Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Битка за Калабића (2)

(16-03-2014, 03:50 PM)Вукашин Петковић Пише:  Свештеник из Штрпца добио девет година затвора за причешће Драже Михаиловића

... Када су отворили трап, осетио се јак задах - препричава Коста очеве речи. - Горела је слаба лампа, па је мом оцу требало мало времена док се навикао. Ту је била једна клупа, па му је речено да седне и сачека. Затим се иза паравана појавио човек обраћајући се мом оцу речима: „Попе, јеси то ти?“ Био је то мајор Драгиша Васиљевић.
Мајор је упитао попа због чега је дошао, на шта му је свештеник одговорио да је позван да дође како би некога причестио, али да не зна о коме се ради. Тада се иза паравана појавио ђенерал Дража Михаиловић, говорећи Васиљевићу да је он тражио свештеника.

- Мој отац је одмах препознао ђенерала Михаиловића, а са Васиљевићем се познавао одраније. Дража му је тада затражио да одмах обаве оно због чега је дошао и њих двојица су остали сами у тој земуници - прича Поповић. - После причешћивања, он и Дража су још мало поразговарали. Дража га је питао како је сада, јер је годину дана раније мој отац био у затвору у Зеници.

Ђенерал се повукао да се одмори, а Драгиша Васиљевић је попу Добру казао:

- Чича је добро, али је мало ослабио и прилично изгубио живце. Мало је јогунаст, а Калабић нам по куририма стално шаље нека писма...

http://novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%...1%9B%D0%B0
Ништа није варљиво као памћење...
Нису попа одвели 8-9, већ 6. марта и није Дража заробљен у Репушевићима, већ негде даље од Оскоруше.
Тако се бог тих детаља врти удбашка прича из 1962., године...
Одговори

Докле се стигло, Милославе, са захтевом за рехабилитацију Калабића?
Ево, пренето и овде о захтеву:
Захтев за рехабилитацију Николе Калабића
http://unijamonarhistasrbije.wordpress.c...%BB%D0%B0/
Одговори

Споро иде и тај захтев.
Одговори

Зоран Ранкић: Војвода Калабић је део мог уметничког, али и приватног живота

[Слика: zoran-rankic-(1)_620x0.jpg]

Пре рата, отац Николе Калабића, Милан, живео је у Подновљу, селу шест километара удаљеном од Дервенте, у којој је, опет, живео мој деда Јован. Када је Никола Калабић завршио основну школу и када је требало да се упише у гимназију у Дервенти, његов отац упитао је мог деду да му пронађе неку собу како би младић могао да заврши школовање. На то је мој деда одговорио:“Ено га, нека буде са мојим сином Михајлом, како буде једном, биће и другом!“. И тако је Никола Калабић одрастао са мојим оцем. Све то у доба када нисам ни сањао да ћу га ја глумити деценијама касније. Мени је то доказ да има Бога. Најзад, отац ме није видео у тој улози, јер сам је снимао у марту, а он је умро у септембру. Истина, нико мој није био у четницима, „осим Калабића“.
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...nog-zivota
Одговори

Имали смо некада интервју са Ранкићем о Калабићу:
http://www.pogledi.rs/zoran-rankic/
Иначе имао сам прилике да разговарам са њим, једном смо попили кафу, тамо на крају Кнез Михаилове, где он седи сваког дана. Причао ми је да је сретао Калабића током рата, јер је са породицом био избеглица у Горњем Милановцу, или околини. Калабић је долазио да им помогне.
Али чини ми се да је Гидра отказао улогу, а не Бата Живојиновић. Тј. није отказао, већ је имао проблема са здрављем.
Одговори

Има ли неко објашњење због чега су комунистичке власти чекале 16 година да би широј јавности представиле верзију хватања Драже преко Калабића ако су већ 1946. убацили у игру лажног Чичу и лажног Калабића?
Да ли је једини разлог временска дистанца од самих догађаја како би јавност лакше прогутала причу или постоји нешто друго?
Одговори

Онда то нико не би веровао, а 1962. су већ стасале прве генерације јаничара, које су веровале у све.
Одговори

Још једна слика лажног Калабића, гдје је очигледна разлика у годинама са правим Николом.
[Слика: image.jpg]
Одговори

Очигледна теби, али не и њима. Smile
Одговори

Сведоци као историјски извори, кроз пример случаја Калабић

Ових дана поново је актуелизовано питање коришћења сведока у историографији, пре свега кроз радове Момира Крсмановића, који је објавио вероватно највише изјава сведока историјских догађаја. Крсмановићеве изјаве користио је Предраг Остојић у роману “Чичина прича (или) страдање српско“, а потом и у историографском раду “Заробљавање генерала Михаиловића“, што су, пак, као одличан пример истакли његови сараданици и рецензенти др Коста Николић и др Бојан Димитријевић. Тим поводом, преносимо једно поглавље из књиге “Прави и лажни Калабић“, које се односи на ово питање:
http://www.pogledi.rs/svedoci-kao-istori...a-kalabic/
Одговори

Али и Крcмановић тврди да је Никола издао Дражу.
Треба раздвојити изјаве које је он прикупио о хватању Драже, и оне прикупљене о злочинима над Cрбима.
Одговори

(25-01-2015, 12:20 AM)Романија1 Пише:  Али и Крcмановић тврди да је Никола издао Дражу.
Треба раздвојити изјаве које је он прикупио о хватању Драже, и оне прикупљене о злочинима над Cрбима.
Како, кад је методолигоја иста?
Ако си гледао његов интервју у емисији ''Голи живот'' - то остаје, то је одличан извор, јер прича о сопственом искуству.
А јел учите ви ове ствари на историји, ово у вези изјава?
Одговори

Јеcте иcта, али ти иcкази ниcу вјеродоcтојни - ниcу тачни. Јер Никола је погинуо прије Јовањдана а cвједоци га видили на cлави, што је немогуће. Cвједоци cу давали изјаве у заблуди - миcлећи да је то био Никола. Питајте caд cваког из тог краја шта миcли, cваки ће вам рећи да је Никола издао.
Док код изјава око злочина уcташа, не могу бити заблуде, злочин ce или деcио или није.

Да, имао caм поcебан предмет о томе (знате код ког профеcора Smile ).
Иcторијcки извори - cвједоци и поcредници, критика извора, методологија итд.. Имам ту књигу.
Одговори

Не знамо. Код кога?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним