Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Злочини четника (ЈВуО)

(24-12-2016, 05:52 PM)Романија Пише:  
(24-12-2016, 12:09 PM)luka.luke Пише:  Ово је врло незгодна тема, да не кажем незахвална за анализу. Мало да упоредим са ратом 92-95. Сигуран сам да је сваки злочин ( 92-95 ) српске стране био за осуду, непотребан и на крају није ништа ријешио, а што је најгоре није људски и ту нема спора (требало је и био сам за баш онако као је Ђујић поручио 93).

Па ти мене нагрди што тако рекох у неком посту, кад си рекао: Рат је то. Smile

Добро си се сјетио, ма нисам те грдио, макар нисам имао намјеру. Добро си се сјетио "Рат је то". То се односило на ДРС, а ово горе, на отаџбински 92-95. Није исто. Нисам те тада случајно питао за одвођење и неповратак мислим 75 угледних домаћина са јужне стране Романије у раној фази рата.
Одговори

Цитат:па зар и Дракулић није у околини Мањаче? 2300 мртвих у једном дану и није баш успјешна одбрана.

Па није далеко до Мањаче али је са друге стране Бања Луке. Да би се дошло до Дракулића морало би се прво кроз Бања Луку. С друге стране, овај споразум је потписан после Дракулића. Ја сам писао о одбрани Мањаче и тај крај је од усташа стварно на почетку и одбрањен, а касније кроз овај уговор "осигуран".

(24-12-2016, 08:42 PM)luka.luke Пише:  
(24-12-2016, 05:20 PM)Мргуд Пише:  Значи по теби је нпр. стрељање цивила и деце у Крагујевцу у реду јер и цивили су легитимна мета? Или и Јасеновац је у реду јер је усташка идеологија те исте означича као легитимну мету?

Ниси ме схватио, ако баш хоћеш, по мени легитимна мета није нико и ништа. Ни војник, ни војна имовина , ни цивили, ни њихова имовина, ни држава, ни државна имовина. Ја сам ти за апсолутни мир. За мене је само самоодбрана легитимна и то свим средствима.

Овдје је проблем "разумљивог језика". Сад ми реци, али без великог филозофирања, који језик су усташе (Хрвати и пропотуричка компонента) разумјевали 41-45?

Ја о усташама нисам ни писао, него о убијањима цивила. За усташе је ствар јасна.

(24-12-2016, 10:15 PM)Брада Пише:  
(24-12-2016, 05:20 PM)Мргуд Пише:  Не подучавам ја тебе о вери (нисам ни свештеник ни богослов), него ти указујем на то колико су твоје изјаве у супротности са нашом вером.
Приде, читајући твоје уписе стичем утисак да до подне убијаш Хрвате, а послеподне одмараш уз компијутер.

Зар са "вашом вером" иде то да будете овце и правдате сопственог крвника, још мени замјерате што пишем о карактеру и недјелима тих животиња?

ИНАЧЕ, ЈА САМ ЗА ПРАВДУ! Љутко

Немој ти мени да гураш речи у уста тј. тастатуру. Нити сам ја овца, нити правдам некога. Ја би волео да ти сада покажеш где сам ја оправдао усташке злочине?

И теби нико не замери што пишеш о карактеру усташа, него што пишеш како треба да се убијају људи само зато јер су Хрвати. Ја само констатујем да то није у складу са хришћанством и са православљем.

А пошто ти сматраш да је то исправно, тебе нико не држи, границе су отворене, пушку на раме па правац Хрватска да спроведеш своју идеју у дело.
Одговори

Већина људи ође никад није пуцала на живе мете. Можда је и боље тако. Али зато је већини јако тешко разумјети ствари у рату. У рату човјек не гледа да буде што финији. Напротив.

Лука луке је ође написао неке ствари. Поредити Други свј. рат и овај задњи рат нема везе са памети. У ДСР Срби нијесу имали ни државу, ни војску, ни ништа.
Него су били марва за прикољ. Сви одреда. Без обзира на године, пол, ко је крив а ко прав итд. Сви Срби.

Е ту је ријешење било оно што су радили устаници 1941, оно што су радили четници касније повремено. Значи - око за око, зуб за зуб.
Јер стока једино то и разумије.
Са људим људски, а са звјерима...

Ако они убију моју дјецу. Боли ме к. за њиховом. Тако је вријеме било и тако су људи морали радити. Не зато што треба убијати цивиле, него зато је ови нијесу оставили никаквога другог извора.

(15-12-2016, 08:09 PM)Зоран Недељковић Пише:  Патриоте, тамо, нису ни могли да буду мрзак непријатељ Немцима. У питању је био голи опстанак између комуниста и усташа. Мени Ђујић није ни у топ 20 так команданата, али био је несумњиви ауторитет и код народа и код пар 10 тина акт. официра код њега. То Немцима није никако одговарало.
Роквић је био вероломан, од комунисте до...

Треба разумјети неке ствари. У контексту времена и мјеста. Лично мислим да је доста тих негативни ствари између Ђујића и Роквића итд. дјело комунистички агената.
Као и доста личне сујете. Не само једног команданта него свију. Сваки од њих је мислио да је он први и да он треба бити први.

Не знам како то Ђујић није ни у "топ 20ак" команданта? Ко је у таквим околностима био "топ"? Он је, опет по свему што сам дознао од људи и прочитао, био солидан командант дивизије.
Дакле то је његова улога. Командант дивизије. Та дивизија под његовим вођством је била страх и трепет за комунисте и задала им је доста муке.

Друга ствар, исти Ђујић је извукао већину дивизије, људства, чак и доста цивила, и да ништа друго није урадио како треба то му је успјех који га ставља у "топ НЕКОЛИКО први команданта".
Дивизија би вјероватно била и пуно боља да је Илија Бирчанин био у пуној снази и пуном здрављу. АЛИ НИЈЕ.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Није ствар само у томе "око за око, зуб за зуб". Није ствар освете, него начин да спасим своје очи.
Не знам, нико ми не одговара како су се то другачије усташе могле спријечити да нераде те своје несташлуке и што се нису спречили.

Има добар примјер из Хаџића код Сарајева. То су знали и причали сви "старији" Хаџићани. Можда сам и помињао. Послије почетних, појединачних усташких несташлука, отишли су предтсвници Срба и јасно усташким властима рекли: "ПРЕКИНИТЕ ТО РАДИТИ ИЛИ ВАШ ЈЕ ДАН, НАША ЈЕ НОЋ". Шта мислите, какав је резултат био?
Одговори

(25-12-2016, 12:02 AM)мунгос Пише:  Већина људи ође никад није пуцала на живе мете. Можда је и боље тако. Али зато је већини јако тешко разумјети ствари у рату. У рату човјек не гледа да буде што финији. Напротив.

Лука луке је ође написао неке ствари. Поредити Други свј. рат и овај задњи рат нема везе са памети. У ДСР Срби нијесу имали ни државу, ни војску, ни ништа.
Него су били марва за прикољ. Сви одреда. Без обзира на године, пол, ко је крив а ко прав итд. Сви Срби.

Е ту је ријешење било оно што су радили устаници 1941, оно што су радили четници касније повремено. Значи - око за око, зуб за зуб.
Јер стока једино то и разумије.
Са људим људски, а са звјерима...

Ако они убију моју дјецу. Боли ме к. за њиховом. Тако је вријеме било и тако су људи морали радити. Не зато што треба убијати цивиле, него зато је ови нијесу оставили никаквога другог извора.

(15-12-2016, 08:09 PM)Зоран Недељковић Пише:  Патриоте, тамо, нису ни могли да буду мрзак непријатељ Немцима. У питању је био голи опстанак између комуниста и усташа. Мени Ђујић није ни у топ 20 так команданата, али био је несумњиви ауторитет и код народа и код пар 10 тина акт. официра код њега. То Немцима није никако одговарало.
Роквић је био вероломан, од комунисте до...

Треба разумјети неке ствари. У контексту времена и мјеста. Лично мислим да је доста тих негативни ствари између Ђујића и Роквића итд. дјело комунистички агената.
Као и доста личне сујете. Не само једног команданта него свију. Сваки од њих је мислио да је он први и да он треба бити први.

Не знам како то Ђујић није ни у "топ 20ак" команданта? Ко је у таквим околностима био "топ"? Он је, опет по свему што сам дознао од људи и прочитао, био солидан командант дивизије.
Дакле то је његова улога. Командант дивизије. Та дивизија под његовим вођством је била страх и трепет за комунисте и задала им је доста муке.

Друга ствар, исти Ђујић је извукао већину дивизије, људства, чак и доста цивила, и да ништа друго није урадио како треба то му је успјех који га ставља у "топ НЕКОЛИКО први команданта".
Дивизија би вјероватно била и пуно боља да је Илија Бирчанин био у пуној снази и пуном здрављу. АЛИ НИЈЕ.
Скоро све што си написао, слажем се. Значи нисмо се разумели због оног Топ 20, којег сам ја убацио, мислећи на оне анкете најбољи корпус, најбољи командант на целој територији бивше земље... Тамо, на ДЧО, Ђујић је био први и хвала Богу, што је то он био, а не на пример Роквић. Пре рата - Ђујић прота, Роквић комуниста; у устанку- Ђујић нејасно, Роквић снажан; после устанка- Ђујић све оно што си написао, Роквић свашта и ништа.
И за Бирчанина се слажем. Жујовић је гурао неку југосл. причу која је трајала једва до капит. Италије.
Одговори

Имао сам ја доста расправа са људима уживо о томе. И то интелигентни и доста начитани људи. Али немају војничко искуство иза себе да то мало другачије сагледају.
Ђујић (или било ко други) није био војник. Он је могао радити онако како је најбоље знао и умио и то је и радио.
Његов положај као командант дивизије је био не само војни командант него и политички, морални итд. Људи су радили најбоље што су знали и умјели.

Иебига, тако је како је. Мој ђед, сад има 90 и неку годину, био је у јуришној јединици код Ђујића.
За Ђујића има најбоље ријечи. И дан данас га фали. И још увијек је доброг менталног здравља иако га је физичко одавно издало.

Хвала за појашњење, слажемо се. Увијек радо прочитам твој допринос (као и многи други), па чак и ако се не слажемо.

(25-12-2016, 12:52 AM)luka.luke Пише:  Није ствар само у томе "око за око, зуб за зуб". Није ствар освете, него начин да спасим своје очи.
Не знам, нико ми не одговара како су се то другачије усташе могле спријечити да нераде те своје несташлуке и што се нису спречили.

Има добар примјер из Хаџића код Сарајева. То су знали и причали сви "старији" Хаџићани. Можда сам и помињао. Послије почетних, појединачних усташких несташлука, отишли су предтсвници Срба и јасно усташким властима рекли: "ПРЕКИНИТЕ ТО РАДИТИ ИЛИ ВАШ ЈЕ ДАН, НАША ЈЕ НОЋ". Шта мислите, какав је резултат био?

Слажем се у суштини са тијем. Само опет, то није било вријеме "чувања части". Него вријеме голог опстанка и да су они били мало јачи, мало ко од нас ође што пишемо да смо из тијех крајева би био икад и рођен.

Треба разумити неке ствари. Кад они за дан убију 1500 Срба код Лапца, без икаквога разлога. Онда не знам зашто је чудно што су устаници побили све што им је допало руке?

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(24-12-2016, 05:20 PM)Мргуд Пише:  људи само зато јер су Хрвати.

Само се ти држи човјекољубља према њима.

(25-12-2016, 01:11 AM)мунгос Пише:  Само опет, то није било вријеме "чувања части". Него вријеме голог опстанка и да су они били мало јачи, мало ко од нас ође што пишемо да смо из тијех крајева би био икад и рођен.

Треба разумити неке ствари. Кад они за дан убију 1500 Срба код Лапца, без икаквога разлога. Онда не знам зашто је чудно што су устаници побили све што им је допало руке?

Ваистину!
Одговори

(24-12-2016, 05:20 PM)Мргуд Пише:  Значи по теби је нпр. стрељање цивила и деце у Крагујевцу у реду јер и цивили су легитимна мета? Или и Јасеновац је у реду јер је усташка идеологија те исте означича као легитимну мету?

Ниси ме схватио, ако баш хоћеш, по мени легитимна мета није нико и ништа. Ни војник, ни војна имовина , ни цивили, ни њихова имовина, ни држава, ни државна имовина. Ја сам ти за апсолутни мир. За мене је само самоодбрана легитимна и то свим средствима.

Овдје је проблем "разумљивог језика". Сад ми реци, али без великог филозофирања, који језик су усташе (Хрвати и пропотуричка компонента) разумјевали 41-45?

Још нешто брате Мргуде. Немој ми рећи да четници нису схватили поруку, коју су добили у Крагујевцу... или су наставили истим интезитетом са акцијама, без обзира на принцип 100 за 1. Управо ја о поруци говорим која је четничким злочинима послата НДХ, а да претходно није никаква друга уродила плодом, а то је отприлике: Немојте то радити јер видите да мечка може играти и пред вашим вратима
Одговори

(25-12-2016, 09:27 AM)luka.luke Пише:  

Још нешто брате Мргуде. Немој ми рећи да четници нису схватили поруку, коју су добили у Крагујевцу... или су наставили истим интезитетом са акцијама, без обзира на принцип 100 за 1. Управо ја о поруци говорим која је четничким злочинима послата НДХ, а да претходно није никаква друга уродила плодом, а то је отприлике: Немојте то радити јер видите да мечка може играти и пред вашим вратима

Нисам приметио да је нпр. покољ у Дугопољу довео до распуштања Јасеновца. Значи, врло ти је лош тај аргумент јер оправдава и све оне злочине који су почињени према српском народу.
Одговори

(25-12-2016, 06:23 PM)Мргуд Пише:  

Нисам приметио да је нпр. покољ у Дугопољу довео до распуштања Јасеновца. Значи, врло ти је лош тај аргумент јер оправдава и све оне злочине који су почињени према српском народу.

Што ти ниси примјетио, не значи да није било значаја. Да ли си можда примјетио да је смањено пуњење Јасеновца. Да ли си примјетио да је примјер из Хаџића имао резона? Шта кажеш да ли су Баћовићеве акције смањиле или поваћале пуњење јама у Источној Херцеговини или има ли покоља у Горњем Подрињу у истој мјери пре и послије Ђуришића и Фоче. Ма зај..и ти ту социолошку причу.
Одговори

(25-12-2016, 07:28 PM)luka.luke Пише:  
(25-12-2016, 06:23 PM)Мргуд Пише:  

Што ти ниси примјетио, не значи да није било значаја. Да ли си можда примјетио да је смањено пуњење Јасеновца. Да ли си примјетио да је примјер из Хаџића имао резона? Шта кажеш да ли су Баћовићеве акције смањиле или поваћале пуњење јама у Источној Херцеговини или има ли покоља у Горњем Подрињу у истој мјери пре и послије Ђуришића и Фоче. Ма зај..и ти ту социолошку причу.

Смањење јама у Херцеговини и Источној Босни је резултаз организовања отпора и стварања слободне територије која је ослобођена од усташа.

Такође Јасеновац као што је познато није ништа смањено, чак шта више до самог краја рата радио је пуном паром.
Одговори

(24-12-2016, 08:08 PM)Ивањ Пише:  
(24-12-2016, 12:49 PM)Николај Пише:  На старом форуму, тема са највише прегледа је била о Божи Ћосовићу Јаворском. На њој су активна била само два форумаша (и само на тој теми су учествовали). Никог другог та тема није интересовала. Отприлике 80 % садржаја теме биле су поруке те двојице, типа "Божа је био цар", "Живео Божа, живела Србија" итд. Отприлике исти толики постотак прегледа је отпадао на посете њих двојице. И они су се поносили што је била "најгледанија тема на форуму."

Правниче, па и ти си учествовао на тој теми. Додуше, био си врло негативан, посебно ти и онај са хрватским именом, дарио, или како већ.. Врло лош човек.
Било је ту присутних и других, много озбиљнијих играча.
Да ли је то била добра тема други ће рећи, ти ниси меродаван.
Оно што у ствари никога не интересује, то је твоје млатарање дипломом, на свакој теми, по више пута.
У реду је, правник си, уби нас човече!
У ствари, вероватно си искомплексиран, незадовољан, па ти овај сајт дође као мелем. Овде можеш слободно да кажеш, увредиш и ником ништа. То је зато што ти ниси само правник.. Па ти си и администратор, охохохо. Напредовао си. Вероватно ти још само ноге вире из оног места, али све има своју цену у животу, па и ово твоје јавно срамоћење.
Правниче.

Није Дарио него Дарко, сада Громовник (Дарио није хрватско него грчко име, толико о твом знању). Нити је он „лош човек“. Да ли је неко лош човек или не, то сигурно нећеш ти да процењујеш, поготово ако је критеријум квалитета „за и против“ Боже Јаворског, или ког порекла му је име.

Каква је била та тема, то види свако ко оде на њу. Тамо сте вређали и скакали на сваког оног ко би написао нешто што вам се не свиђа. Зато су сви и одлазили са ње, и остављали вас да се међусобно потврђујете, по принципу „ја теби сердаре, ти мени војводо.“ И поред тога, нико вам није дирао тему, „искомплексирана“ администрација вас је пуштала да разглабате тамо до миле воље.

Нити сам ја тражио да будем админ, нити сам незадовољан својим животом, сви који ме познају то виде, али у сваком случају немам намеру да се правдам некоме из мишје рупе. Да си тамо показао још нешто, осим галамљења „Живео Божа“, понудили би и теби. Што се мене тиче, можемо одмах да се мењамо, буди ти администратор, ја ћу бити обичан члан, толико ми је то небитна ствар у животу. Нити ће да ми се живот промени због тога, нити ћеш ти постати паметнији.

Али нема везе, нек си ти жив и здрав.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Некакав основни ниво културе мора да се испоштује, а увреде да се одговарајуће санкционишу.
Одговори

Увредљив и непотребан садржај је уклоњен.

Ивањ,
за вређање чланова и расправљање са модерацијом имаш опомену! Следећи овакав прекршај значи аутоматско искључење са форума!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним