Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Кондор је врбовао једног немачког шифранта који му је посведочио да могу декриптовати све депеше само је питање у којој мери то хоће да раде. Тада се прешло на двоструки систем шифровања који је такође био лако оборив.
Такође, Кондор се уз помоћ станице дугог домета скинуте са једног обореног бомбардера копчао у немачки систем везе шаљући им алармантне податке.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 16,985
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
У праву си да је претерано рећи "ни једну".
Али не бих се сложио да су то Немци знали боље од нас. Зашто би знали?
Јел си негде видео механизам пробијања дупле шифре?
За просту је јасно, погоде реченицу која је кључ. Али како је ишло за дуплу?
Поруке: 2,279
Теме: 22
Углед:
233
Извештај Вода волни се односи на почетак 1944.
Немци су знали боље од нас каквог су квалитета наше шифре. Да нису, не би ни пробијали у толикој мери.
Да, има наравно описано детаљно и механизам дупле шифре усвојен од четника и механизам разбијања.
Енглези су интервјуисали кап. Шашкијевића по том питању за додатне инфо.
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Вод Болни је био само истурено одељење КоНа 4.
Они су практично већи део рата, негде од 43е, пратили саобраћај противника на Балкану. Имају месечне извештаје где сумарно наводе колико порука и кључева су декриптовали.
То је оно што је Авакумовић погрешно схватио, није колико порука су декриптовали већ колико кључева су нашли.
После рата су Американци испитивали немачке декриптере са Балкана
Они су објаснили како су декриптовали партизанске и четничке поруке.
За транспозиција коју су четници користили су навели да су је разбијали у око 95% случајева са једним шифровањем, односно у 55% кад су кориштене две шифре.
Поруке: 219
Теме: 0
Придружен: Oct 2018
Углед:
36
А зар баш никоме није чудно што ако су га ухватили, нема ама баш никаквог записника о његовом саслушању?
Или ако је ухваћен, како то да нико никада није показао његове личне ствари које су се код њега налазиле у моменту хватања, као што су Дражине ствари које су биле у Архиву БИА, биле изложене једно време у Војном музеју на Калемегдану?
Ја сам на једној изложби у Музеју у Ужицу, лично видео изложену официрски торбу Николе Калабића, у њој су се налазиле оштећне слике његове деце и још нека документа, то је торба која је нађена доста година након рата.
На сликама се исто јасно види да није он са ознашима, то је видљиво голим оком.
Прелиставао сам у књизи Димитријевића и Девића, има најновији налаз вештака којег су ангажовали, а вештак је потписан као дипл. правник, тако да до сада има три вештачења и три мишљења, што је заиста невероватно!?
И остао сам дужан на прозивку изнад, нисам желео да кажем да књига треба да буде бесплатна, наравно да не треба да буде бесплатна, направио сам омашку у куцању, али остајем при томе да је скупа. Морам мало и д апохвалим, има доста слика Калабића које ја нисам видео.
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Самарџићу, полазите од више погрешних претпоставки у вашем тексту.
Наводите да није било случајева да се инфилтрира у систем везе.
То је нетачно, Италијани су у Априлском рату упали у систем везе и изазвали пометњу на фронту ка Албанији.
Систем шифровања КЈ кодовима је компромитован пре рата, па су могли да читају поруке, а у крајњем случају и да се умешају у саобраћај.
Друго је ваша претпоставка да је систем веза ЈВуО 1946. године морао да функционише по свим основама као неколико година раније. Да се знају сва кодна имена, шифре и остало. Није могао јер је већина штабова а и радио станица уништена, везе по куририма тешко да су и функционисале.
Подсетимо се само како је Дража ступио у контакт са Владом у Лондону. Користили су неку поморску шифру и фреквенце, да би некако остварили везу. Да ли су пре тога имали кодна имена, везе, хијерархије... Нису.
На крају, ово што се поставили од наводних порука које су послате Дражи су биле више да би створиле жељену представу Дражи, него да би покушали да га директно ухвате. Да су покушали да уговоре одмах састанак, уз старија кодна имена, свакако би било сумњиво.
И на крају да додамо да је ОЗНА била способна да организује овакве обмане. Тако су успели да похватају целу групу усташа.
Углед:
1,870
Добро, а да ли имаш механизам како су то радили?
Углед:
1,870
Хмм... Признајем да ми није јасно.
Пронашао сам и ископирао око 70.000 четничких депеша. Ако је то трећина сачуваних, значи да их је било 200.000. Према ономе што то и Ватра пишете, Немци су их дешифровали и прочитали око 170.000. Мени делује да је то физички немогуће, да није тачно ни приближно.
У случају партизана, у немачким зборницима види се да их они стално лове преко депеша. Види се да су стално у току са њиховим кретањем. Добро, партизани су имали мало радио станица и мало депеша а лошије су то радили од четника.
Али и код четника би морало да се види да их хватају преко депеша. То се види само за Операцију ''Валтер'', а не за других педесетак операција.