Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зашто сам против термина антифашизам

(29-05-2024, 02:52 PM)пек. Пише:  Стаљин је направио Јеврејску аутономну републику чак на Амуру.

Да, о томе има један добар текст на сајту "Раша Бијонд". Генерално, добри су им текстови

https://rs.rbth.com/istorija-rusije/7962...krajusveta
Одговори

(29-05-2024, 10:17 AM)Mitic Пише:  
(29-05-2024, 09:46 AM)Vlad Alekš Пише:  Да би донео суд о некој појави мораш укрстити неколико извора. Па онда пустиш да одстоји мало. Сваког дана попијеш по једну ракијицу. Па тек онда доносиш суд.
Цитираш израелске новине. И то још на енглеском. Ја бих то окачио мачку о реп.
Не знам на који начин преводиш текстове, али "Завера лекара" се кода нас преводи као "Афера белих мантила".

Да, користи се синтагма "Завера белих мантила" или "Афера белих мантила", тај превод је устаљен. Али, на пример, ако неко користи синтагму "фармацеутска мафија", могли бисмо да кажемо да постоји мафија и у осталим занимањима (хакерска мафија, грађевинарска мафија, мафија на факултетима https://www.politika.rs/scc/clanak/22966...akultetima), без обзира што су и фармацеути у белим мантилима. Самим тим, може да се користи и термин "завера" или термин "мафија". А и комунисти су били склони термину "завера".

Више сам за непосреднији превод, него да се хватам за неку симболику која је везана за одређено занимање. Не спорим, устаљен је превод "Афера белих мантила". 

Бојим се да не могу баш најбоље да разумем шта си овде хтео да саопштиш, али успећемо неком другом приликом.
Неки неуки преводиоци су назив једне афера превели као "Афера три стопала".
Да ли знаш о којој је афери реч?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(31-05-2024, 08:04 AM)Vlad Alekš Пише:  Бојим се да не могу баш најбоље да разумем шта си овде хтео да саопштиш, али успећемо неком другом приликом.

Не знам за ту аферу везану за три стопала. 

А за ову "Аферу белих мантила", ваљда је Стаљин користио термин "завера", јер су наводно лекари сковали план да ликвидирају совјетско руководство. Зато сам употребио и реч "завера".

Стварно знам енглески језик, али нисам професионални преводилац. И наравно да се деси да некад погрешим значење речи. Али руку на срце, кад гледам неке документарце по кабловским каналима, ухватим да и тамо има неки лош превод.
Одговори

(31-05-2024, 09:07 AM)Mitic Пише:  
(31-05-2024, 08:04 AM)Vlad Alekš Пише:  Бојим се да не могу баш најбоље да разумем шта си овде хтео да саопштиш, али успећемо неком другом приликом.

Не знам за ту аферу везану за три стопала. 

А за ову "Аферу белих мантила", ваљда је Стаљин користио термин "завера", јер су наводно лекари сковали план да ликвидирају совјетско руководство. Зато сам употребио и реч "завера".

Стварно знам енглески језик, али нисам професионални преводилац. И наравно да се деси да некад погрешим значење речи. Али руку на срце, кад гледам неке документарце по кабловским каналима, ухватим да и тамо има неки лош превод.

Ма човече, опусти се, побогу.
Афера "три стопала" је заправо афера Драјфус.
Капиш?

Одговори

(31-05-2024, 01:17 PM)Vlad Alekš Пише:  Ма човече, опусти се, побогу.
Афера "три стопала" је заправо афера Драјфус.
Капиш?

Капирам, капирам  Smile
Одговори

(29-05-2024, 08:36 AM)Mitic Пише:  
(29-05-2024, 12:15 AM)Патриот Пише:  Да ли је истина да Стаљин није волео Јевреје зато што је у младости био богослов, а Руска православна црква је тада била антисемитска?

Није због тога. Мрзео их је јер их је видео као сметњу у борби за власт почев од 1917. године.

Цитат:

"Хрушчовљев говор је такође занемарио Стаљинов антисемитизам. Од својих раних година као марксистички револуционар у Грузији до старости као свемоћни диктатор Кремља, Стаљин је гајио мрачно непријатељство према Јеврејима.

Као млади радикал, Стаљин је тврдио да је стао на страну наводно „руских“ бољшевика у односу на оно што је видео као „јеврејске“ мењшевике. А након Октобарске револуције 1917. године, у својим борбама за власт са Лавом Троцким и другим јеврејским комунистима, Стаљин би вешто искористио етничко наслеђе својих противника да их дискредитује, док је своје испаде са отвореним предрасудама чувао за приватне разговоре.

Током његових последњих година, Стаљинов антисемитизам је букнуо пуном снагом: затворио је јеврејске културне институције, затворио и погубио истакнуте јеврејске личности и очистио све Јевреје са положаја власти у безбедносном апарату.

У децембру 1952. Стаљин се обратио Политбироу партије: „Сваки јеврејски националиста је агент америчке обавештајне службе. Јеврејски националисти мисле да су њихову нацију спасиле САД... Они мисле да су дужни Американцима. Међу лекарима има много јеврејских националиста.

Стаљинова последња примедба била је референца на злогласну „Заверу лекара“ у којој су јеврејски лекари оптужени за умешаност у заверу за убиство високих совјетских лидера – њихова хапшења праћена су интензивном антисемитском медијском кампањом".

https://www.jpost.com/opinion/article-742136

Да ли онда има смисла она теорија о јудеокомунизму?
Одговори

(31-05-2024, 04:08 PM)Патриот Пише:  Да ли онда има смисла она теорија о јудеокомунизму?

По мени, не стоји та теорија, јер припадност јеврејској нацији је била споредна. А Јевреја је било у комунистичкој партији. И било их је и код мењшевика и бољшевика. На овом линку се могу наћи бројке о заступљености Јевреја код комуниста.

https://yivoencyclopedia.org/article.asp...viet_Union

Ту су били Камењев, Зиновљев, Троцки, Радек, Свердлов, Литвинов. Они су били значајне личности.

Многи Јевреји су прешли код Троцког и Стаљинове опозиције док их није сам Стаљин почистио из Политбироа. 

Лењин јесте имао јеврејске корене, прадеда по мајци му је био Јеврејин који је прешао у православље након смрти жене. И надаље из Лењинове лозе су почели да прелазе у православље. А сам Лењин се залагао да се Јевреји асимилију како би могли да изгубе статус као нације и да би на крају постали левичарске присталице социјалдемократије.

Подаци о Лењину извучени из књиге "Јеврејско питање Лењина"

https://thecharnelhouse.org/wp-content/u...estion.pdf
Одговори

(31-05-2024, 06:55 PM)Mitic Пише:  
(31-05-2024, 04:08 PM)Патриот Пише:  Да ли онда има смисла она теорија о јудеокомунизму?

По мени, не стоји та теорија, јер припадност јеврејској нацији је била споредна. А Јевреја је било у комунистичкој партији. И било их је и код мењшевика и бољшевика. На овом линку се могу наћи бројке о заступљености Јевреја код комуниста.

https://yivoencyclopedia.org/article.asp...viet_Union

Ту су били Камењев, Зиновљев, Троцки, Радек, Свердлов, Литвинов. Они су били значајне личности.

Многи Јевреји су прешли код Троцког и Стаљинове опозиције док их није сам Стаљин почистио из Политбироа. 

Лењин јесте имао јеврејске корене, прадеда по мајци му је био Јеврејин који је прешао у православље након смрти жене. И надаље из Лењинове лозе су почели да прелазе у православље. А сам Лењин се залагао да се Јевреји асимилију како би могли да изгубе статус као нације и да би на крају постали левичарске присталице социјалдемократије.

Подаци о Лењину извучени из књиге "Јеврејско питање Лењина"

https://thecharnelhouse.org/wp-content/u...estion.pdf

Ово је врло интересантна тема. Улога Јевреја у светским гибањима.
По теби је споредно да ли је у комунистичкој партији неко био Јеврејин. А нисам баш најбоље разумео аргументе за такву тврдњу.
Можеш ли да ми појасниш? Али под условом да објашњење буде концизно. Smile
И још пар података за размишљање.
Управо је изабран/постављен нови председник Мексика. У питању је жена и Јеврејин. Smile Зове се Клаудија Шејнбаум. Будући да су мексичку нацију правили Шпанци и Индијанци, који су сада као Местици сви католици, која је вероватноћа да председник Мексика буде из јеврејске верске заједнице?
А да ли знаш ко је градоначелник Сарајева? У питању је жена и Јеврејин. Smile Зове се Бењамина Карић.
Постављам потпуно исто питање као и у вези са Мексиком?

Одговори

(06-06-2024, 08:37 AM)Vlad Alekš Пише:  Ово је врло интересантна тема. Улога Јевреја у светским гибањима.
По теби је споредно да ли је у комунистичкој партији неко био Јеврејин. А нисам баш најбоље разумео аргументе за такву тврдњу.
Управо је изабран/постављен нови председник Мексика. У питању је жена и Јеврејин. Smile Зове се Клаудија Шејнбаум. Будући да су мексичку нацију правили Шпанци и Индијанци, који су сада као Местици сви католици, која је вероватноћа да председник Мексика буде из јеврејске верске заједнице?
А да ли знаш ко је градоначелник Сарајева? У питању је жена и Јеврејин. Smile Зове се Бењамина Карић.

Зато што су се комунисти залагали за бескласно друштво, а не за руску, јеврејску, бугарску или украјинску националну ствар.

То се лепо каже у предговору оне књиге о Лењину коју сам окачио у прошлој поруци:

"Литванци, Пољаци, Руси, Бугари, Грузијци и Јевреји придружили су се Руској социјалдемократској радничкој партији (Россиискаиа сотсиал-демократицхескаиа рабоцхаиа партииа—у даљем тексту, РСДРП) као револуционари, а не као Јевреји, Литванци, Руси, и Пољаци. Неко би могао бити јеврејски марксиста као члан Бунда, али није могao бити јеврејски бољшевик као члан РСДРП. Постати члан руске социјалистичке демократије значило је улазак у еманципирајуће, универзалистичко, утопијско револуционарно окружење који није признавао Грке или Јевреје. Односно: овај револуционарни миље је препознао посебност код својих припадника етничких мањина, али је није признавао; знао али игнорисао. Рачунање не-Руса међу бољшевике или у совјетски апарат је добра вежба из математике, али не каже ништа историјски релевантно.

Презаступљеност Јевреја не означава презаступљеност јудаиста.

Једном када се придружите бољшевицима, мислите на класу, а не на етничку припадност. Штавише, када се учланите у РСДРП ви бришете
своју етничку припадност и постајете класа. Јевреји су приступили РСДРП тражећи управо то — да одбаце своје јеврејство. Свако ко је тражио различите опције следио је Бунд, ционисте, или Ходочаснике."
Одговори

Што се тиче Карић, она јесте Јеврејка, барем сам тако упућен. А за нову председницу Мексика сам малопре нашао податак да је Јеврејка и потиче из секуларне породице.

У реду, медији воле да експлоатишу ову тему кад нађу неке Јевреје на неким високим позицијама, па се онда код јавности појачава теза да Јевреји владају светом. Само што Мексико и Сарајево нису неки фактори у геополитици на светском нивоу. Нити је Украјина неки фактор, пошто је Зеленски такође Јеврејин, мада му јеврејско порекло пре пет година ништа није значило:

"Господин Зеленски се током предизборне кампање није трудио да сакрије своје порекло, иако није ни изигравао да је Јеврејин. „Чињеница да сам Јеврејин је отприлике 20. питање међу мојим карактеристикама“, рекао је он"."

https://www.nytimes.com/2019/04/24/world...ident.html

Има утицајних Јевреја који су на високим положајима, али ништа више од тога.
Одговори

Прилично сам сигуран да је Јаков Јуровски био јеврејски националиста који је читао Талмуд. За Лењина нисам знао да је имао јеврејско порекло. Био сам убеђен да је то обичан мит.
Одговори

(06-06-2024, 02:26 PM)Патриот Пише:  Прилично сам сигуран да је Јаков Јуровски био јеврејски националиста који је читао Талмуд. За Лењина нисам знао да је имао јеврејско порекло. Био сам убеђен да је то обичан мит.

Слободно погледај ону књигу "Јеврејско питање Лењина". Књига је научна студија у издању Универзитета Јејл. На енглеском је језику, али може слободно да се ископира и пребаци у Гугл преводилац. И опет, у револуцији није било пресудно одакле је потицао Лењин.

Што се тиче Јуровског, мислим да је и код њега слична ситуација. Био је из побожне породице, али се против свега побунио:

"Јаков Михајлович Јуровски рођен је 19. јуна 1878. године у сибирском граду Томску, као осмо од десеторо деце. Породица је била солидна радничка класа, са буржоаским вредностима и традиционалном посвећеношћу кућном животу; православној цркви; а посебно династији Романов. Отац Јуровског Михаил радио је као стаклар, док је његова жена радила као кројачица у њиховом дому. Обоје су били вредни. Јаков Јуровски је касније написао да су његови родитељи „радили до изнемоглости“.

Михаил Јуровски је био дубоко религиозан. „Празницима и редовним данима деца су била приморана да се моле“, написао је Јаков Јуровски, „и није изненађујуће што је мој први активан протест био против верских и националистичких традиција“. Пре своје десете године, како се касније сећао Јуровски, често је седео у дворишту њихове даче, „размишљајући како је то тежак живот на овом свету. Тада сам мислио да је могуће да се може отићи код цара и рећи му како су нам били тешки животи, али наравно да би нам тада било речено да су такве невоље послате са Неба. Био је то одговор који је појачала његова мајка. Када је дечак упитао зашто је требало да њихови животи буду тешки, а другима лаки, она је једноставно одговорила: „Зато што Бог тако жели“.

https://www.alexanderpalace.org/2006yurovsky/

Јуровски је био међу бољшевицима који су дејствовали у руској провинцији. Конкретно, он је био у Јекатеринбургу, важној тврђави и индустријском граду на Уралу са моћним радничким покретом. Јуровски је био веран Комунистичкој партији и послушно извршавао свако наређење претпостављених.

https://rs.rbth.com/istorija-rusije/8646...v-jurovski
Одговори

И да додам, на крају се Стаљин побунио док је био студент богословије. Био је добар студент, али су му сметали режим у богословији и црквени ауторитети. И почео је да се буни. Осетио је и русификацију која му је сметала као Грузину.

То сам нешто ишчитао из ове биографије о Стаљину

https://www.arhipelag.rs/knjige/staljin-...dnog-vode/

А ово је запис Јуровског о погубљењу руске царске породице

https://www.alexanderpalace.org/palace/yurovmurder.php
Одговори

(06-06-2024, 09:33 AM)Mitic Пише:  
(06-06-2024, 08:37 AM)Vlad Alekš Пише:  Ово је врло интересантна тема. Улога Јевреја у светским гибањима.

Зато што су се комунисти залагали за бескласно друштво, а не за руску, јеврејску, бугарску или украјинску националну ствар.

То се лепо каже у предговору оне књиге о Лењину коју сам окачио у прошлој поруци:

"Литванци, Пољаци, Руси, Бугари, Грузијци и Јевреји придружили су се Руској социјалдемократској радничкој партији (Россиискаиа сотсиал-демократицхескаиа рабоцхаиа партииа—у даљем тексту, РСДРП) као револуционари, а не као Јевреји, Литванци, Руси, и Пољаци. Неко би могао бити јеврејски марксиста као члан Бунда, али није могao бити јеврејски бољшевик као члан РСДРП. Постати члан руске социјалистичке демократије значило је улазак у еманципирајуће, универзалистичко, утопијско револуционарно окружење који није признавао Грке или Јевреје. Односно: овај револуционарни миље је препознао посебност код својих припадника етничких мањина, али је није признавао; знао али игнорисао. Рачунање не-Руса међу бољшевике или у совјетски апарат је добра вежба из математике, али не каже ништа историјски релевантно.

Презаступљеност Јевреја не означава презаступљеност јудаиста.

Једном када се придружите бољшевицима, мислите на класу, а не на етничку припадност. Штавише, када се учланите у РСДРП ви бришете
своју етничку припадност и постајете класа. Јевреји су приступили РСДРП тражећи управо то — да одбаце своје јеврејство. Свако ко је тражио различите опције следио је Бунд, ционисте, или Ходочаснике."

1. Зато што су се комунисти залагали за бескласно друштво, а не за руску, јеврејску, бугарску или украјинску националну ствар.

Титоисти су се залагали за то да сви будемо једнаки. На крају се то свело на то да је моја породица јела кости са пода, а Тито је имао своје велико острво и свој још већи брод. Дакле, неко је био једнакији у комунизму. Дакле, још једном, није све у реалности баш онако како пише у манифесту. Претпостављам да знаш ону пошалицу о томе шта пише на тараби? Ја питам тебе, као и обично, за твоје лично мишљење. Не требају ми цитати других филозофа.

2. Презаступљеност Јевреја не означава презаступљеност јудаиста.

Ниси ми одговорио на експлицитно питање - колика је вероватноћа да за председника Мексика буде изабран Јеврејин, а притом да буде и жена. Ако не знаш формулу, помоћићу ти. Мада знам да знаш.
Употреби Пуасонов модел рачуна који примењује Бајесову технику закључивања за квантификацију неизвесности. Smile

3. Пре пар месеци Лавров је изјавио да је Хитлер имао јеврејско порекло. Да ли је то тачно?

4. Који је верски/национални састав Бајденове владе?

5. Који је проценат Јевреја међу добитницима Нобелове награде за физику?

Замолио бих те да, ако је икако могуће, твоји одговори буду кратки и јасни, без цитирања других мислилаца.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним