Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
(17-11-2023, 02:07 PM)Јужносрбијанац Пише: (17-11-2023, 12:19 PM)Николај Пише: (16-11-2023, 10:05 PM)Милослав Самарџић Пише: (16-11-2023, 08:40 PM)Николај Пише: (16-11-2023, 08:19 PM)Милослав Самарџић Пише: Да су Немци давали оружје Николи, нема теорије. Не да нема трага - документ, сведочење - већ су се догађаји одвијало тако да то није могуће. Просто речено, било је непријатељство.
На који период се то односи? Пошто му јесу давали оружје у Босни крајем 1944, има о томе и у "Истина о Калабићу".
На период пре овога, наравно.
Ни тада се он није сретао са њима, а чини ми се да је муниција у питању. Тражио је преко својих агената, а не сећам се да су дали. Мислим да је сигурно да су продавали - за злато.
Пишем по сећању али има она Калабићева депеша Дражи где се жали да због покрета није могао да извуче још више муниције, иначе би да је ту остао добио још већу количину, нашта му Дража одговара да пријем муниције може да врши и у покрету јер је "довољно вешт". Не знам да ли се лично састајао тада, вероватно не, али јесте добио неку количину муниције (не оружје).
Калабић је био у источној Босни када је добио муницију?
Да.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 14,441
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
(17-11-2023, 12:26 PM)Ocaus41 Пише: Зар ће неко нормалан да чита те ловачке приче.
Док Погледи нису почели да пишу и снимају о Калабићу знали су га само из комунистичких серија, а сад су "стручњаци" који пишу монографију на 700 страна са "документима".
Нема потребе да више ико иде за њима и оповргава њихове бесмислице испричане кроз другу форму ,сад са документима - "документовано овај пут".
Кад се они дохвате докумената то вам је као кад се деретићевци дохвате генетике.Све се на крају претвори у "седам офанзива".
Мора и то да се ради, да се ишчитава и да се демантује. Наравно, то је дужност онога који се бори
за истину и који је
за то компетентан. Имаш оно 14. поглавље "Калабић у литератури" у књизи "Истина о Калабићу" где гос'н Самарџић конкретно, јасно и прецизно подвргава критици радове Косте Николића и Бојана Димитријевића у вези
Калабића и Горске краљеве гарде. Надам се да ће наставити и проширити то 14. поглавље а самим тим и књигу "Истина о Калабићу" VI допуњено издање, као реакција на појаву 700- страничне књиге Девића и Димитријевића.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
(Последња измена: 17-11-2023, 06:19 PM од
Шумадинац.)
Углед:
648
Мислим да је било у области Рогатице, али морао бих да проверим.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 1,098
Теме: 11
Придружен: May 2021
Углед:
245
Не знам да ли је било контаката око Градачца крајем те године.
Поруке: 14,441
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
(17-11-2023, 07:02 PM)Николај Пише: Мислим да је било у области Рогатице, али морао бих да проверим.
Да. 17. децембра 1944. , депешом немачки командант на сектору Рогатица - Сарајево је одобрио испоруку муниције.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
(Последња измена: 17-11-2023, 10:13 PM од
Шумадинац.)
Углед:
648
Поруке: 5,832
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,522
Претпостављам да је у питању 120. страница из петог издања "Истине о Калабићу". Таман да узмем књигу, па да се мало подсетим.
Такође, везано за ону британску забелешку о Калабићу, а коју је Британац урадио на основу изјаве Ивана Попова.
Ту уопште не пише да је било састанака, него стоји да је успостављен индиректан контакт. Ако узмемо да тумачимо само ту забелешку, Никола је послао неког агента да извуче ту муницију (или оружје), а онда је користио против Немаца, комуниста и такође за саботаже против Немаца.
Извлачиш од непријатеља за своје потребе и усмериш против тог истог непријатеља. Ратно лукавство, а чини ми се да Хашка конвенција дозвољава ратна лукавства.
(Последња измена: 18-11-2023, 01:42 PM од
Митић.)
Поруке: 5,832
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,522
Ево, ова 120. страница коју је окачио Николај, то је у петом издању књиге "Истина о Калабићу" на стр. 70 и 71.
Чисто ако неко има пето издање, па где да тражи.
Поруке: 16,986
Теме: 632
Углед:
1,870
Је ли неко набавио књигу?
Нема је у књижарама у КГ.