Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(20-04-2018, 10:24 PM)ХраброСрце Пише: (20-04-2018, 03:31 PM)Перун Пише: Поручник Ђерић кога помињеш је из Биограда код Невесиња? Зна ли неко нешто више о њему?
Знам само да је био један од вођа устаника... И колико знам увијен је испред партизанског строја када им је дошао на преговоре. Мислим да га је убио лично Владо Шегрт (нисам сигуран 100%).
Зоране, знате ли нешто о овоме?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
Хвала.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 2,084
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
109
Самарџићу,
имате ли нешто о британским војницима (бегунцима из заробљеништва) који су били (вероватно) код Кесеровића, и који су августа 1943. убијени у борби против Немаца или Недићевих?
Сахрањени су на београдском гробљу, знају се имена.
Углед:
109
Ево више података и исправки, сад сам погледао боље јер је нечитко, горе има грешки:
Јуна 1942. се ова група британских побеглих заробљеника вратила из Македоније, придружила снагама Мајора ”Кесовића”. Током 3. августа 1942, у борби са Бугарима пет Британаца је окружено, двојица су побела, а тројица су заробљена и касније стрељана. Подаци CWGC наводе да је један настрадао 3. августа, а друга двојица 7. августа.
Преостала двојица су ступила у контакт са Бејлијевом мисијом.
Значи - ради се о некаквом сукобу са Бугарима 3. августа 1942. године.
Поруке: 17,015
Теме: 632
Углед:
1,879
Ако је било борбе 3. августа, вероватно су припрема за Операцију ''Штифелкнехт'', која је почела 7. августа. О тој операцији се веома мало зна, практично само је Авакумовић нашао један немачки документ. Четничких нема, чак су и обимне Кесеровићеве књиге депеша баш ту очерупане.
Укратко, о тој операцији имам само ово:
Према немачким документима, највећа осовинска операција у крушевачком крају 1943. године носила је шифру „Штифелкнехт“. Извођење операције Бадер је наредио 7. августа, а већ кроз три дана лично је обишао јединице 297. дивизије у Крушевцу. „Ситуација у простору Копаоник и Јастребац изискује плански претрес и чишћење овог терена од јаких ДМ банди под вођством Кесеровића“, стајало је у Бадеровој наредби. За Операцију „Штифелкнехт“ предвиђено је ангажовање два пука 297. дивизије, једног СС и четири бугарска батаљона. Попут многих других, ни ова немачка операција није успела.
Да ли имате неку фусноту за то, да користим податак убудуће?
Углед:
459
Један пише о 1942-ој, други о 43-ој. Очито је дошло дошло до неспоразума.
Углед:
1,879
Да. сад видим. У ствари Ватра је први пут напсиао 1942, други пут 1943?
Углед:
109
Ради се о 1942. години. Други пут сам се исправио.
Да ли има нешто о тој години?
Углед:
1,879
Нема. Можда има у извештајима Недићеве команде за Крушевац.