Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Ако је било борбе 3. августа, вероватно су припрема за Операцију ''Штифелкнехт'', која је почела 7. августа. О тој операцији се веома мало зна, практично само је Авакумовић нашао један немачки документ. Четничких нема, чак су и обимне Кесеровићеве књиге депеша баш ту очерупане.
Укратко, о тој операцији имам само ово:

Према немачким документима, највећа осовинска операција у крушевачком крају 1943. године носила је шифру „Штифелкнехт“. Извођење операције Бадер је наредио 7. августа, а већ кроз три дана лично је обишао јединице 297. дивизије у Крушевцу. „Ситуација у простору Копаоник и Јастребац изискује плански претрес и чишћење овог терена од јаких ДМ банди под вођством Кесеровића“, стајало је у Бадеровој наредби. За Операцију „Штифелкнехт“ предвиђено је ангажовање два пука 297. дивизије, једног СС и четири бугарска батаљона. Попут многих других, ни ова немачка операција није успела.

Да ли имате неку фусноту за то, да користим податак убудуће?
Одговори

Један пише о 1942-ој, други о 43-ој. Очито је дошло дошло до неспоразума.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Да. сад видим. У ствари Ватра је први пут напсиао 1942, други пут 1943?
Одговори

Ради се о 1942. години. Други пут сам се исправио.
Да ли има нешто о тој години?
Одговори

Нема. Можда има у извештајима Недићеве команде за Крушевац.
Одговори

Филм " Устав Републике Хрватске":
" Хоћете рећ' да ниједан Самарџић не може бит' Хрват?"
" Наравно да може, али Ви нисте тај."
Хармоника
Одговори

Ђе ме нађе. Smile
Има Самарџића Хрвата, у Сињу највише, тачно се зна када су се одселили из Кривошија и када су променили веру, па и нацију.
Одговори

Да ли су сарађивали четници ЈВуО и четници војводе Пећанца у Нишу и у околини Ниша? Ако су сарађивали,да ли можда знате у каквим су акцијама заједно сарађивали.Питам због мене овако,пошто ми је деда завршио у логору Црвени крст или ти данас 12.фебруар,због сарадње са четницима Чегарског корпуса.А био пре рата у Удружењу Четника код војводе Пећанца.Хвала у напред на одговору.

[Слика: image.jpg]
Одговори

Сарађивали су, а боље рећи то је био процес преласка Пећанчевих у Дражине јединице. На крају су ваљда сви прешли. Заједничких борби мислим да није било, већ су неки остајали на својим дужностима неко време, да би одатле помагали овима у шуми.
Одговори

Је ли Пилетић прешао у Румунију по Дражином наређењу, или самоиницијативно?
Одговори

По Дражином наређењу.
Одговори

Када је Дража стигао на Равну Гору "41? С обзиром да се спомињу више датума, од 8,11,12,14. маја...
Одговори

(08-05-2018, 08:53 PM)ВојводаВук Пише:  Када је Дража стигао на Равну Гору "41? С обзиром да се спомињу више датума, од 8,11,12,14. маја...

http://www.pogledi.rs/drazin-ratni-put-1...ci-i-reci/

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Хвала соколе!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним