Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Хвала пуно!
Одговори

Мислим да сам у "Знацима", (усташка или домобранска документа у БиХ), негдје прочитао како су наводно четници одвели (мобилисали) младиће православце из околине Сарајева да не би отишли у домобране.
Могуће да сви ти младићи нису успјели отићи у четнике, па су мобилисани у домобране.
Одговори

Постирам овде ову причу.
Један италијански фудбалер Армандо Фриго је учествовао у рату у Југославији. Пре рата он је играо као везиста у екипама Виченца, Фиорентина и Специа. Као потпоручник је био у саставу дивизије "Емилија" у окупираној Црној Гори. После капитулације Италије водио је једну групу војника који је пружио отпор Немцима. 10.октобра 1943. после заробљења био је стрељан од Немаца у Црквицама. Кажу да после смрти у његовим џеповима нађене су једна света сличица и његова чланска карта Фиорентине.
Одговори

Немци су тада поубијали много Италијана, хиљаде!
Одговори

Ови Јапанци ко усташе:
http://www.ddoughty.com/japanese-war-atrocities.html
Одговори

Било је Срба који су били у домобранима као Срби. Нпр. ђед мог пријатеља који је живио у Славонији је отишао у домобране као и многи из тих крајева, из очитих разлога.
Одговори

(20-10-2015, 07:54 PM)Романија Пише:  Било је Срба који су били у домобранима као Срби. Нпр. ђед мог пријатеља који је живио у Славонији је отишао у домобране као и многи из тих крајева, из очитих разлога.

И ја сам чуо такву причу, и то се исто ради о Славонији, па ми зато није било најјасније
Одговори

Читам књигу "Онакви какве сам их знао" од Косте Ст. Павловића. Аутор у есеју о Иву Андрићу тврди како је велики писац био прилично уплетен у покрет отпора који је предводио Дража. Вели како нема никаквих доказа, али верује својим пријатељима који су познавали Андрића. Самарџићу, да ли сада има неких потврда да је то било заиста тако?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Немам ништа више од тих сведочења.
Одговори

Вероватно јесте било тако. Поносан сам што су четници имали и једног будућег нобеловца у својим редовима. Smile

Одговори

То није чудно, јер су и остали младобосанци били четници или у вези с њима. Андрић је имао контакта са Херцеговачким четницима и њиховим штабом. Мислим да је и писао Дражи, у погледу борбе против "комунистичке куге".. С обзиром да је већ 1945. објавио своје романе а наредне постао члан Савеза књижевника, вјероватно није играо значајну улогу у рату, па није имао проблема са комунистима после рата.
Одговори

Не могу да нађем на Погледима, сећам се да је Андрић добио позив на конгрес у селу Ба, али није дошао. Шта се беше десило?

Одговори

Не знам, али сетих се за ово писмо Дражи где помиње ''црвену кугу''.
Одговори

(22-10-2015, 05:07 PM)Vlad Alekš Пише:  Не могу да нађем на Погледима, сећам се да је Андрић добио позив на конгрес у селу Ба, али није дошао. Шта се беше десило?
Закаснио је водич.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним