Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Правно питање - да ли је Дража починио издају
#43

"Сарадња" четника са окупатором није била ништа већа или мања него ситуација широм окупиране Европе. Зар треба да подсећам на "сарадњу" окупираних британских острва са окупационим Вермахтом? Контакте партизана са усташама тј. властима НДХ-а преко оног или овог познаника/пријатеља?

Да је "сарадња" четника са Италијанима била одобрена и од Лондона познато је свима.

Даље, мислим да покушавате да решите квадратуру круга. На територији на којој се налазило ако се не варам 17 различитих војних снага (мислим на територију Србије) немогуће је било не доћи у контакт са окупатором на један или други начин.

Даље, имамо сарадњу ВРС и ХВО у Босни? Имамо сарадњу ВРС, ХВО-а и Армије Западне Босне. То су нам врло блиска дешавања, али одлична да покажу сав хаос једног грађанског рата.

Треба се помирити са чињеницом да је Други светски рат био сукоб сваког са сваким, где је свака страна у зависности од времена и ситуације била принуђена да направи некакав споразум са другом страном. Да ли је то била размена робе или удруживање у некој војној операцији или нешто треће, то је ирелевантно.

И додао бих још нешто: видим да је неко написао да је захваљујући тој "сарадњи" спасено доста живота у ЦГ. Слично је било и у мом крају, који се практично читав рат налазио под контролом четника, иако је територијално гледао био део НДХ-а. И само захваљујући томе што су тај крај држали четници, није било усташких покоља. Познат нам је споразум између поједних четничких комаданата у С. Босни и органа НДХ. Нити су четници заједно ратовали са усшатама, нити су усташе смеле да залазе по селима јер су знале шта их чека ако нешто покушају. Таква "сарадња" сигурно није издаја, већ спасавање живота и имовине. После рата Черчил је такве одликовао ордењем у својој земљи.
Одговори
#44

(15-02-2015, 03:14 AM)Мргуд Пише:  Познат нам је споразум између поједних четничких комаданата у С. Босни и органа НДХ. Нити су четници заједно ратовали са усшатама, нити су усташе смеле да залазе по селима јер су знале шта их чека ако нешто покушају.
Док партизани јесу ратовали заједно са усташама против четника, има више немачких докумената о томе, из марта и априла 1942.
Одговори
#45

Бенито,
други документ је дат са сигнатуром, поставићу касније и за први.

Шико,
не знам како си прешао све те радове кад их ниси ни видео у целости?
Од крипса си видео само оно са знака, а Хинслија пар страна са Гугл букс.
Иначе пошто вам ти радови нису по вољи има ли неко други ко је писао о Ултри а да је по вама добар?
Одговори
#46

(15-02-2015, 09:33 AM)ватхра Пише:  Шико,
не знам како си прешао све те радове кад их ниси ни видео у целости?
Од крипса си видео само оно са знака, а Хинслија пар страна са Гугл букс.

Тамо не да није објашњен процес који сам поменуо, него чак ни једна појединачна ставка није обрађена темељно.

Ја сам се понадао да мислиш на неке друге радове , специјализоване за проблем Југославије.

(15-02-2015, 09:33 AM)ватхра Пише:  Иначе пошто вам ти радови нису по вољи има ли неко други ко је писао о Ултри а да је по вама добар?

Ево, буди ти први. Објасни и докажи процес, приближно по оним смерницама које сам предложио, и то ће већ бити велики напредак у односу на оно што је писано до сада.
Одговори
#47

Ватра, видео сам. Није назначено из којег архива је и име фонда. Хајде, јавите, пошто би у вези тога имао још понеко питање за Вас.
Одговори
#48

(15-02-2015, 03:14 AM)Мргуд Пише:  "Сарадња" четника са окупатором није била ништа већа или мања него ситуација широм окупиране Европе. Зар треба да подсећам на "сарадњу" окупираних британских острва са окупационим Вермахтом?

Каналска острва Џерзи и Гернси. На енглеској Википедији има пар занимљивих ствари о њима. Британска влада је повукла трупе са њих јуна 1940. године, остављајући локалну управу да настави рад најбоље што може под окупацијом. Наводи се да су британски бобији помагали Немцима у сакупљању Јевреја, да није било покрета отпора какав је постојао у Француској, а интересантно је да се немачки гарнизон у Олдернију предао тек 16. маја 1945. године, што значи да технички није тачна ни прича комуниста да су се у Југославији Немци борили најдуже.

http://en.wikipedia.org/wiki/Channel_Islands


Цитат:Док партизани јесу ратовали заједно са усташама против четника, има више немачких докумената о томе, из марта и априла 1942.

Има и после тог периода.

Десетодневни извештај команданта 718. пешадијске дивизије генерала Фортнера од 26. октобра 1942:

"Источно од Рогатице усташе су недавним убиствима изазвале православно становништво, нашто је дошло до већих сукоба делом између устаника и антикомуниста с једне стране и усташа с друге стране. У тoку ових борби била је такође и озлоглашена комунистичка банда Мује Хоџића (командант муслиманског батаљона у партизанском Романијском одреду - моја прим.) јако притешњена од стране устаника и антикомуниста, то је ова потражила заштиту код усташа. Било је тако утврђено да су усташе делимично сарађивали с комунистичком бандом Мује Хоџића, при чему су се усташе заузеле и за снабдевање комунистичке банде оружјем и муницијом.

Бивши велики жупан Тузле Рагиб Чапљић, кога је већ једном немачки Вермахт био ухапсио (због злочина над Србима; погинуо је 1944 - моја прим.) међутим који је морао бити пуштен на слободу по тражењу највиших хрватских владиних надлештава, одржао је у Рогатици, међу Муслиманима, запаљиве говоре захтевајући јавно да се прикључе Муји Хоџићу, чиме је покренут талас узнемиравања." Зборник, том 12, књига 2, страна 826.

Редакција не демантује ове податке из извештаја.
Одговори
#49

(15-02-2015, 11:41 AM)Бенито Пише:  Ватра, видео сам. Није назначено из којег архива је и име фонда. Хајде, јавите, пошто би у вези тога имао још понеко питање за Вас.

Сигнатура прве депеше је T-311 R-196 страна 0256.

Документи су из NARA
http://www.archives.gov/
Ради се о заробљеним немачким документима од стране Американаца.
Одговори
#50

Тако је боље, хвала.
Да ли је неко од наших стручњака (историчара, војних историчара, архивара...) радио анализу ових докумената?
Наглашавам: не критику самог садржаја, него веродостојност ових докумената.
Одговори
#51

Бенито,
Тај део ти не би знао рећи, али обзиром да нисам чуо да их је неко оспоравао, и на то да их сви користе, рекао бих да нема примедби на њихову аутентичност.

----

(15-02-2015, 12:08 PM)Николај Пише:  Каналска острва Џерзи и Гернси. На енглеској Википедији има пар занимљивих ствари о њима. Британска влада је повукла трупе са њих јуна 1940. године, остављајући локалну управу да настави рад најбоље што може под окупацијом. Наводи се да су британски бобији помагали Немцима у сакупљању Јевреја, да није било покрета отпора какав је постојао у Француској, а интересантно је да се немачки гарнизон у Олдернију предао тек 16. маја 1945. године, што значи да технички није тачна ни прича комуниста да су се у Југославији Немци борили најдуже.

А извор за тврдњу о колаборацији је - реченица са Википедије без фусноте?
Ја сам стекао утисак да су твоји критеријуми знатно озбиљнији.

И против кога су се то Немци на Каналским острвима борили до 16. маја?
Одговори
#52

Па то докле је спала историјска наука и ко се све мученицом бави, није ни чудо. Коментаришу се документи које нико није држао у рукама. Поготово што АЈ или ВА, у овом случају, имају и обавезу да пошаљу неког да прегледа овај фонд и утврди да ли се ради о аутентичним документима и на основу неког сталног или адхок споразума, преузме их у неком виду. Најчешће, преко званично урађених копија или микрофилмова, који би могли да користе и наши истраживачи. Поготово, што се на први поглед види да је по документу писано и брисано.
Ово све није критика Вама, него објашњење, због чега сам питао.
Последње моје питање у вези ове теме, а надам се да ћете бити искрени као што сте и досад били, је: Ко је Вама указао на ове документе?

Ето ти сад! Ватра, па зашто сте избрисали своју претходну поруку?
Одговори
#53

Нека је грешка до форума, ту је али се не види, куцам на телефону.
Бенито, не знам да ли ово имају у ВА, можда и имају. Документи су дати у целости и могуће их је упоредити са архивом.
Одговори
#54

(15-02-2015, 02:04 PM)ватхра Пише:  А извор за тврдњу о колаборацији је - реченица са Википедије без фусноте?
Ја сам стекао утисак да су твоји критеријуми знатно озбиљнији.

Хедер Вилијамс, "Падобранци,Патриоти, Партизани" ,стр 302, говори о томе.
Такође и Александар Бајт, "Берманов Досије", стр 656:

Цитат:Kad smo već kod Čerčilovog shvatanja etike ilegalnog otpora, neće biti suvišno da pogledamo na kakve temeqe ga je sam postavio na engleskim ostrvima Džersi, Gernzi i Olderni, uz jugozapadnu obalu Normandije (pojednostavljeno,na Lamanšu), koje su Nemci zauzeli odmah na početku rata,istovremeno sa francuskom Normandijom. Prema uputstvu britanske vlade,stanovništvo je sve vreme moralo da lojalno sarađuje s nemačkim okupacionimvlastima, živeći s njima u ljubaznom zajedničkom životu, iako je znalo da, u slučaju nekih sabotaža, Nemci nikada ne bi streljali taoce u odnosu 1:10 kao u Rimu, a kamoli 1:100 kao u Srbiji. Taj odnos prema okupatoru nazivali su pasivnim patriotizmom. U okviru tog patriotizma, predsednik vladinog odbora na Gernziju izdejstvovao je prihvatanje zakona, po kojem je bio kažnjiv svaki akt civila koji bi „izazvao pogoršanje odn osa između okupacionih snaga i civilnog stanovništva”; na Džersiju je engleski ostrvski upravnik ponudio nagradu od 25 funti svakome, ko omogući aretaciju osoba koje po zidovima pišu znakove V (for Victory). Posle rata, obojica su, jedan za drugim, postali vitezovi (knights), s pravom na titulu sir.976
Одговори
#55

Ватра, ко Вам је указао на дотични документ? Или сте Ви то од своје памети?
Одговори
#56

(15-02-2015, 03:15 PM)Бенито Пише:  Ватра, ко Вам је указао на дотични документ? Или сте Ви то од своје памети?

Документ је постављен на Википедији, нисам га ја пронашао. Већ сам ти написао, не знам шта ти је спорно?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним