07-02-2025, 06:57 PM
Димитрије Цинцар Марковић?
(07-02-2025, 07:35 PM)Митић Пише: Са места премијера, Димитрије Цинцар Марковић није могао да угуши Мајски преврат и тиме је утицао на краља Александра Обреновића. И на крају је сам Цинцар Марковић страдао.Ваљало би, ако је икако могуће, да заобиђемо закључке ове госпође.
Можда је баш он требало да открије заверенике међу официрима, јер је био генерал.
Цитат:
"А председник владе Цинцар-Марковић, ма колико интелигентан, показао се и као наиван човек. Све до смрти, Александар Обреновић је слепо веровао да његови официри неће прекршити заклетву. Тако је и као двадесетшестогодишњи краљ, још младић, олако прелазио преко дојава да му се приближава судњи час. За такав његов став, пише др Сузана Рајић, умногоме је одговоран и председник Владе генерал Цинцар-Марковић, који му је тврдио да завера официра против краља није могућа, да је реч о неколико усијаних глава које ће се охладити."
https://www.kcns.org.rs/agora/dimitrije-...ih-pobeda/
(07-02-2025, 08:43 PM)Бенито Пише: Ваљало би, ако је икако могуће, да заобиђемо закључке ове госпође.
Мислим, "Цинцар-Марковић је морао да зна...." Човек био председник владе. По тој логици, ваљда је ђенерал Миливоје Павловић, као министар војни, пре требао тако нешто да открије од Цинцар-Марковића.
Али, да не улазимо.... Молим Те, заобиђи ме са њом, ако је икако могуће... Хвала унапред.
(07-02-2025, 07:18 PM)Бенито Пише: Јасно вам је да нема конкретног одговора на ово питање. Не би га било ни кад би се начинила најобјективнија могућа студија по овом питању.
Питам зато што ни сам не знам одговор.
Било би добро да дате објашњења за ваше одговоре. Односно да знамо на шта конкретно мислите када неког кандидујете за тако црно место у српској историји.
ПС Милославе, откуд асоцијација на крај 19 века?
(07-02-2025, 09:26 PM)Милослав Самарџић Пише:(07-02-2025, 07:18 PM)Бенито Пише: Јасно вам је да нема конкретног одговора на ово питање. Не би га било ни кад би се начинила најобјективнија могућа студија по овом питању.
Питам зато што ни сам не знам одговор.
Било би добро да дате објашњења за ваше одговоре. Односно да знамо на шта конкретно мислите када неког кандидујете за тако црно место у српској историји.
ПС Милославе, откуд асоцијација на крај 19 века?
Тад је била најгора државна управа. Све до 1903.
(08-02-2025, 03:06 AM)Ђорђе Пише: И ја бих рекао Драгиша Цветковић. Приличан број аутоголова (нарочито с Бановином Хрватском), на најзначајнијок позицији у држави, док је монарх био малолетан а намесника није могао зауздати. Неко би рекао, вакуум моћи који би сваки политичар желео искористити да остави нешто корисно иза себе. Драгиша Цветковић је оставио Бановину Хрватску и приступ Осовини. Да је само једно, било би катастрофално али у комбинацији су се показали као апокалипса по Србе (а и Србију).
Иронично или не, од тада можда и немамо српског политичара у земљи.