Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(14-10-2023, 11:22 AM)Chicot Пише:  Да ли ће Погледи имати свој штанд на предстојећем сајму књига?
Колико сам упућен,немају га већ пар година.
Одговори

(14-10-2023, 11:22 AM)Chicot Пише:  Да ли ће Погледи имати свој штанд на предстојећем сајму књига?
Нећемо, већ неколико година не идемо. Филмови...
Одговори

(14-10-2023, 11:39 AM)Ocaus41 Пише:  Да ли неко зна можда  податак колико је жена било (активно) у четничким јединицама ? У својству бораца и санитета укупно.

У својству бораца мало, један одред је био у Лици.
У ЖРОС-у много, свакако преко 10.000.
Одговори

Да ли напад четника на партизане у селу Планиница септембра 1941. представља први оружани сукоб четника и партизана? Комунисти то представљају као почетак братоубилачког сукоба.
Одговори

(14-10-2023, 10:11 PM)Potporucnik1 Пише:  Да ли напад четника на партизане у селу Планиница септембра 1941. представља први оружани сукоб четника и партизана? Комунисти то представљају као почетак братоубилачког сукоба.
Прве борбе су биле између 25. и 28. септембра на Косјерићу и 26. септембра у селу Бистрица код Пезровца на Млави. То су први сукоби.
Одговори

(14-10-2023, 10:23 PM)Vanza Пише:  
(14-10-2023, 10:11 PM)Potporucnik1 Пише:  Да ли напад четника на партизане у селу Планиница септембра 1941. представља први оружани сукоб четника и партизана? Комунисти то представљају као почетак братоубилачког сукоба.
Прве борбе су биле између 25. и 28. септембра на Косјерићу и 26. септембра у селу Бистрица код Пезровца на Млави. То су први сукоби.

Ово је сами почетак септембра. 
Било је у сукоба у Пожеги. Комунисти су 23. септембра протјерали четнике из Пожеге и ухапсили команданта Пожешког четничког одреда. Мислим да је Глишић тада био командант.
Одговори

Каква је судбина поручника Предрага Раковића, шта се тачно десило на крају 1942.? Како су Немци сазнали да је он Дражин и шта су тада урадили и како се извукао? Како је настрадао 1944.?
Одговори

Извукао се тако што није дошао са својим јединицом на смотру, коју су заказали Немци на Алваџиници, у Чачку, за све легализоване четнике. А није дошао, јер је прислушкивао Немце и знао је да ће Немци заробити све четнике који се ту буду појавили. То је био, чини ми се, 26. октобар 1942. године. Од тада је Раковић био у шуми до краја живота.
Погинуо је почетком децембра 1944. године, у Миоковцима код Чачка, у кумовској кући. Комунисти су окружили кућу, а он је извршио самоубиство. Његово мртво тело комунисти су бацили у септичку јаму железничке станице у Чачку.
Један од његових прогонитеља, покрао је ствари из његове официрске торбе. Међу стварима је била и капсула цијанида. После неколико недеља тај је добио кијавицу, и мислио је да је она капсула нека врста лека, па је прогутао и убрзо умро. Тако је Раковић успео и после своје смрти да ликвидира једног партизана.
Одговори

Негде сам прочитао да је Раковић знао немачки, али је то крио. Тако је и сазнао ко су убице Вучка Игњатовића и осветио га. Важио је за озбиљног обавештајца. Је ли то тачно?
Одговори

Да.
Одговори

Тачно је. Тако је открио и свештеника Булића који је касније ликвидиран. Знање немачког му је такође помогло када су га Немци саслушавали. Имао је времена да размисли о одговору на постављено питање док исто поново слуша од преводиоца.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

И 3. октобра 1943. године, током рације када су тражили четнике, Немци и Бугари су запалили кућу Предрага Раковића.
Одговори

(16-10-2023, 02:31 PM)Бенито Пише:  Извукао се тако што није дошао са својим јединицом на смотру, коју су заказали Немци на Алваџиници, у Чачку, за све легализоване четнике. А није дошао, јер је прислушкивао Немце и знао је да ће Немци заробити све четнике који се ту буду појавили. То је био, чини ми се, 26. октобар 1942. године. Од тада је Раковић био у шуми до краја живота.
Погинуо је почетком децембра 1944. године, у Миоковцима код Чачка, у кумовској кући. Комунисти су окружили кућу, а он је извршио самоубиство. Његово мртво тело комунисти су бацили у септичку јаму железничке станице у Чачку.
Један од његових прогонитеља, покрао је ствари из његове официрске торбе. Међу стварима је била и капсула цијанида. После неколико недеља тај је добио кијавицу, и мислио је да је она капсула нека врста лека, па је прогутао и убрзо умро. Тако је Раковић успео и после своје смрти да ликвидира једног партизана.

Чуо сам верзију да је у торби имао обичне лекове, а да се тај комуниста напио, па попио лекове и од те мешавине умро, истог дана? Који ти је извор за цијанид?
Одговори

Нека изјава локалаца.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним