Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Како су четници шифровали депеше

(31-10-2022, 10:41 AM)Милослав Самарџић Пише:  Сложени или дуплу? Инжењера Томашевића су ухапсили 1943.

Пише "сложена".

Цитат:

"Nova stanica, međutim, razvila je specijalnu delatnost, mnogo življu i obimniju. Njen materijal nije mogao, u prvi mah, da bude dešifrovan, jer je upotrebljavana naročito složena šifra. Zato su njeni radiogrami duže vreme sakupljani, sve dok ih nije prikupljeno dovoljno da bi specijalisti prislušne službe mogli pristupiti dešifrovanju. Imali su uspeha. Utvrđeno je da je, doista, u pitanju otpremnik koji je davao britanskoj obaveštajnoj službi izvanredno važne i obimne izveštaje, a sem toga obaveštavao i glavni četnički štab o stvarima koje su se ticale njega. Radiogrami su bili potpisani šifrom »506«. Po njoj je prislušna služba nazvala tako i samu stanicu. Kada je uspelo dešifrovanje, u rukama prislušne službe se nalazilo preko 200 radiograma različne sadržine. Veći deo je bio od krupnog obaveštajnog značaja".

Izvor: Nemačka obaveštajna služba, tom 6, str. 160

https://znaci.org/00003/552.pdf

ПС Кад се гледају странице, у књизи је стр. 160. А кад се гледа према пдф-у, то је стр. 174.
Одговори

(31-10-2022, 10:35 AM)Милослав Самарџић Пише:  Шико, једва чекамо ту књигу, срећно!
На основу депеша ВК или ма чијих Немци никад нису могли сазнати где је ВК и где је Дража јер се то никад, апсолутно никад, у депешама није помињало.
За Голију су претпостављали кер су уочили врло густ радио саобраћај. ВК је тада имала две радио станице, али на две локације, које су мењане, и ни једну код Драже. Никад радио станице нису биле у Дражиној близини, односно у близини ВК, јер се наравно знало да Немци укрштањем два прислушкивала могу да открију локацију. То смо иначе учили и у ЈНА (као извиђач, био сам и везиста).
Хвала. За сада скупљам материјал - при крају сам, надам се. Много има а и врло је раштркано и скупо.

Па ствар је у томе да уопште нису морали да виде текст депеше да би са сигурношћу одредили локацију ВК. Довољно је да су знали од раније низ података , позивни знаци, фреквенција учесталост и да на основу тога  и рада станице одреде која станица је у питању и њену локацију. 

Што се тиче декрипата четничких акција и напада на Немце, има и тога солидно у септембру и октобру 1943. Нема наравно покривено све што се иначе зна, али може да се формира базична слика.
Одговори

(31-10-2022, 12:01 PM)Chicot Пише:  Па ствар је у томе да уопште нису морали да виде текст депеше да би са сигурношћу одредили локацију ВК. Довољно је да су знали од раније низ података , позивни знаци, фреквенција учесталост и да на основу тога  и рада станице одреде која станица је у питању и њену локацију. 
Има и простији начин да се открије ко шаље поруку. Не мора уопште да се декриптује порука или слушају позивни знаци.
Одговори

Преко анализе фреквенције
Одговори

Шико, још једном, свака част што спремаш књигу.

И Шико је лепо рекао да су Немци дешифровали неке телеграме које је Дража размењивао са својим командантима. Уосталом, о томе пише и Иван Авакумовић:

"*У јесен 1943. године, Немци су дешифровали известан број телеграма које је Михаиловић измењао са Николом Калабићем, Велимиром Пилетићем, Момчилом Ђујићем, Карлом Новаком, Савом Вукадиновићем, Петром Баћовићем, Љубом Јовановићем итд. Истовремено су Немци дешифровали телеграме између Јосипа Броза, с једне стране и Пека Дапчевића, Андреја Хебранга, Едварда Кардеља, Светозара Вукмановића Темпа, с друге стране."

Извор: Иван Авакумовић, "Михаиловић према немачким документима", ИСИ Београд 2004, стр. 132.

Претпостављам да су пресрели ове Дражине телеграме са високим командантима, јер је у јесен 1943. године у Београду била устројена Врховна команда Вермахта за Југоисток и тад је дошао потпуковник Андрае са својим батаљоном. Иначе, овај потпуковник Андрае је био надређен поручнику Волнију чији се вод 1942. деташирао из састава батаљона који је био под командом Андрае-а. Батаљон потпуковник Андрае-а се бавио прислушном службом и потпуковник је са својим апаратом контролисао радио-везе организације ДМ.

Izvor: Nemačka obaveštajna služba, tom 6, str. 149-151
Одговори

Za sad skupljam materijal. Nadam se do kraja godine da cu imati sve potrebno.
Pa o tom potom.
Одговори

(31-10-2022, 10:48 AM)Mitic Пише:  
(31-10-2022, 10:41 AM)Милослав Самарџић Пише:  Сложени или дуплу? Инжењера Томашевића су ухапсили 1943.

Пише "сложена".

Цитат:

"Nova stanica, međutim, razvila je specijalnu delatnost, mnogo življu i obimniju. Njen materijal nije mogao, u prvi mah, da bude dešifrovan, jer je upotrebljavana naročito složena šifra. Zato su njeni radiogrami duže vreme sakupljani, sve dok ih nije prikupljeno dovoljno da bi specijalisti prislušne službe mogli pristupiti dešifrovanju. Imali su uspeha. Utvrđeno je da je, doista, u pitanju otpremnik koji je davao britanskoj obaveštajnoj službi izvanredno važne i obimne izveštaje, a sem toga obaveštavao i glavni četnički štab o stvarima koje su se ticale njega. Radiogrami su bili potpisani šifrom »506«. Po njoj je prislušna služba nazvala tako i samu stanicu. Kada je uspelo dešifrovanje, u rukama prislušne službe se nalazilo preko 200 radiograma različne sadržine. Veći deo je bio od krupnog obaveštajnog značaja".

Izvor: Nemačka obaveštajna služba, tom 6, str. 160

https://znaci.org/00003/552.pdf

ПС Кад се гледају странице, у књизи је стр. 160. А кад се гледа према пдф-у, то је стр. 174.

У Војном архиву нисам нашао депеше које је Томашевић слао Британцима. Нити ма које друге које су слате Британцима, укључујући и ВК.
Нисам приметио ни да их је нашао неко други.
Вероватно нису тамо. Вероватно су Немци нашли његову књигу послатих депеша, док су примљене депеше негде у британским архивима. Опет, ни то нико још није објавио, колико ми је познато. Ту су и они извештаји о ракетама типа фау.
Сигурно ни од кога Британци нису добијали толико депеша као од четника.
Одговори

Сложена тема коју треба детаљно изучавати. Ионако је Други светски рат неисцрпна тема за истраживање.

А мислим да сте и Ви рекли једном приликом, гдине Милославе, да су немачка документа раштркана на све стране. Сигурно су Томашевићеве књиге послатих и примљених депеша раштркане.
Одговори

А ово је разлог зашто је пала станица "506" и са њом Томашевић, Хрга, Јакшић

"Naposletku je, jednog dana, uhvaćen radiogram kojim je
šef britanske misije u štabu DM izrazio stanici »506« svoju
naročitu zahvalnost za neocenjive usluge koje je ona učinila
britanskoj obaveštajnoj službi. I tako je, najzad, izdato naređenje da vod poručnika WolLny-ja svojim tehničkim sredstvima otkrije tačno sedište radio-stanice i da, uz asistenciju nadležnih organa, sprovede hapšenje lica koja su sa njom u vezi."

Извор: Исто, стр. 162
Одговори

(31-10-2022, 01:15 PM)Mitic Пише:  I tako je, najzad, izdato naređenje da vod poručnika WolLny-ja svojim tehničkim sredstvima otkrije tačno sedište radio-stanice i da, uz asistenciju nadležnih organa, sprovede hapšenje lica koja su sa njom u vezi."

А онда се догодило ово:
Одговори

Да, онда се десило да Прле зеза Кригера и узме машинску маст мислећи да је клопа Smile

Али, стварно, кад се узме тај шести том "Немачке обавештајне службе" и прочита тих десетак страница везаних за 506, Томашевића, Јакшића, Валтера, ДМ, одмах искачу менталне слике из серије "Отписани".
Одговори

(31-10-2022, 01:15 PM)Mitic Пише:  А ово је разлог зашто је пала станица "506" и са њом Томашевић, Хрга, Јакшић

"Naposletku je, jednog dana, uhvaćen radiogram kojim je
šef britanske misije u štabu DM izrazio stanici »506« svoju
naročitu zahvalnost za neocenjive usluge koje je ona učinila
britanskoj obaveštajnoj službi. I tako je, najzad, izdato naređenje da vod poručnika WolLny-ja svojim tehničkim sredstvima otkrije tačno sedište radio-stanice i da, uz asistenciju nadležnih organa, sprovede hapšenje lica koja su sa njom u vezi."

Овако напамет, мислим да је то друга станица. Она је ухваћена гониометром, а не прислушкивањем.
Било је више станица у БГ.
Одговори

Имаш и ону сцену покоља цивила "сарадника партизана", ништа мање него на Голији, где их никад није било. Па спашавање пилота испод Авале.
Драган Марковић мора да је макар мало био у равногорској организацији.
Одговори

(31-10-2022, 04:15 PM)Александар Динчић Пише:  Имаш и ону сцену покоља цивила "сарадника партизана", ништа мање него на Голији, где их никад није било. Па спашавање пилота испод Авале.
Драган Марковић мора да је макар мало био у равногорској организацији.

Оригинал сцена из "Повратка отписаних":

Поручник Вилијам Л. Роџерс из Мантене Ill.: „Оборен сам изнад Београда 8. септембра 1944. Избегао сам, слетео у кукурузиште где су стабљике још увек стајале, нога ме је јако болела... После неколико сати долазе сељаци где сам лежао и говорили: 'Четници, четници' и 'доктор, доктор'. Довезли су колица на два точка и дали ми до знања да ме воде код лекара. Од трзаја кола ми се повредила нога, а када су то приметили, ставили су ме на неке даске и однели...“

Овако је Тајм преносио 27. маја 1946.

https://content.time.com/time/subscriber...51,00.html
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним