24-12-2015, 01:20 PM
Милослав Самарџић одговара на ваша питања
24-12-2015, 06:52 PM
Може ли неко превести ово?
24-12-2015, 07:11 PM
"Групе за запречавање: Лојални четници под немачким вођством у наступању од Бронзаног Мајдана ка северозападу. Непријатељ на Пискавици у обручу. На северу и западу без значајних догађаја."
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
24-12-2015, 07:13 PM
Свака ти част како си успео ово да прочиташ.
24-12-2015, 07:17 PM
Само кликни на документ и отвара се у већој резолуцији.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
24-12-2015, 08:51 PM
Колико се разумем у географију, Бронзани Мајдан је далеко од Козаре.
А и требало би мало више података да се види шта је ту било.
Камо среће да су из тог правац, са југа, четници упали тада на Козару, као што су почетком 1943. са југа упадали у ''Бихаћку републику'' пре усташа.
Камо среће да су из тог правац, са југа, четници упали тада на Козару, као што су почетком 1943. са југа упадали у ''Бихаћку републику'' пре усташа.
24-12-2015, 10:56 PM
(24-12-2015, 08:51 PM)Милослав Самарџић Пише: Колико се разумем у географију, Бронзани Мајдан је далеко од Козаре.
Бронзани Мајдан је од Бања Луке ка Мањаћи. То би требало да се ради о Дреновићевим јединицама. А с обзиром да су његови контакти са Немцима и властима НДХ познати, ово и није неко изненађење.
24-12-2015, 10:59 PM
(24-12-2015, 08:51 PM)Милослав Самарџић Пише: Колико се разумем у географију, Бронзани Мајдан је далеко од Козаре.
Погледати немачки операцијски план
http://znaci.net/zb/4.php?broj=457&vol=12&bk=2
24-12-2015, 10:59 PM
Једном смо овде водили дискусију јер сам изнео тезу да ми се чини да ЈВуО није била централизована попут партизанских јединица и да је то један од разлога (свакако не једини и свакако не одлучујући) крајњег пораза. Међутим, читајући књигу о Калиновачкој бригади мени се опет потврђује ова моја теза. Ако погледамо са којим проблемима су се сусрели херцеговачки и босански четници приликом операција у Далмацији или све проблеме приликом операција на Неретви, добија се утисак да Врховна команда није имала одлучујући утицај на своје истурене делове ван Србије, као и да је неспровођење команди прилично толерисано иако се ради о рату и војсци (а знамо шта значи неспровођење команди у рату и војсци).
25-12-2015, 12:03 AM
Шта значи? Герилска војска није исто што и регуларна војска. Уопште је најмањи проблем било "спровођење или неспровођење команди". Проблем је био недостатак снага. Шта је то "ЈВуО" то нек црни враг зна...
Ђед ми је један још жив, био је Ђујићев гардиста, да му кажем да је био "југословенски војник" би ме пљуно у лице.
На примјер Дражина одлука о слању Херцеговаца у Далмацију и Лику се спроведена. Чак и да је скроз спроведена (покушана) његова замисао о чишћењу Јадранског залеђа, то би једноставно било немогуће извести са снагама којима су четници располагали.
Ђед ми је један још жив, био је Ђујићев гардиста, да му кажем да је био "југословенски војник" би ме пљуно у лице.
На примјер Дражина одлука о слању Херцеговаца у Далмацију и Лику се спроведена. Чак и да је скроз спроведена (покушана) његова замисао о чишћењу Јадранског залеђа, то би једноставно било немогуће извести са снагама којима су четници располагали.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
25-12-2015, 12:30 AM
Ти стварно волиш да провоцираш с тим регуларна војска - герилска војска.
25-12-2015, 12:37 AM
(25-12-2015, 12:30 AM)Романија Пише: Ти стварно волиш да провоцираш с тим регуларна војска - герилска војска.
Па шта могу кад се не разумијете у војску, па је све "провокација".
Мени који сам био у рату пет година иде на неку ствар та представа о касарнској војсци, све под конац, како се прави кревет да са њега динар одскаче и како се гланцају чизме за Титине параде. Није то војска, то је ништа.
Герилска војска је нешто сасвим друго о регуларне војске. И опанак и тркаће патике су обућа, али нијесу исто.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
25-12-2015, 12:43 AM
(25-12-2015, 12:03 AM)мунгос Пише: Шта значи? Герилска војска није исто што и регуларна војска. Уопште је најмањи проблем било "спровођење или неспровођење команди". Проблем је био недостатак снага. Шта је то "ЈВуО" то нек црни враг зна...
Јесу спроведене али је послане јединице у Далмацији уместо планираних 6.000 (по подацима које су доставили тамошњи комаданти) сачекало 1.500 бораца и то врло недисциплинованих и не претерано жељних сукоба са партизанима. Војнички гледано (небитно редовно или герилски, постоји команда и одговорност) неко је морао да снесе одговорност за слање погрешних информација на основу којих је организована читава операција, а из Херцеговине и Источне Босне послане јединице, што је омогућило партизанима пробој у те крајеве.
Такође, примећујем да је Остојић управљао операцијама на Неретви из Калинивика, што такође нема неке претеране логике.
25-12-2015, 01:44 AM
(24-12-2015, 10:59 PM)ватхра Пише:Јел пише да је Дреновић ишао на Козару?(24-12-2015, 08:51 PM)Милослав Самарџић Пише: Колико се разумем у географију, Бронзани Мајдан је далеко од Козаре.
Погледати немачки операцијски план
http://znaci.net/zb/4.php?broj=457&vol=12&bk=2
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)

![[Слика: T501_248_0289.jpg]](http://s28.postimg.org/e0mheyecd/T501_248_0289.jpg)