Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

(31-12-2015, 10:32 PM)ватхра Пише:  Шико,
немам нешто жељу да ти ређам документ за документом да би на крају рекао да су лоше разумели локалне обичаје.
Не знам по којим то локалним обичајима је нормално да се герилци шетају заједно са Немцима, и како то да ти исти иследници нису приметили такве обичаје код партизан.
Постоји велика разлика између директног исказа авијатичара и препричавања из треће руке, нарочито када се говори о темама за које је потребно добро познавање локалне ситуације.
Проблем "глувих телефона" је настајао и на вишим инстанцама, када се дословно не преноси реч иако су била у питању обавештења много вишег нивоа и од људи који су знатно боље информисани о ситуацији у Југославији.
Искази узети од авијатичара имају своју вредност ако се зна на који начин је могуће користити их.

Иначе, није неуобичајена ствар да "подземни" покрети отпора имају "два лица" према непријатељу. Што је нужност како би опстали. И комунисти су се шетали са Немцима.
Због чега то "није примећено" је друго питање које захтева посебну дискусију.
Одговори

(03-01-2016, 10:38 AM)ватхра Пише:  
(02-01-2016, 02:44 PM)Милослав Самарџић Пише:  Савезницима у Италији нису се јавили СДК и војвода Ђујић, већ најстарији официр, генерал Миодраг Дамјановић, командант истакнутог дела Врховне команде ЈВуО, у име ВК, односно у Дражино име. СДК није ушао у Италију, већ Шумадијска дивизија ЈВуО (у коју је преформиран).
Није реч о колаборационистима, већ о делу савезничких трупа. Нису се дакле предали, већ је било наређење да мењају оружје, ради јенообразности. Дају своје, добију друго. Наравно то је био трик да се разоружају, због политике подршке комунистима.
Одредбе о капитулације Немачке, логично, немају везе са антиосовинским формацијама, сем у комунистичкој пропаганди.
Све и да ове глупости јесу тачне, игноришете због чега су 3 пука СДК и црногорски четници враћени у Југославију.
Ништа ја не игноришем, све сам то детаљно објаснио у својим књигама.
Три љотићевска пука и Црногорска национална армија били су у немачком ланцу командовања.
Генерал Дамјановић је имао државни печат Краљевине Југославије.
Ви имате још једно упозорење за речник.
Одговори

(29-12-2015, 11:41 AM)ватхра Пише:  Већ сам ти написао, имаш целе ролне XV брдског армијског корпуса.
http://znaci.net/NARA/T316.php?unit=634

Цитат:Četnici istočno od Sarajeva obnovili nastupanje. Koncentričan napad na Rogaticu i Mesiće. Sopstvene trupe imaju naređenje da posednu liniju Pale-Mokro-Sokolac za aktivnu odbranu (frame no. 43)

Цитат:Događaji na istoku i pad Staljingrada imali su uticaja na raspoloženje srpsko-pravoslavnog stanovništva... Četnici su postali manje pouzdani, počev od preteranih zahteva, preko manjih napada na putnike i sela. Razvili su živu propagandu kako će okupator uskoro biti proteran? Kod četnika je u porastu samopouzdanje i borbeni duh. (frame no. 322)

Цитат:Četnici spolja odaju utisak lojalne saradnje, ali iz agresivnog ponašanja pojedinaca, razoružanja izdvojenih hrvatskih odeljenja i pustošenja muslimanskih i hrvatskih sela vidi se da veruju da će njihov čas kucnuti uskoro. Upadljiva je želja za municiijom. O lojalnosti Muslimana govori i to da je Hadži Efencijina milicija prodavala municiju četnicima. (frame no. 359)

Баш се јасно види међусобна сарадња и поверење 5+5

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Ватра, били су овде негде линкови ка сликама савезничког бомбардовања Пријепоља и околине крајем 1944. Бисте ли их поновили?
Одговори

Има тема на МЦМ, не знам да ли сте на то мислили.
http://www.mycity-military.com/Drugi-sve...-WWII.html

Тамо има ова слика:
http://www.mycity-military.com/slika.php...e-2010.jpg
Не знам да ли их има још.
Одговори

Поново сам прегледао ове слике, није ту. На тој слици јасно се видео мањи савезнички авион док митраљира, а снимио га је авион иза и мало са стране. Видео се чини ми се и лет зрна, тј. дим. А писало је да је Пријепоље, у ствари околина, није баш град.
Одговори

Ова?

[Слика: ew35a_16_prijepolje_29_12_44_JPG_opt1256x1264o0.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Из те серије је, мислим да је било више фотографија. А на једној се видео авион. Јел имаш још?
Одговори

Мислим да је неко поставио линк ка овом сајту:
http://saafww2photographs.yolasite.com/e...eddell.php

Она чувена слика са авионом
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736...3b6c0c.jpg
није из Пријепоља. Пилот је скоро објашњавао како је направио ову слику - ретко је да се види други авион у кадру, јер то није било безбедно.
Одговори

ОК, хвала!
Одговори

Ватра, бисте ли могли да поставите овде цели свој чланак из ''Браничевског гласника'':

Милош Бојанић, Београд
ЕВАКУАЦИЈА САВЕЗНИЧКИХ АВИЈАТИЧАРА ОД СТРАНЕ ЈВУО МИСИЈА ХАЛЈАРД ПО АМЕРИЧКИМ И НЕМАЧКИМ ИЗВОРИМА
Апстракт:
Током Другог светског рата велики број савезничких авијатичара је пао на територију Југославије коју су контролисали герилски покрети, НОВЈ и ЈВуО, који су их евакуисали. У овом раду су представљене околности под којима се одвијала евакуација авијатичара од стране ЈВуО, какви су били њени односи са савезницима и обореним авијатичарима. Анализиране су контроверзе око оптуж- би о убиствима и предаји Немцима савезничких авијатичара, као и ситуација у Југославији. На основу америчких извештаја о несталим авијатичарима, и њиховим изјавама, покушали смо да поименично попишемо све чланове посада које су биле код четника, и да реконструишемо њихову евакуацију. Кључне речи: Други светски рат у Југославији, ЈВуО, четници, Дража Михаиловић, Мисија Халјард, Прањани, Коцељева, Бољанић, пилоти, авијатичари, спашавање иза непријатељских линија, стратешко бомбардовање Европе, USAAF, 15th Air Force, B-17, B-24, P-38, P-47, P-51, C-47 Увод Евакуација савезничких авијатичара од стране ЈВуО (четника), чији је највећи део обављен у Мисији Халјард, је у претходних година у Србији један од најпомињанијих догађаја из Другог светског рата. О томе је код нас објављено неколико књига, попут ”Мисије Халјард” из 2004. Миодрага Пешића, који је и сам учесник акције. 2009. године је преведена и књига америчког новинара Грегори Фримена ”Заборављених 500”, која говори о овом догађају из аспекта неколико учесника а у најави је и снимање филма са истом темом5 .
У току је и процес рехабилитације Драже Михаиловића који такође узима доста пажње у медијима, и ту се опет, као и пре 65 година, потеже питање оптужнице, при чему је и један од авијатичара понудио да сведочи у корист одбране6 . Осим тога, ова операција се помиње у доста књига о четничком покрету у Другом светском рату, попут неколико пасуса у ”Четници у Другом свет- ском рату” Јозе Томашевића из 1975. године, или “Shadows on the mountain” Марсије Франсис Кураповне из 2010. године, која је посветила неколико поглавља овој теми.
И поред тога што је ова евакуација данас опште позната, остало је до- ста непознатог о томе, почев од тога колико је заправо авијатичара евакуиса- но, како је та евакуација текла и на које начине је извођена, како је изгледала у односу на ону коју су у исто време, често и на истим местима, изводиле сна- ге НОВЈ. Због свега тога не чуди што број евакуисаних варира у литератури, почев од 343 америчка авијатичара колико се наводи у извештају капетана Лалића који цитира Томашевић, па до преко 600 колико наводи Милослав Самарџић у тексту за ”Слободу” 7 .

П.С.
Иначе преко 600 односи се и на енглеске пилоте, не само на америчке.
Одговори

Са МЦМ форума:
http://www.mycity-military.com/Drugi-sve...l#p1794502

Чланак (пдф):
https://www.dropbox.com/s/3gc4mi70242057...6.pdf?dl=0

Табела (ескцел):
https://www.dropbox.com/s/fp63obkno0qxn2...4.xls?dl=0

Чланак и табела су писани половином 2014.
У међувремену су се појавиле и нове информације, али не мењају пуно закључке.

Едит: исправљени линкови.
Одговори

Е Ватра, честитам. Јел то први рад који си објавио?
---
Наградно питање за Ватру и остале форумаше: колико дуго је званично трајала мисија Халјард?
Одговори

(16-02-2016, 09:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  Иначе преко 600 односи се и на енглеске пилоте, не само на америчке.

Британских авијатичара је уопште евакуисано знатно мање од америчких. Можда око 150 из целе Југославије. Нисам их пописивао јер немам све документе за њих.
Од ЈВуО је евакуисано директно свега 9 - један 31. маја, а преостали током мисије Халјард, сви из Прањана.
Било их је још код четника, и они су заједно са Американцима предати партизанима. Укупно мислим да је било можда 15-ак британских авијатичара код ЈВуО. Било је и нешто ослобођених заробљеника поред њих.

Да се вратимо на ”преко 600” - ваш број је ту наведен као горњи који се наводи. Британци не мењају пуно ствар.

Шико,
пошто сад немам времена да тражим по ролнама, мисија Халјард је повучена 27. децембра.
Међутим АЦРУ, чији је она био део, је наставила да ради, мислим до краја рата, са члановима Халјарда (осим Мусулина). Не знам да ли се и даље водила под истим називом, сумњам у то.

(17-02-2016, 01:00 AM)Chicot Пише:  Е Ватра, честитам. Јел то први рад који си објавио?

Ово је први који је објављен.
Још два рада из исте области су предата и чекају објављивање.

У припреми је још неколико радова.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним