Већина људи ође никад није пуцала на живе мете. Можда је и боље тако. Али зато је већини јако тешко разумјети ствари у рату. У рату човјек не гледа да буде што финији. Напротив.
Лука луке је ође написао неке ствари. Поредити Други свј. рат и овај задњи рат нема везе са памети. У ДСР Срби нијесу имали ни државу, ни војску, ни ништа.
Него су били марва за прикољ. Сви одреда. Без обзира на године, пол, ко је крив а ко прав итд. Сви Срби.
Е ту је ријешење било оно што су радили устаници 1941, оно што су радили четници касније повремено. Значи - око за око, зуб за зуб.
Јер стока једино то и разумије.
Са људим људски, а са звјерима...
Ако они убију моју дјецу. Боли ме к. за њиховом. Тако је вријеме било и тако су људи морали радити. Не зато што треба убијати цивиле, него зато је ови нијесу оставили никаквога другог извора.
(15-12-2016, 08:09 PM)Зоран Недељковић Пише: Патриоте, тамо, нису ни могли да буду мрзак непријатељ Немцима. У питању је био голи опстанак између комуниста и усташа. Мени Ђујић није ни у топ 20 так команданата, али био је несумњиви ауторитет и код народа и код пар 10 тина акт. официра код њега. То Немцима није никако одговарало.
Роквић је био вероломан, од комунисте до...
Треба разумјети неке ствари. У контексту времена и мјеста. Лично мислим да је доста тих негативни ствари између Ђујића и Роквића итд. дјело комунистички агената.
Као и доста личне сујете. Не само једног команданта него свију. Сваки од њих је мислио да је он први и да он треба бити први.
Не знам како то Ђујић није ни у "топ 20ак" команданта? Ко је у таквим околностима био "топ"? Он је, опет по свему што сам дознао од људи и прочитао, био солидан командант дивизије.
Дакле то је његова улога. Командант дивизије. Та дивизија под његовим вођством је била страх и трепет за комунисте и задала им је доста муке.
Друга ствар, исти Ђујић је извукао већину дивизије, људства, чак и доста цивила, и да ништа друго није урадио како треба то му је успјех који га ставља у "топ НЕКОЛИКО први команданта".
Дивизија би вјероватно била и пуно боља да је Илија Бирчанин био у пуној снази и пуном здрављу. АЛИ НИЈЕ.