Поруке: 862
Теме: 7
Придружен: Jul 2017
Углед:
213
Да ли су сарађивали четници ЈВуО и четници војводе Пећанца у Нишу и у околини Ниша? Ако су сарађивали,да ли можда знате у каквим су акцијама заједно сарађивали.Питам због мене овако,пошто ми је деда завршио у логору Црвени крст или ти данас 12.фебруар,због сарадње са четницима Чегарског корпуса.А био пре рата у Удружењу Четника код војводе Пећанца.Хвала у напред на одговору.
Поруке: 17,038
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,888
Сарађивали су, а боље рећи то је био процес преласка Пећанчевих у Дражине јединице. На крају су ваљда сви прешли. Заједничких борби мислим да није било, већ су неки остајали на својим дужностима неко време, да би одатле помагали овима у шуми.
Поруке: 1,473
Теме: 8
Придружен: Aug 2013
Углед:
309
Је ли Пилетић прешао у Румунију по Дражином наређењу, или самоиницијативно?
Поруке: 5
Теме: 0
Придружен: Sep 2017
Углед:
0
Када је Дража стигао на Равну Гору "41? С обзиром да се спомињу више датума, од 8,11,12,14. маја...
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(08-05-2018, 08:53 PM)ВојводаВук Пише: Када је Дража стигао на Равну Гору "41? С обзиром да се спомињу више датума, од 8,11,12,14. маја...
http://www.pogledi.rs/drazin-ratni-put-1...ci-i-reci/
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 7
Теме: 0
Придружен: Jan 2017
Углед:
0
Imam neko saznanje o ovome, ali nisam nesto zadovoljan, naime u koracnici SDK-a "Na suncu nam oruzje blista" reci glase
Za čast otadžbine napred idemo,
Zastavu pobede smelo dižemo.
Napred, napred drugovi, Srbski dobrovoljci,
Napred, napred drugovi, Kralja Petra borci.
E sad buni me ovo "Napred, napred drugovi, Kralja Petra borci", ja sam u ubedjenju da je SDK bila kolaboracionisticka vojska, samim tim i protivnik JVuO.. Moze li objasnjenje stihova?
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
Господине Самарџићу, знате ли ко је убио комунисту Марка Орешковића
званог Крнтија ?
Поруке: 17,038
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,888
Некад је један комуниста из тих крајева, мислим да се звао Гојко Половина, писао да је ту нешто било сумњиво, да су га убили његови. Али, нисам сигуран, то је било пре око 30 година.
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
(24-05-2018, 12:47 PM)Милослав Самарџић Пише: Некад је један комуниста из тих крајева, мислим да се звао Гојко Половина, писао да је ту нешто било сумњиво, да су га убили његови. Али, нисам сигуран, то је било пре око 30 година.
У "Политикином забавнику" пише све о Крнтији осим тога.
"Мучки убијен у октобру 1941." На википедији три верзије.