(03-11-2013, 02:20 AM)Милослав Самарџић Пише: ...
1) - Продор долинама Босне, Дрине и Мораве - али то је потпуно небитно за суштину приче.
...
2) - Е, то је битно за суштину приче. Јер, да су они дошли, не би било република, остале би бановине, не би било диктатуре, одржавали би се избори... Не би било покоља Срба од септембра 1944. па даље, итд.
Дакле, не би дошла Црвена армија, јер би ово остала западна интересна сфера.
Партизани су тада били око Бихаћа, источно од линије Дрвар - Козара доминирали су четници. Па тако и на поменутом сектору.
1) - Има доста разлога због којих је небитно. Основни би био, да су тад англиканци могли ДОБРО да бирају. А са обзиром на њихове шпекулантске традиције, квантитете и квалитете, донели су одлуку сигурно не погрешну. Сигурно не погрешну за њих.
2) - Овде се ви и ја не слажемо од почетка оверлорд приче. А не око постојања планова шта год они били, јер папир је папир. Да поменем да ни чувени Вхатра, не негира те планове, али ни броз, ни нико.
Пошто сам своје мишљење већ доста образложио (не никако и у целости) у претходним дискусијама, могу само да дам његову суштину:
И да је било Балканског фронта у малој, или већој, највећој мери.
Опет би чирчила подржао тита, опет би усташе, ционисти, британци владали југославијом, опет би побили силан Српски народ, Дражу и Четнике, опет би било отимачине Српске имовине, опет би Србима била тиранија. И да су остале границе бановина и да нису, опет би крвати и остали данас били признати и подржани од британије и демократија, а Срби опет сакаћени и уништавани.
А једина битна разлика је, што би да није црвена (Руска) армија дошла овде и истерала немце, то првенствено морали да чине Срби, па би нам ту још 10х више све изашло на нос.
А одмах затим и страшна опасност да енглези преметну усташе у слободаре, а да им се прикључи броз. Тек онда би била комплетна лудница, али не немцима, већ Србима и Србији.
Мислим да су управо због неуспеха да усташе врате себи (родитељима усташа) британци и одустали од Балканског фронта.
Али нема везе...
Што се тиче распореда снага у том тренутку (не знам баш дал је ваш дати распоред одговарао са сатницом планова), пало ми је на памет да нису хтели да изолују Србе преко Дрине и можда нешто тако покушају. Рецимо да Србију оставе брозу, а крвацку (са Босном, итд...) направе неовисном демокрацијом. Па и сам план да се искрцају на пушкомет од најгорих усташа, ми не делује убедљиво. Сем опет у смислу да им је за Балкански фронт требала ОБАВЕЗНА усташка мимикрија.
Значи варијанта да павелић изненада буде смењен неким финим англеским усташом у зобрегу (или да се чак Далмација дистанцира од зобрега...), па да усташе и енглези крену ка Дунаву здај. Наши би онда били у глибу до балчака...
У сендвичу између усташа + енглеза и усташа + немаца, где би био тита Бог Свети зна, али једно је сигурно, био би против Срба и са енглеским пасошом, спреман да ујури у Србију по крају баладе.
А шта би било са Русима онда?
Опет би морали да окруже мађарску са југа, али само једно је СИГУРНО у тој варијанти - не би никада пристали да југославија буде 50-50% а да им тито буде "њихових" 50% у Србији, значи НЕМА ТЕОРИЈЕ!
И овако су са титом били у предратном стању, од почетка 2. рата (и пре) па до 1948. када се тито јавно одцепио од СССР-а и јавно потврдио као британац. Па неки изгледа овде заборављају да је СФРЈ била члан НАТО пакта, а никада никакав део у војној структури СССР-а.
А да машта може свако (и чува живце), нисте изгледа много научили из ових задњих 25 година. Додуше, мени није ни мало било лепо, јер сам све то знао и задњих 25 година...
Поздрав!