Поруке: 139
Теме: 3
Придружен: May 2015
Поруке: 189
Теме: 5
Придружен: Nov 2014
Углед:
11
Мислим да сам у "Знацима", (усташка или домобранска документа у БиХ), негдје прочитао како су наводно четници одвели (мобилисали) младиће православце из околине Сарајева да не би отишли у домобране.
Могуће да сви ти младићи нису успјели отићи у четнике, па су мобилисани у домобране.
Поруке: 837
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
148
Постирам овде ову причу.
Један италијански фудбалер Армандо Фриго је учествовао у рату у Југославији. Пре рата он је играо као везиста у екипама Виченца, Фиорентина и Специа. Као потпоручник је био у саставу дивизије "Емилија" у окупираној Црној Гори. После капитулације Италије водио је једну групу војника који је пружио отпор Немцима. 10.октобра 1943. после заробљења био је стрељан од Немаца у Црквицама. Кажу да после смрти у његовим џеповима нађене су једна света сличица и његова чланска карта Фиорентине.
Поруке: 17,113
Теме: 633
Углед:
1,913
Немци су тада поубијали много Италијана, хиљаде!
Поруке: 2,375
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Било је Срба који су били у домобранима као Срби. Нпр. ђед мог пријатеља који је живио у Славонији је отишао у домобране као и многи из тих крајева, из очитих разлога.
Поруке: 2,302
Теме: 21
Углед:
515
Читам књигу "Онакви какве сам их знао" од Косте Ст. Павловића. Аутор у есеју о Иву Андрићу тврди како је велики писац био прилично уплетен у покрет отпора који је предводио Дража. Вели како нема никаквих доказа, али верује својим пријатељима који су познавали Андрића. Самарџићу, да ли сада има неких потврда да је то било заиста тако?
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Углед:
1,913
Немам ништа више од тих сведочења.
Углед:
515
Вероватно јесте било тако. Поносан сам што су четници имали и једног будућег нобеловца у својим редовима.
Поруке: 2,375
Теме: 43
Углед:
201
То није чудно, јер су и остали младобосанци били четници или у вези с њима. Андрић је имао контакта са Херцеговачким четницима и њиховим штабом. Мислим да је и писао Дражи, у погледу борбе против "комунистичке куге".. С обзиром да је већ 1945. објавио своје романе а наредне постао члан Савеза књижевника, вјероватно није играо значајну улогу у рату, па није имао проблема са комунистима после рата.
Углед:
515
Не могу да нађем на Погледима, сећам се да је Андрић добио позив на конгрес у селу Ба, али није дошао. Шта се беше десило?
Углед:
1,913
Не знам, али сетих се за ово писмо Дражи где помиње ''црвену кугу''.