12-12-2023, 09:23 PM
(12-12-2023, 08:22 PM)Милослав Самарџић Пише: Хмм... Признајем да ми није јасно.
Пронашао сам и ископирао око 70.000 четничких депеша. Ако је то трећина сачуваних, значи да их је било 200.000. Према ономе што то и Ватра пишете, Немци су их дешифровали и прочитали око 170.000. Мени делује да је то физички немогуће, да није тачно ни приближно.
У случају партизана, у немачким зборницима види се да их они стално лове преко депеша. Види се да су стално у току са њиховим кретањем. Добро, партизани су имали мало радио станица и мало депеша а лошије су то радили од четника.
Али и код четника би морало да се види да их хватају преко депеша. То се види само за Операцију ''Валтер'', а не за других педесетак операција.
Да покушам још једном. Логика коју си употребио овде није добра. Не, не значи да ако су Немци декриптовали 90 процената ухваћених порука да су декриптовали 90% свих порука које су четници слали радиом. Може само да значи да су декриптовали 90% од једног удела порука (које су успевали да ухвате у етру). Моја претпоставка је да су у етру могли да хватају до 60% радио комуникација. Али и то је преоптимистично због много фактора. Али да поједноставим.
Дакле 90% од 60% свих порука. Што је негде око 55% целокупне комуникације.
Али, као што рекох, ја бих у пракси тај рацио ставио на негде 30-45%. Што је и даље много бољи резултат него што су Савезници имали прислушкујући Немце (а они су из тога имали све податке као на длану), па ти сад види...
Два: Немци су против Михаиловића ишли другим методама, полицијским, рацијама, репресијом, агентурно итд..Потпуно другачија стратегија у односу на ону коју су користили против комуниста.
Три: суштински, да не идем сувише у стручну терминологију, помињу се правоугаоници код двоструке транспозиције, празна места итд.. што се решава статистичким методама уз предзнање ( а имали су га на претек из декрипата једноставнијих шифри, запленом докумената, саслушавањима итд..) и оно најважније, што се зове "криб".
Криб је стереотипни део поруке, поздравни, или потпис , лупам: "генерал Д.Михаиловић", " Дража нас води величини и слободи", "слобода или смрт" - када имаш шифровану поруку, и за један део поруке знаш како гласи у отвореном тексту. А како се каже, четници су били немаштовити а уз то и много причљиви..
Ако то знаш, (јер имаш од раније базу заплењеног или декриптованог материјала), .. ти си већ пола посла урадио. Остатак је само физикалија да идеш у обрнутом смеру. Што више порука имаш, резултати брже расту итд..