истраживаче, сви досијеи доушника јавно објављени и злочинци ако треба и постхумно обележени и кажњени, јесте право питање за њих. После, човече, ево сад ће 80 година још мало. 

Очигледно је да им сметаш Милославе, књига је писана као утук на твоју. Ово са Калабићем биће као и Ломпар са "Духом самопорицања" и аутошовинистима, имаћеш двоцифрени број издања Smile

Одговори

(11-12-2023, 11:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  Добро, не кажем да нису успели да пробију дуплу. Оно што знам, то је да је Дража истраживао сваку такву могућност, слао је људе, високе официре, да провере. И резултат је увек био да шифра није пробијена. Могуће наравно да јесте, а да нису били свесни. Онда, могуће да је то што је пробијено проста - јер је мало-мало неко користио просту - било је преко 100 радио станица - с образложењем да нема времана за дуплу. Могуће да је и сам Дража поинекад користио просту, ради заваравања непријатеља.
Волео бих да видим извештај као онај за вод Волни, где тачно кажу колико су ухватили, колико дешифровали. Има ли то за 1944?
Па ја о томе и говорим. Нису били свесни јер нису били дорасли том нивоу игрице ( немачком нивоу  у овом случају), исто као што ни Немци нису били дорасли Енглезима. 

Ватра је раније постављао на теми "Како су четници шифровали депеше" онај извештај Волнија за прва 3 месеца 1944 где се каже да се ДМ комуникација ослања углавном на двоструку транспозицију и да је проваљено у 343 шифре ( шифра је 2 текстуална кључа) и око 4500 порука. 
Имам ја мислим негде тај извештај, али ме мрзи сад да тражим то.

Према томе, то се драстично разликује од тврдње од које никако да одступиш да "нема доказа да су Немци од увођења дупле шифре прочитали макар једну депешу..". 

У Блечли материјалу има десетине докумената где се Немци мање или више отворено позивају на прислушкивање ДМ радио веза. Документа су од 1943 па надаље. Дакле,сасвим сигурно има и примера за дупле шифре. Мада, Немци не говоре од документа до документа која је транспозиција у питању. То се шаље само одговарајућим јединицама.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Скривени Корисник(а), 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним