Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Битка за Калабића (2)

Поставио сам овде.

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-overl...ja?page=11

У књизи је мало детаљније, али то је то. Јесте мало чудна теза, али мислим да је и Симић помињао нешто о томе - да су ухваћеног Михаиловића слали у Москву пре суђења. Симић у књизи "Тито строго поверљиво" поставља документе у којима се види преписка на Ђиласа, Ранковића и Тита а која се тиче писања, исправљања оптужнице. Пишем по сећању, Ђилас је у то време био у Москви и слао савете по совјетским упутствима.

Знам то за прослеђивање шифре. Ја сам на основу чланка закључио да су имали и неку оперативну улогу.
Одговори

Иван Ивановић: Истина о Калабићу (4)

Калабићево писмо је до те мере прозирно да је очигледно да га он није написао, него неки удбаш у његово име. Тај такође жели да се поправи и стекне трајно поверење наведених комунистичких главешина. Није тешко одгонетнути да се ради о конвертиту Николи Миловановићу Грби. Само он је у књизи коју ће касније написати за све окривио Драгишу Васића!

Наставак:
http://www.pogledi.rs/ivan-ivanovic-isti...alabicu-4/
Одговори

Иван Ивановић:

Цитат:Поставља се питање зашто браним Милослава Самарџића, кад нисам сто посто убеђен у његову верзију? Не браним Самарџића него његово право да трага за истином. Против сам државе која преко својих институција ускраћује право човека да сумња. Из сумње је настала светска књижевност! Бранећи Самарџића, браним у ствари себе! Мој проблем је настао кад сам посумњао у комунистичку догму да је њихова каста народни усрећитељ. Целокупним својим делом супротставио сам се комунистичкој лажи, зато су ми комунисти приредили инквизицију. Милослава Самарџића видим као још једног јеретика кога би да спали неокомунистичка држава, уз помоћ учених судија Института за савремену историју. Прича о канону и јерези је вечна.
На крају, ако Николић-Димитријевић-Остојић непобитно докажу веродостојност Удбиних докумената, онда ће Милослав Самарџић отићи у литературу, а његове две књиге постаће романи, значајнији од постмодернистичких творевина. Ја ћу бити само његов дрвени адвокат. Ако то не ураде, ако остану укопани у бусији комунистичке догме, онда ће довести у питање своју антикомунистичку историографију. А ја ћу постати судија њихове историје!

Одличан завршетак текста!

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Необјављена изјава о Калабићу из 2004. године:
https://www.youtube.com/watch?v=j-v3ye1aun0
Одговори

Мртва уста не говоре. Зар не? Ја сам читао да је Дражину шифру Енглезима заправо дао шифрант Никола Миловановић Грба. Да је ОЗНА била аматерска дружина, говори чињеница да нису могли лоцирати место где се Дража скривао. Да ли можете ово да потврдите? Smile
Одговори

То прво не, он није знао шифру.
Одговори

Калабић је остао енигма до данашњег дана. Smile
Одговори

(08-03-2014, 03:04 AM)Милан Грујић Камењарка Пише:  
Калабић је остао енигма до данашњег дана. Smile

Па није, будале су га убиле а да нису знале ни кога су убиле, да су га убили или ухватили нашироко би га приказивали свету као што су радили са Рачићем, Керовићем, Раковићем итд...
Одговори

Стварно, шта је било са њим након што је убијен? Можда му је неко одсекао браду као онима на Зеленгори..?!
Немогуће да нису знали кога су убили да је био с брадом, кад су после од њега правили лажног Николу..
Одговори

(08-03-2014, 08:54 PM)Романија1 Пише:  Стварно, шта је било са њим након што је убијен? Можда му је неко одсекао браду као онима на Зеленгори..?!
Немогуће да нису знали кога су убили да је био с брадом, кад су после од њега правили лажног Николу..

У то време многи четници су после рата шишали се и бријали да их не би препознали, вероватно је тако и Калабић.
У том крају, ваљевском, мислим да су деловали партизани из Крајине(мислим 4. дивизија) који нису знали како он изгледа јер се нису борили против њега у самом рату. Тако да су га убили а да нису знали кога су убили, и пошто комунистичке главешине никада уствари нису сазнали шта је било са њим, одлучили су да управо његов лик искористе за конструисање своје лажне приче. Тако да постоји званично 4 верзије комуниста о Калабићевој судбини-по Ранковићу, убијен је у Босни од Ћеће Стефановића, по Учи Крстићу убио га је Миле Милатовић, по Николи Миловановићу Грби, убио га је неки сељак у Београду јер му је Калабић наводно побио фамилију, по четвртој живео је у Војводини под лажним именом. Заједничко је да нигде у тим причама нема потврде о времену смрти, нема ни место смрти(осим у Грбиној), у БГ верзији нема имена наводног убице нити икаквог помена о којем се то наводном злочину ради или некога ко би потврдио неку од тих верзија.
Стога њихове приче о Калабићу не треба узимати за озбиљно...
Одговори

A све верзије су да је убијен после 13.марта 46.?

Јел се зна ђе му је гроб? Ваљда га је неко сахранио, јер знам да је Милослав писао у књизи да је било преживјелих четника у тој борби 19.јануара. и да су свједоци његове погибије.
Одговори

Није био сахрањен, преживели четници, мајор Стојановић и други, повукли су се под борбом. Мислим да су комунисти знали да је то Калабић, јер су одмах после тога увели у игру лажног Калабића.
Одговори

Свештеник из Штрпца добио девет година затвора за причешће Драже Михаиловића

... Када су отворили трап, осетио се јак задах - препричава Коста очеве речи. - Горела је слаба лампа, па је мом оцу требало мало времена док се навикао. Ту је била једна клупа, па му је речено да седне и сачека. Затим се иза паравана појавио човек обраћајући се мом оцу речима: „Попе, јеси то ти?“ Био је то мајор Драгиша Васиљевић.
Мајор је упитао попа због чега је дошао, на шта му је свештеник одговорио да је позван да дође како би некога причестио, али да не зна о коме се ради. Тада се иза паравана појавио ђенерал Дража Михаиловић, говорећи Васиљевићу да је он тражио свештеника.

- Мој отац је одмах препознао ђенерала Михаиловића, а са Васиљевићем се познавао одраније. Дража му је тада затражио да одмах обаве оно због чега је дошао и њих двојица су остали сами у тој земуници - прича Поповић. - После причешћивања, он и Дража су још мало поразговарали. Дража га је питао како је сада, јер је годину дана раније мој отац био у затвору у Зеници.

Ђенерал се повукао да се одмори, а Драгиша Васиљевић је попу Добру казао:

- Чича је добро, али је мало ослабио и прилично изгубио живце. Мало је јогунаст, а Калабић нам по куририма стално шаље нека писма...

http://novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%...1%9B%D0%B0
Одговори

Ma najzalosnija mi je verzija da je Kalabic izdao Drazu za tri pileta koja je pojeo sa Krcunom i Aleksandrom Rankovic.To je izneto u knjizi "Draza-smrt duza od zivota"
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним