Поруке: 385
Теме: 2
Придружен: Nov 2022
Углед:
56
Четници су отишли из 100%српске средине у крајеве налик леопардовој кожи када је у питању религијска мапа.При томе,постоје "мрље" на тој кожи које иако настањене православцима не би добро дочекали ЈВуО.На пример Козара.Друго,Босна је била потпуно опустошена за 3.5године.Она је и у мирно доба имала проблем са храном(наравно не сви крајеви,Лијевча поље сигурно не )када је лошија година.То се јасно видело на пример 92-е године,сваки прекид снабдевања из Србије је значио скоро тренутну кризу у снабдевању у свим западним српским крајевима .1944-е је наравно било много горе.Сам пролазак ЈВуО,без задржавања,би за логистику био више него захтеван.Како би се снабдевали,на пример,западно од Уне или северно од Саве ?Ако о одлуци о напуштању Србије можемо дискутовати,одлука о повратку је била погубна.То није могло да успе.Да ли неко зна је ли било оружаних сукоба између Црвене Армије и ЈВуО 1944-45-е ?Главнина ЈВуО је неко време била у домету совјетске авијације -
Поруке: 1,374
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
137
Логична или не, по мени је погрешна. Требали су ићи , пробијати се за Италију, као Ђујићеве и Јевђевићеве јединице, покушати спасити што се спасити може. Повратак у Србију је био самоубиство. Безизлана ситуација. Свеједно да ли ишли јужно куда су ишли или да су се враћали Озреном, иста би их судбина негдје чекала. Сваки наставак борбе је значио само горе страдање.
Поруке: 17,005
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
Разумем. То су биле тврде генерације.
Углед:
56
Нисам знао да је сукоб у Крушевцу био тог интензитета.Питао сам због тога што ја нигде у литератури(до Мачве совјети нису дошли па немам никакве информације из прве руке) нисам нашао да се Црвена Армија обрушила на ЈВуО по уласку у Србију.Значи да није имала такво наређење.Иначе би без проблема 400-450.000 црвеноармејаца уз технику и искуство које су имали без проблема збрисали четнике.(и било кога другог у тадашњој Србији ко би им се супротставио).Значи да је Толбухин стриктно извршавао наређење о избацивању Немаца из дела Југославије(Подунавља и пре свега као капије према Бечу) и довођењу Тита у Београд.Против четника није ишао,барем не у мери у којој је лако могао.Какав је његово однос према Титу био знамо из инцидента са тортом коју му је Броз поклонио.
Углед:
56
Милославе,да су ишли на уништење четника не би била само два сукоба. Лука,олади мало да те не пошаљем на неко место.
Поруке: 1,374
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
137
Извињавам се свима!
Викторија, ето ја тебе одмах шаљем у то мјесто.
Поруке: 2,279
Теме: 22
Придружен: Jul 2013
Углед:
233
Luka, Victoria je u pravu. Nema potrebe toliko ofanzivno prema čoveku zato što ti je neistomišljenik.
Sovjeti su Mozda mislili o četnicima kao o fasistima, ali u stvarnosti nisu želeli da se direktno upliću taktički, zbog saveznika. Uvek je postojala bojazan da saveznici opet okrenu ćurak. Što su i bili signali iz nekih štabova. Američkih.
Drugo, Tito je nije želeo svedoke, čak ni svoje mentore.