Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Овај филм морате видети!

(16-05-2015, 07:47 PM)ватхра Пише:  А четници су се нашли у Италији јер их је ко пустио на авион?
Tи не схваташ основне ствари..
Проблем је избио јер су се, не четници, већ делегати Централног Националног Комитета - који су чиниле све предратне парламентарне странке и који је као такав заиста представљао вољу већине народа - нашли у Италији у време када се Черчил састајао са Титом. Према томе, појава непартизанских елемената је дошла у незгодан час, када се силом и против сваког права спроводила британска политичка воља.
Друго, та група је требало да се придружи Живку Топаловићу који је већ био у Италији и "ојача" националну позицију пред разговоре са Шубашићем који је формално овај морао да организује.
Дакле, врло непријатна ситуација за Тита,Шубашића и Черчила.

Када смо код Топаловића, пошто спочитаваш Мусулину "прекорачење овлашћења" - по ком основу је Топаловићу дозвољено да се евакуише заједно са англоамеричком мисијом - која је притом и симболизовала прекид свих формалних односа са Михаиловићем? Како то она није "прекорачила овлашћења"? Можда зато што су одговорност за то сносили Енглези?

Не можеш се бавити околностима око Халјарда а да не познајеш елементарне ствари, од 1941 па надаље.
Најтоплије ти препоручујем, да се за почетак упознаш са овим рецимо:

http://www.pogledi.rs/odgovornost-cercil...hailovica/

(16-05-2015, 07:47 PM)ватхра Пише:  Шико,
МекДауелова мисија је требала да буде само обавештајна и као таква је одобрена. Имаш код Бибера опис задатака и како је требало да се представи Дражи.
Оно што је потурено није била само обавештајна и зато је опозвана.

Ја јако добро знам шта "имам" код бибера, проблем је што ти не знаш ни за шта друго осим тога.

Мисија није опозвана јер "је прекорачила овлашћења" већ због Черчиловог притиска на Рузвелта, под овим образложењем
Цитат:Mi se upinjemo da Titu damo podršku i, naravno, ako SAD podrže Мihailovića, nastaće kompetan haos. Nadao sam se da će stvari u vezi sa
tim ići glatko ali ako nastavimo da podržavamo različite strane postavićemo
scenu za jedan fini građanski rat. General Donovan je zastupao jak Mihailovićev lobi upravo kada smo ubedili kralja Petra da odlučno raskine sa njim i kada su mnogi četnici prebegli u Titovu narodnooslobodilačku vojsku. Jedina šansa da se sačuva Kralj je jedinstvo Premijera, Bana Hrvatske i Tita...

В Робертс, Савезници, стр 295
Одговори

(16-05-2015, 11:07 PM)ватхра Пише:  Сведочења дата пред Комитетом за праведно суђење нису лоша. Урађена су другачије од службених изјава и имају другачије податке. Али ради се о узорку који је прилично селективан, те из њега не можеш да добијеш целу слику. Ако бих изабрао 20 других сведочења, добила би се потпуно другачија слика.
Комитет је узео у обзир целокупан материјал који је био на располагању, што ће рећи и писана сведочанства авијатичара дата под заклетвом, преко триста таквих. И налаз комисије се ослања и на тај материјал, а не само на усмена сведочења и оно што се налази у књизи, па према томе, нема говора о "селективности" и "случајном узорку"
Одговори

(17-05-2015, 02:45 AM)Chicot Пише:  Комитет је узео у обзир целокупан материјал који је био на располагању, што ће рећи и писана сведочанства авијатичара дата под заклетвом, преко триста таквих. И налаз комисије се ослања и на тај материјал, а не само на усмена сведочења и оно што се налази у књизи, па према томе, нема говора о "селективности" и "случајном узорку"

Шико,
у КЗПС је било 20 авијатичара. Њихова структура не одговара просеку авијатичара који су били код четника.
Не знам како су их бирали, али ако се јесте пријавило њих 300 да сведочи онда су сигурно направили селекцију како им је одговарало.
Авијатичари који су сведочили су пали у Србију или у источну Босну. Скоро сви су чланови посада које су целокупне пале код четника.
Нема ниједно сведочење посада које су пале западније. Нити код Ђујића, Ђуришића, Лукачевића...
Одговори

Нису они бирали никако, него људи нису могли да дођу. Живели су далеко, били на служби далеко... Ових 20 су могли да дођу, остали су дали писане изјаве или шта већ. Дакле, то није принцип као код комуниста, да се нешто муља и намешта.
Одговори

(17-05-2015, 07:08 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нису они бирали никако, него људи нису могли да дођу. Живели су далеко, били на служби далеко... Ових 20 су могли да дођу, остали су дали писане изјаве или шта већ. Дакле, то није принцип као код комуниста, да се нешто муља и намешта.

Можда и нису, али то је статистички јако мало вероватно.
Кад би се видео списак тих 300 људи које су дали изјаве било би јасније.
Одговори

(17-05-2015, 02:45 AM)Chicot Пише:  
(16-05-2015, 11:07 PM)ватхра Пише:  Сведочења дата пред Комитетом за праведно суђење нису лоша. Урађена су другачије од службених изјава и имају другачије податке. Али ради се о узорку који је прилично селективан, те из њега не можеш да добијеш целу слику. Ако бих изабрао 20 других сведочења, добила би се потпуно другачија слика.
Комитет је узео у обзир целокупан материјал који је био на располагању, што ће рећи и писана сведочанства авијатичара дата под заклетвом, преко триста таквих. И налаз комисије се ослања и на тај материјал, а не само на усмена сведочења и оно што се налази у књизи, па према томе, нема говора о "селективности" и "случајном узорку"

Како год да су узете, узете су сигурно много озбиљније него сведочења сведока оптужбе на Дражином суђењу.

Када смо код тога, Самарџићу, да ли могу негде да се погледају задње изјаве Мушицког, Радића, итд.
Одговори

Има у стенограму. У ствари Радићеве се сећам, Мушицког не, можда није говорио, или сам заборавио.
Одговори

Има опширна завршна реч Мушицког. То је у другом делу, после Драгог Јовановића и екипе, није ми било потребно.
Мушицки каже да су га компромитовали љотићевци, нарочито Марисав Петровић, који је био наредник у Аранђеловцу, па је саовољно напустио то место и дошао у Кргаујевац. Каже да је због чланова Збора, нарочито Марисава, које никако није могао да обузда, више пута подносио оставку.
Цитат:
''Ја се ограђујем од оних лица која су мене компромитовала, а то су баш љотићевци, њих је било у почетку много, 500 на 1000, један према два, а на крају их је остало свега једна десетина. Својим утицајем спречио сам њихов утицај на командовање, од 7 команданата батаљона остало их је један или највише два. Такав је био однос. Што смо даље од тих догађаја све ми је јасније да сам требао да будем злоупотребљен''.
Даље, бранио се да је он био само чиновник државе током окупације, а после капитулације, тј. каже да је била капитулација и да је његов положај био законит. Није се мешао у политику, ни један говор није одржао, сем на две сахране својима, није био фашиста, чекао је долазак Западних савезника па да дигне устанак. Главни мотив био му је да не гину Немци јер убијају 100 за једнога.
Одговори

А што се тиче Радића у ствари опширно је говорио његов адвокат, а он је то прихватио. Сам је говорио мало или нимало, не нађох у брзинском прегледу. Много има материјала, око 6.000 страница.
Одговори

(17-05-2015, 08:31 PM)ватхра Пише:  
(17-05-2015, 07:08 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нису они бирали никако, него људи нису могли да дођу. Живели су далеко, били на служби далеко... Ових 20 су могли да дођу, остали су дали писане изјаве или шта већ. Дакле, то није принцип као код комуниста, да се нешто муља и намешта.

Можда и нису, али то је статистички јако мало вероватно.
Кад би се видео списак тих 300 људи које су дали изјаве било би јасније.

Верујем да списак авијатичара сигурно постоји, а и њихове писане изјаве које су слали Комисији из 1946. Такође постоје у НАВ-у и изјаве авијатичара које су морали да дају официрима мисија Халјард и Ренџер као део редовног прикупаљања података од спашених посада. Једино на тај начин је могуће утврдити поуздано две чињенице: прво колико је тачно било спашених пилота, када су оборени и које су их јединице ЈВуО прихватале и како су дошли до Прањана. Посао није превелик али проклето време кога имам најмање и новац кога такође немам при руци, па да то ископамо. Али, даће Мили Бог, само нек је памети и здравља...
Одговори

(18-05-2015, 04:09 AM)Драгачево Пише:  Верујем да списак авијатичара сигурно постоји, а и њихове писане изјаве које су слали Комисији из 1946. Такође постоје у НАВ-у и изјаве авијатичара које су морали да дају официрима мисија Халјард и Ренџер као део редовног прикупаљања података од спашених посада. Једино на тај начин је могуће утврдити поуздано две чињенице: прво колико је тачно било спашених пилота, када су оборени и које су их јединице ЈВуО прихватале и како су дошли до Прањана. Посао није превелик али проклето време кога имам најмање и новац кога такође немам при руци, па да то ископамо. Али, даће Мили Бог, само нек је памети и здравља...

Не знам на који списак мислиш.
Шико је споменуо да је 300 авијатичара послало своје изјаве КЗПС-у. То би можда могло да постоји у Хуверовом институту:
http://www.oac.cdlib.org/findaid/ark:/13...mihailovic

Што се тиче изјава, нисам чуо да су официри на терену обављали испитивање авијатичара, одакле ти је та информација?
У изјавама се углавном спомиње место где су авијатичари пали (ако је авијатичар знао или га је уопште занимало), нема назива јединице која их је преузела. Сумњам да су једни другима то и говорили.

За мисију Халјард постоје подаци о броју евакуисаних али сам списак нисам успео да нађем.
На основу изјава и докумената о несталим посадама сам успео да попишем скоро све авијатичаре евакуисане током Халјарда - недостаје ми свега неколико. Међутим за око 150 њих немам изјаве, па не могу да их спојим са датумом евакуације.

-----

Изјаве из 15. се чувају у АФХРА, што је лоше јер нису доступне преко нета као оне из 8. ААФ. Добра ствар је што су код њих јевтиније ролне - 30 долара по комаду. Али је лоша што су изјаве разбацане на једно 50 ролни. Ја сам скупио доста тога, око 2/3, али су преостале у мањим количинама на више места. Може да се деси да на неким ролнама буде свега пар изјава авијатичара евакуисаних из Југославије, а на другима и више десетина.

Драгачево, ако те занима да бунариш по том материјалу, можемо да се договоримо око поручивања ролни да поделимо трошак и материјал. Још битније за тебе да ћеш мање времена провести истраживању где се шта налази.
Одговори

(18-05-2015, 10:36 AM)ватхра Пише:  Не знам на који списак мислиш.
Шико је споменуо да је 300 авијатичара послало своје изјаве КЗПС-у. То би можда могло да постоји у Хуверовом институту:
http://www.oac.cdlib.org/findaid/ark:/13...mihailovic
Да, готово сигурно да се то тамо може наћи. Штавише, почео бих од Мартинове грађе која је прилично обимна. Осим тога, био је уредник књиге "Родољуб или издајник", тако да се у његовој архиви сигурно налазе и документа комитета за праведно суђење, спискови, изјаве и слично. Чини ми се и да је неке учеснике интервјуисао накнадно, и тај аудио материјал је тамо.
(18-05-2015, 10:36 AM)ватхра Пише:  Што се тиче изјава, нисам чуо да су официри на терену обављали испитивање авијатичара, одакле ти је та информација?
У изјавама се углавном спомиње место где су авијатичари пали (ако је авијатичар знао или га је уопште занимало), нема назива јединице која их је преузела. Сумњам да су једни другима то и говорили.

Не би требало да те то чуди, барем када су мисије код четника у питању - због специфичности политичке ситуације шефови мисија су имали "посебне задатке".
Нашао сам један Мусулинов извештај из периода његовог првог боравка у Србији. Има и нешто материјала у оном осс микрофилму, чак и један извештај од Хантингтона (шефа независне мисије код Тита) који би могао да указује на то. Додуше, само сам прелетео, па не могу да тврдим док не проучим детаљније, али велике су шансе да је тога било. Било би занимљиво видети те неформалне изјаве.
(18-05-2015, 10:36 AM)ватхра Пише:  Драгачево, ако те занима да бунариш по том материјалу, можемо да се договоримо око поручивања ролни да поделимо трошак и материјал. Још битније за тебе да ћеш мање времена провести истраживању где се шта налази.
Поздрављам предлог, треба ископати што више материјала који нам је до сада био непознат или недоступан.
Одговори

Шико,
који је извор да је прикупљено 300 изјава?

За изјаве на терену, не ради се о појединачној изјави коју је мисија могла да запише, где се наводи неки подаци везани за рад (типа тамо су Немци, овде има још авијатичара), већ о систематичној изјави одакле може да се види пут евакуације.
Одговори

(19-05-2015, 08:28 AM)ватхра Пише:  Шико,
који је извор да је прикупљено 300 изјава?

За изјаве на терену, не ради се о појединачној изјави коју је мисија могла да запише, где се наводи неки подаци везани за рад (типа тамо су Немци, овде има још авијатичара), већ о систематичној изјави одакле може да се види пут евакуације.

Због чега пут евакуације не може да се види из неформалних изјава? Шефови мисија су имали првенствени задатак да воде рачуна о томе - евакуацији и околностима у вези исте. Зашто бисмо њих искључивали из тога?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним