Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Како су четници шифровали депеше

(29-10-2022, 11:32 AM)Александар Динчић Пише:  
(28-10-2022, 11:37 PM)ватхра Пише:  Из немачког извештаја о декриптовању за први квартал 1944. године:
....
Читање порука у 1944. години или укупно, почевши од марта 1942. године?
Одговори

(29-10-2022, 07:42 AM)Николај Пише:  
(28-10-2022, 10:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(28-10-2022, 10:13 PM)ватхра Пише:  Самарџићу,
Немачка птислушна служба - чије извештаје имам - је наводила колико порука и колико кључева је декриптована.
Код вас је то, са врло слободним преводом, постало да су кључеви декриптована поруке.

Код Авакумовића.
Хајде једну депешу за пример...

Зар није исто тако превео и Живковић, па чак и онај Немац што га је Ватра контактирао, па му се није свидео одговор!?

Ево  је овде у теми Како су четници шифровали депеше:
https://www.pogledi.rs/forum/thread-1543-page-8.html

Опет кажем, потребно је довољно познавати материју за исправан превод и тумачење. Зато кажем да Живковић и Авакумовић греше.

Није се водила прецизна евиденција о статистици ухваћених порука у етру, већ само о декриптованим сигналима, са све улазним подацима: ознака радио таласа, позивни знаци, улазни кључ, празна места итд... Што је било потребно за криптологе да праве даље продоре у радио мреже. 
Такав је у основи био поступак било ког сервиса, било које земље у ДСР. И Енглеза и Амера и Француза и Италијана. 
Многи детаљи даље су се после разликовали, па и крајњи резултати на крају крајева. Италијани су рецимо имали много успешније прислушне сервисе од Немаца. Уопштено говорећи.
Одговори

Да није мало зезнуто кад се текст документа не тумачи онако како је написан него како ко хоће? Онда било који документ може да се толико широко тумачи да се изгуби сваки смисао.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Квартални извештаји КоНа 4 за 1944. годину. Део са декриптованим порукама ДМ организације.

Одговори

(29-10-2022, 01:52 PM)Николај Пише:  Да није мало зезнуто кад се текст документа не тумачи онако како је написан него како ко хоће? Онда било који документ може да се толико широко тумачи да се изгуби сваки смисао.

Ако мислиш на Живковићев превод и твоје интерпретације шта је ко мени рекао, у потпуности се слажемо.
Одговори

(29-10-2022, 01:52 PM)Николај Пише:  Да није мало зезнуто кад се текст документа не тумачи онако како је написан него како ко хоће? Онда било који документ може да се толико широко тумачи да се изгуби сваки смисао.

Не ради се о томе, већ о томе да преводиоци попут Живковића  нису у стању да препознају шта је шта у уско стручној материји.
Није ствар широке интерпретације, него суштинског схватања појмова и целе материје.
Одговори

ОК. Само да сутра и неки други појмови не буду проглашени уско стручним, па им се промени значење у документима. Али добро, кад је бал нек је бал.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(29-10-2022, 12:09 PM)ватхра Пише:  
(28-10-2022, 11:37 PM)ватхра Пише:  Из немачког извештаја о декриптовању за први квартал 1944. године:
....

А да ли постоји извештај за други квартал 1942. године? Ово је мање важан период - деванзивна фаза према окупатору и офанзивна према партизанској организацији.
Овде је најважније да се утврди како су Немци гледали на војну организацију Драже Михаиловића када се рат ломио, јер су те анализе (како гледају противника) преузимали Британци декриптујући њихове извештаје.
Одговори

(29-10-2022, 02:58 PM)Николај Пише:  ОК. Само да сутра и неки други појмови не буду проглашени уско стручним, па им се промени значење у документима. Али добро, кад је бал нек је бал.

Не знам шта хоћеш да кажеш?

Ја сам рецимо дуго имао проблем да рашчивијам те техничке ствари. Збуњивали су ме хомоними и такве ствари. Исто, нисам познавалац строге војне терминологије и војне структуре. Шта хоћу да кажем?
Узмимо пример онај давни разговор око немачког термина  abteilung. 
Он значи батаљон. Али исто тако може значити и одељење итд, зависно од контекста. Што сам схватио у објашњењима  у документима  Блечли парка.
Ово само као илустрација. 
Дакле, конкретно за декриптовање, то могу да кажем јер мислим да сада сасвим довољно владам материјом,  ови преводи Живковића и Авакумовића тојест тумачења сигурно нису тачна. Не због владања језиком, него због невладања материјом.
 И није то крај света. Сваки дан се открије нешто ново, нико није свезнајући .
Одговори

(29-10-2022, 03:13 PM)Александар Динчић Пише:  
(29-10-2022, 12:09 PM)ватхра Пише:  
....

А да ли постоји извештај за други квартал 1942. године? Ово је мање важан период - деванзивна фаза према окупатору и офанзивна према партизанској организацији.
Овде је најважније да се утврди како су Немци гледали на војну организацију Драже Михаиловића када се рат ломио, јер су те анализе (како гледају противника) преузимали Британци декриптујући њихове извештаје.

Као што сам једном написао, у Блечли парку су пили чај када су Немци извештавали о четничким акцијама.
Одговори

(29-10-2022, 03:13 PM)Александар Динчић Пише:  А да ли постоји извештај за други квартал 1942. године? Ово је мање важан период - деванзивна фаза према окупатору и офанзивна према партизанској организацији.
Имам извештаје и за 1942. годину, али нису овако детаљни.
Пише само Србија, од 1500-2000 порука месечно.
Не пише ни од кога, ни који систем шифровања, колико кључева.
Одговори

Ок, али да ли Немци извештавају каква је четничка организација на основу пресретнутих порука?
Јесу ли открили четничку организацију на Косову и Метохији и у Македонији, тј. на бугарском анектираном подручју?
Одговори

Колико се сећам, направили су шему команде организације.
Али не сећам се детаља.
Одговори

То знам и о томе сам писао. Успели су да ухапсе многе легализоване команданте који су требали да побегну у шуму. Тако су дошли и до Калабићевог оца. Многи су и стрељани. Остаје да нису могли да сагледају организацију на целокупној територији, а понајмање у јужним крајевима. А ту им је саобраћај нарочито страдао. Према писањима Николе Котева, Дражину организацију која је у Македонији деловала још од 1942. године успели су да открију тек у јануару 1943. године.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним