Поруке: 4,407
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
652
(11-09-2023, 05:22 PM)ексрежисер Пише: Код комуниста је још црње било.Само је требало градити базу.Четри године рата,морале су од Србије створити тврђаву,а наша тврђава брзо паде.
Тешко је признати али четници из Босне,Крајине и ЦГ показаше се јачи и идеолошки и војно од наших из Србије.
Како да створиш тврђаву са по два метка на пушку!?
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
(Последња измена: 11-09-2023, 06:10 PM од
Николај.)
Поруке: 385
Теме: 2
Придружен: Nov 2022
Углед:
56
Николај,није ни требало да стварају тврђаву већ да наставе са герилом.Шта ће тек у опустoшеној Босни са два метка па још на крају заокренуше назад,сада и без та два метка али и без хране са преполовљеном војском,на слабо познатом терену и где им народ више није него што јесте био наклоњен ?! Одлазак у Босну ми се понекад чини као повлачење у Албанију али не у јесен 1915-е већ 1914-е након битке на Дрине,изгубљене као и она за Србију август-септембар 1944-е.Изгубљена је била битка али још увек није рат.Неколико десетина хиљада наоружаних људи у позну јесен-зиму би било озбиљан политички и војни фактор.У Босни само заборављена војска.
Углед:
652
Па ево, режисер рече да је од Србије требало створити некакву тврђаву, после трогодишњег господарења четника у њој, па се питам како кад пребројаваш сваки метак, док комунисти имају чак и тенкове. Исто тако је немогуће да наставиш и са герилом у Србији у таквим условима, без муниције, са надолазећом зимом, са масом побијених сарадника од стране комуниста по селима и градовима, са присутном Црвеном армијом, напуштени од свих, укључујући и краља, итд.
Повратак у Србију у таквим условима на пролеће наредне године јесте чудан нама са ове временске дистанце, али тада је то вероватно била једина опција, осим предаје.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 1,277
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
301
Новија војна историја Србије је показала да идеја о "Тврђави Србији" никада није била успешна и верујем да је Чича као некадашњи питомац Војне академије то јако добро знао, као што је био свестан каквом злу треба да се супростави тј. да ово нису ни Турци ни Немци.
(Последња измена: 11-09-2023, 08:05 PM од
Ђорђе.)
Углед:
652
(11-09-2023, 08:03 PM)ексрежисер Пише: (11-09-2023, 06:10 PM)Николај Пише: (11-09-2023, 05:22 PM)ексрежисер Пише: Код комуниста је још црње било.Само је требало градити базу.Четри године рата,морале су од Србије створити тврђаву,а наша тврђава брзо паде.
Тешко је признати али четници из Босне,Крајине и ЦГ показаше се јачи и идеолошки и војно од наших из Србије.
Како да створиш тврђаву са по два метка на пушку!?
Три и по године си легализован,и наслоњен на квислиншки апарат,који заправо ради за тебе и имаш два метка?
Па и то легализовање и аранжмани са Недићем,а и са сдк у каснијој фази рата је грешка.
Неискрено,са краткорочним ефектима,а суштински је борбену вредност јединица смањило на максимум.
То се видело баш у Србији у јесен 44.
Ето, сам си дао и одговор. То што би извукли од недићеваца имало је за два сата борбе.
Поруке: 385
Теме: 2
Придружен: Nov 2022
Углед:
56
Па јесу ли спасили главе ?Када би се ратови добијали спашавањем главе.Читав тај рат је у знаку чудних одлука.Парадоксално је да је највише војника ЈВуО(из Србије) прешло у Босну у јесен 44-е ! Никада их толико није било тамо у време када је њихово присуство,бројност,организација и дисциплина могла донети решавајући исход.Ако су већ отишли . . чему враћање ?!Посматрачу са стране изгледа као да су се склонили да не сметају успостављању и учвршћењу комунистичке власти.Јесу ли забележени оружани сукоби ЈВуО и Црвене армије ?
Поруке: 17,035
Теме: 632
Углед:
1,886
Која Трифуновићева депеша? Јел читаш оне силне књиге? Не да се то приметити.
Четници су отишли из једних српских бановина у друге, или, данашњим терминима, из РС у РС, због преко пола милиона страних војника који су упали са истока. Како ви пишете овде, као да су отишли на Марс. Преко Дрине их је дочекао исти српски народ (био сам тамо, Вучјак итд, мого бољи Срби од вас што ово пишете).
За герилски рат овде је остављено око 10.000 четника, али тај план није успео. Као ни други планови, јер су непријатељи били прејаки.