Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зашто сам против термина антифашизам

Иначе, нешто ми је сумњиво то за 45% у Смедереву? Који је извор? Тада је Љотић укупно добио око 1%.
Одговори

(11-06-2015, 05:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  Иначе, нешто ми је сумњиво то за 45% у Смедереву? Који је извор? Тада је Љотић укупно добио око 1%.

Случајно сам наишао на анализу резултата избора коју је припремио Лазо Костић. Нисам проверавао, пишем по сећању - Љотић јесте на нивоу целе краљевине добио јако мало, али у Смедереву као што написах. Проверићу. А могу читаву анализу која је у ПДФ-у да ти пошаљем на мејл, ако те интересује.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Само напиши ако те не мрзи тачан проценат у Смедереву и колико је то гласача.
Одговори

(12-06-2015, 02:05 AM)Милослав Самарџић Пише:  Само напиши ако те не мрзи тачан проценат у Смедереву и колико је то гласача.

Земаљске кандидатске листе добиле су у срезу подунавском (Смедерево):

1. Богољуба Д. Јевтића 5.016 гласова или 45,42%
2. Д-р Владимира Мачка 773 гласа или 7,00%
3. Димитрија В. Љотића 5.250 гласова или 47,54%
4. Божидара Ж. Максимовића 4 гласа или 0,04%

Кандидат за посланика Љотићеве листе био је Живота М. Тодоровић.

Извор: Статистика избора народних посланика за народну скупштину краљевине Југославије извршених 5. маја 1935. године
Аутор: Лазо М. Костић
Издање народне скупштине краљевине Југославије
Штампа државне штампарије краљевине Југославије
Београд, 1938.

Одговори

ОК, хвала!
Одговори

Кад смо код тога , занима ме нешто.Како се тада гласало? жене нису имале право гласа чини ми се, а што се тиче мушкараца која је била граница, како је то било регулисано.И да ли је било гласање обавезно за све, или је ко данас морала само излазност да пређе одређену цифру.И кад смо код Смедерева, колико је оно тада имало становника?
Одговори

Жене нису гласале, ни активни припадници војске. Само мушкарци са навршеном 21 годином живота. За изборни цензус није ми познато.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Ништа необично за оно време. Неке западне земље су тек седамдесетих година увеле право гласа за жене.

Ипак, мора се признати велики еманципаторски потенцијал СФРЈ и друга Тита, дали су свима право гласа иако избора није било. Blush

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Није то ништа, довели су радничку класу "на власт", а одузели им право штрајка ("јер у комунизму радници су задовољни").

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(13-06-2015, 04:50 PM)Чеда Пише:  Кад смо код тога , занима ме нешто.Како се тада гласало? жене нису имале право гласа чини ми се, а што се тиче мушкараца која је била граница, како је то било регулисано.И да ли је било гласање обавезно за све, или је ко данас морала само излазност да пређе одређену цифру.И кад смо код Смедерева, колико је оно тада имало становника?

Гласало се по закону и уставу од 1931. Гласање је било јавно. Гласање није било обавезно колико ја знам. Или можда нисам разумео питање. Право гласа су имали држављани Југославије баш као што је написао Николај, с тим што ја мислим да право гласа нису имали ни припадници полиције.
Изборни систем је био, поједностављено казано, мешавина већинског и пропорционалног, мада на неки начин био је ближи већинском.
Што се тиче Смедерева, Љотићева листа јесте била победничка, али посланичко место је добио кандидат са листе Богољуба Јевтића. Укупан број бирача у срезу подунавском је био 13.944, а на изборе је изашло 11.043, то јест 79,19%.
Укупан број становника је по мојој процени око 45.000.
Иначе, Љотићева листа је најбоље прошла осим у Смедереву и у његовој околини, на пример, срез јасенички (Смедеревска Паланка) - 23,5%, и срез грочански (Гроцка) - 12%.

По попису од 1931. подунавски срез је имао 49.043 становника.

Одговори

(11-06-2015, 05:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(11-06-2015, 07:38 AM)Vlad Alekš Пише:  Samardžiću, da skratim, ako hoćeš da pišeš o II svetskom ratu na ovim prostorima, moraš da čitaš nešto i od Ljotića/o Ljotiću. Smile
О рату и из рата читам, а то што кажеш је 90% предратно.
Уосталом, ајде прочитај па нам јави утиске. Мој утисак је да је све то плитко, површно, пуно заблуда и предрасуда и дакле да није вредно толико времена. Боље је то време утрошити да се поново прочитају рецимо књиге Слободана Јовановића. Њему Љотић није ни близу. Ни Драгиши Васићу, итд.

Ево једног интересантног цитата из драме "Љотић, српска трагедија у три чина", аутора Небојше Пајкића:

Љотић: Да ли је истина да су са Вама Елиаде, Евола и Јонеско?

Кодреану: Сви десни интелектуалци су уз мене. Да ли у Србији уопште постоје десни интелектуалци?

Љотић: У Србији су сви интелектуалци масони. Руски или енглески шпијуни. Најгори од свих је Слободан Јовановић, а њега ће славити.

Кодреану: А шта је са Николајевићем, Црњанским, Краковом, Боканом, Вујићем, Стефановићем, Велмаром Јанковићем, браћом Настасијевић, Дучићем, Јустином Поповићем, Григоријем Божовићем, Миленом Павловић Барили...?

Љотић: Јустин је монах, Бокан је још млад, а остало су све уметници.

Одговори

Шта си, као писац, хтео да кажеш? Smile
Одговори

Ја, као писац, ништа. Мораћеш да питаш Пајкића шта је он као писац хтео да каже. Smile

Одговори

Питам се ја са Пајкићем релативно често, али ти, чим си дао тај цитат - следује ти исто питање... Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним