Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Могао сам да претпоставим, ко ће да украде ако не комунисти...

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(21-08-2015, 03:35 PM)Николај Пише:  Налетех случајно на јутубу на ову песму под називом "Марш сибирских стрелаца". Песма је белоармејска из руског грађанског рата. Буквално иста мелодија као и црвеноармејска "Партизанска песма" (коју су наши комунисти певали као "По шумама и горама"). Зна ли неко чија је то у ствари песма - белих или црвених?
Белих, рекли су ми одавно неки Руси. И дали ми ЦД са збирком белогардејских песама.
Није то једини случај.
Одговори

Ја људи први пут чујем.Нисам знао.Све су покрали.
Одговори

Имам питанје за господина Мирослава дали имате податке о Посавским Четницима конкретно ме интересује Павле Гајић , пошто је велики број мојих предака крену са нјим пут Требаве ?
Одговори

Да, писао сам о њима, а имам и Гајићеву слику. Они су кренули заједно са четницима из Србије марта 1945. на Вучјак, а априла 1945. на Мотајицу, па даље на југ, а онда на исток, ка Зеленгори. Био је план да се ту пређе Дрина, али није успео.
Јединица се звала Северна група босанских корпуса (Мајевички, Озренски и Требавски корпус). Неке јединице те групе су остале на теренима, а и оне су страдале.
Одговори

Једна слика из колекције Требињца Данила Сикимића.
На слици су Раде Гуровић, Тодор Перовић и Јефто Шкоро.
Фотограгију је снимио Данило Сикимић 6 октобра 1941. године, приликом ексхумације лешева побијених Срба током љета 1941.
Брате Мирославе, знаш ли нешто о овом Тодору Перовићу? Његово име шесто срећем у документима. Знам да је био адвокат.

[Слика: S-lijeva-nadesno-06.10.1941.-Rade-Gurovi...img526.jpg]
Одговори

На жалост не знам, а што кажеш среће се име ту и тамо. Можда је био рођак др Вукашина Перовића.
Одговори

Мислим да је овај Тодор Перовић био сведок оптужбе на процесу Дражи.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Да ли знаш да је партизанску песму - Коњух планином - написао бивши четник ?
Одговори

Не. Који?
Одговори

(27-08-2015, 12:02 AM)Милослав Самарџић Пише:  Не. Који?

рез.поручник Милош Поповић Ђурин, из Бањалуке, професор. Са Равне Горе послат Рачићу у Церски четн. одред. Са њима прешао у Ист. Босну. Крајем 1941.год. прелази у партизане и постаје команд. батаљона у Озренском парт. одреду. Погинуо је у борби с Немцима, 1943.год. Комунисти признају да је био у четницима 1941.год, наводно као убачени обавештајац. На његов текст песме инспирисан погибијом хусињског рудара Пеје Марковића на пл. Коњух, касније је искомпоновао музику Оскар Данон.
Одговори

Pomoz bog!novi sam ovde a ne znam gde da sortiram temu.zanima me povodom desavanja u s.vranicu 1943 sledece.da li se zna ko je poturio slike svih onih pobijenih obzirom da je navedeno da su pobijeni samo muskarci u znak odmadzde od strane cetnickih jedinica?zna li se ko su 12 ubijenih cetnika iz te jedinice koji su stradali?
Одговори

Бог ти помог'о! Ово је тема о Вранићу:

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-clana...elu-vranic
Одговори

Миша Матић истражује даље случај Вранић. Не знам када ће објавити, с обзиром да је недавно лежао у болници. Пре тога, рече ми да је нашао имена убијених рањеника, такође да је открио да је једно убијено дете измишљено (за друго се зна да је страдало од залуталог метка), и да су се две наводно убијене девојке са списка после удале у суседна села.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним